Lidové noviny poškozují Jana Kellera odkazem na smyšlenou analýzu

Vratislav Dostál

Babišův deník minulý týden označil s odkazem na „vnitrostranickou analýzu“ lídra ČSSD v eurovolbách Jana Kellera za pravděpodobnou příčinu volebního nezdaru. Deník Referendum ale zjistil, že žádná taková analýza neexistuje.

Lidové noviny zveřejnily minulý týden v pátek na druhé straně analýzu, která je pozoruhodná hned v několika ohledech. Autorka Kateřina Šafaříková se v ní pokouší nalézt odpověď na otázku, proč sociální demokraté minulý týden ohlásili jako svého kandidáta na eurokomisaře Pavla Mertlíka.

Způsob, jakým premiér Bohuslav Sobotka začal Mertlíka obhajovat, podle Šafaříkové naznačuje, že se v Lidovém domě řídili ponejvíc radou kuchaře Babici: „a když nemáte nic jiného, hoďte tam Mertlíka.“ Babiš stojí o to dostat do funkce eurokomisaře svého volebního lídra a korporátního lobbyistu Pavla Teličku.

Celý text v Babišových Lidových novinách se sice tváří, že rozebírá téma budoucího eurokomisaře, klíčové sdělení ale obsahuje v  perexu: nominace Mertlíka prý odráží paniku uvnitř ČSSD. Autorka tuto paniku vysvětluje vnitrostranickou analýzou, podle které prý ČSSD míří v eurovolbách k porážce.

Připomeňme, že sociální demokraté se v předvolebních preferencích pohybují již několik týdnů na druhém místě, aspoň pokud jde o výstupy ze sociologických šetření. O nějaké porážce tedy nemůže být řeč.

„K uvolnění Mertlíkova jména došlo dva týdny před evropskými volbami, v nichž ČSSD míří k porážce a podstatný podíl na tom má, dle vnitrostranické analýzy, lídr kandidátky Jan Keller. Kellerovi se nepodařilo sdružit mimoměstskou sociálně frustrovanou populaci, což si ČSSD sázkou na ostravského marxistu slibovala, zato se mu podařilo odehnat městskou levici, která je náročnější na erudici kandidátů,“ napsala Šafaříková.

Tah klidným bankovním expertem Mertlíkem má podle ní vyvážit „efekt Keller“ a médiím poskytnout jiné téma než jen Pavla Teličku za ANO. „Odráží to jistou paniku uvnitř ČSSD tváří v tvář prvnímu měření sil mezi ní a ANO po loňských volbách, ale také bezradnost české vlády při výběru nového zástupce země do Evropské komise. Koalici zjevně chybí strategie, čeho chce v Bruselu dosáhnout,“ dodává autorka.

Smysl Sobotkova záměru s Mertlíkem lze přitom pochopit celkem snadno. Premiér jednoduše nechce přenechat inciativu ANO, které již ohlásilo jako svého kandidáta na eurokomisaře Pavla Teličku.

Je přitom sporné, zda by Teličku Evropská komise vůbec přijala, protože lídr ANO v evropských volbách má v Bruselu pověst člověka pracujícího otevřeně pro zájmy korporací jako Microsoft či Philip Morris.

Deník Referendum ovšem navíc zjistil, že žádná vnitrostranická analýza, z níž by vyplývalo něco takového, co autorka tvrdí, neexistuje. Ani v Lidovém domě, ani na Úřadu vlády o ní nikdo nic neslyšel.

„O žádné analýze nevím, podle mých poznatků nic podobného neexistuje. Věc jsem si osobně prošetřil, a nevím zároveň vůbec o nikom, ani v Lidovém domě, ani v grémiu ČSSD, ani na úřadu vlády, kdo by si to, co napsaly Lidové noviny, myslel,“ uvedl pro Deník Referendum Oto Novotný, jeden z poradců premiéra Bohuslava Sobotky a bývalý šéf analytického oddělení v Lidovém domě.

Obrátili jsme se tedy přímo na autorku textu. Ta nám po dvou dnech napsala, že nic podobného analýze skutečně neexistuje, zároveň ale tvrdí, že čerpá z několika rozhovorů s lidmi, kteří se pohybují v blízkosti předsedy vlády či jsou přímo ve vedení sociální demokracie.

„Nebyla to písemná analýza, ale analýza situace ve vedení ČSSD a lidí okolo premiéra. Mluvila jsem se čtyřmi lidmi z čela strany a dvěma lidmi od Sobotky a všichni říkali varianty téhož,“ uvedla Šafaříková na přímý dotaz Deníku Referendum.

Její zdroje, které ale odmítá odtajnit, údajně již tři týdny před volbami vědí, „že se Jan Keller neosvědčil, že farmářské trhy byl omyl, že se zpočátku vyhýbal komentovat Ukrajinu, že předem vzdává odpovědi na finanční regulace v EU (místo toho, aby čas využil a převedl řeč na něco jiného)“.

Navíc se prý Keller nedostatečně vymezuje vůči lídrovi hnutí ANO Pavlu Teličkovi, jakožto zástupci lobbyistů a velkého businessu, čímž má podle Šafaříkové, respektive lidí, se kterými prý hovořila, zamlžovat rozdíl mezi ANO a ČSSD a nepřímo pomáhat Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO.

Všichni sociální demokraté jak na Úřadu vlády, tak v Lidovém domě, s nimiž jsme mluvili, to odmítají. Oto Novotný Deníku Referendum řekl: „Paní Šafaříková si to podle mě celé vycucala z prstu. Buďto ať jmenuje své zdroje, anebo ať se smíří s tím, že v ní vidíme podvodnici. Podle všeho, co vím, Keller jako lídr, byl dobrý nápad, a ČSSD prospívá.“

Kateřina Šafaříková má samozřejmě právo tajit své zdroje, přesto se musíme tázat, zda se kolem Sobotky skutečně pohybují lidé, kteří jsou ochotni a schopni tři týdny před volbami, tedy v čase, kdy by měla vlastně již kulminovat předvolební kampaň, dávat médiím poraženecká prohlášení. A jak to, že se ani nám, ani nikomu jinému nějaké takové sociální demokraty nepodařilo nalézt.

Pak je tu ještě jedna varianta: autorka hovoří celkem o šesti lidech, kteří jí měli říct rozličné variace na stejné téma. Co když to tak ve skutečnosti není a pouze v začínající horké fázi kampaně a před strategicky zásadním rozhodováním o postavě budoucího eurokomisaře pracuje v zájmu Andreje Babiše?

    Diskuse
    May 17, 2014 v 14.38
    Kampaň
    V každém případě ale kampaň ČSSD má mezery. Mluvil jsem snad s 30 sociálními demokraty a mnoha jejich voliči a převažovala značná nespokojenost nad rolí lídra.
    May 17, 2014 v 14.39
    Ale samozřejmě
    nejde o nějaký výzkum či objektivní stanovisko.
    PL
    May 17, 2014 v 21.32
    Každá kampaň má mezery
    ani nemusí být realizována na plaňkovém plotě. A zvláště pak kampaně strany sociálně demokratické mívají jistě mezery vždycky, spíš by bylo podezřelý, kdyby zdroje blízké ČSSD tvrdily něco jiného...
    Vážně by mě zajímala strana, v které jsou straníci s kampaní spokojení. Tedy krom Úsvitu a Petra Cibulky..
    May 18, 2014 v 1.42
    Kampaň
    KDU-ČSL?
    MP
    May 18, 2014 v 9.52
    ČSSD je politická strana
    Jan Keller byl pro ČSSD optimální volba, pokud nechce ve volbách do evropského parlamentu ostudně prohrát. Ale zároveň je to volba, která potvrzuje její tristní situaci. Nedokáže postavit vlastní přesvědčivou osobnost a musí si půjčovat. Fakt, že přitom má a nedokáže v této souvislosti využít politickou postavu s kariérou a lidskou úrovní Vladimíra Špidly, onu tristnost jen prohlubuje.
    A ČSSD je politická strana v klasickém slova smyslu, včetně toho, že její členové velmi citlivě vnímají, kdo jsou "její lidé", kdo sympatizanti a kdo nahodilí spojenci. Vnímají tak silně, že to pro socdem představuje určitou omezenost, ale tahle omezenost ji zároveň dává trvalost a těžiště.
    Nedivím se, že v soukromých rozhovorech dávají členové strany (a to právě ti aktivní) najevo určité rozčarování ze stávající situace a dokonce i chápu, že si tohle rozčarování nevděčně projektují do postavy Jana Kellera. Možná jsem něco přehlédl, ale pokud vím, chovají se přitom dospěle a vědí, že tato frustrace je soukromá záležitost, nezveřejňují ji -- jen zřejmě některým z nich nedošlo, že novináři polobulvárních plátků nejsou nikdy off record a že se politologové rádi chlubí informacemi "zevnitř".
    MP
    May 18, 2014 v 11.02
    Volme Jana Kellera!
    Pokud jej LN označují za "ostravského marxistu", je to nejlepší doporučení...:)
    BT
    May 18, 2014 v 11.46
    Souhlasím s p. Plevou.

    Jan Keller bývá nazýván nejen "ostravský marxista", ale také "extrémně levicový aktivista" (V. Klaus v Právu).
    Zajímalo by mne zda někteří z těch co takto nálepkují Kellera, vůbec znají jeho názory, zda si přečetli jeho knihy (aspoň některé) a zda je pochopili.

    Bylo by třeba velmi zajímavé srovnání klíčových názorů J. Kellera například s názory poválečných západoněmeckých křesťanských demokratů. Možná by se ukázalo, že i oni byli "levicovými aktivisty" a "marxisty". Jak pak ale vysvětlit současnému lidu, že dokázali vybudovat velmi prosperující a současně sociálně stabilní společnost? Vždyť podle přesvědčení neoliberální pravice by to znamenalo, že se stalo něco co se stát apriori nemůže. Stalo-li se něco co se stát nemůže, znamená to, že to byl boží zázrak?

    Další možné srovnání by bylo např. s názory současného papeže. Co kdyby se pak ukázalo, že i on je "marxista" v pojetí naší pravice. Co pak s tím? Znamenalo by to, že se marxisti zmocnili jedné z nejvýznamnějších křesťanských náboženských institucí? To by přece byla velmi vážná situace s dalekosáhlými možnými důsledky.

    Nevím, jen mne napadají logické důsledky, které by takováto srovnání zákonitě produkovala. Napadají mne proto, že názory J. Kellera docela znám a zdá se mi, že by výsledky takovýchto srovnávání mohly k uvedeným závěrům vést.
    MK
    May 18, 2014 v 12.23
    Pane Trávníčku
    Všichni víme, že z pohledu (minimálně velké části) české pravice je komunistou víceméně každý, kdo tupě neopakuje neoliberální mantry. Nepředstírejte, že vás to překvapuje. I když, jejich srážka s realitou by mohla vypadat zajímavě.
    MP
    May 18, 2014 v 17.19
    B. Trávníčkovi
    Ostravský marxista je novinářský folklor. Zajímavější je ta druhá část věty té ehm, dámy z LN o náročnosti městského publika na "erudici kandidáta". Ach jo.
    BT
    May 18, 2014 v 18.17
    Erudici beru vážně

    Že je městská levice náročná na erudici kandidáta, to můžu potvrdit, sám zastávám názory, dle kterých by mne paní redaktorka označila za příslušníka levice. A bydlím ve městě. Takže vím o čem mluvím.

    Přesto do její pronikavé myšlenové konstrukce jaksi nezapadám, protože si erudovanějšího kandidáta než je zrovna Keller moc neumím představit.

    Možná by paní redaktorce jako "erudovaný marxista" vyhovoval Marx. Bydlí v Německu a nedávno publikoval knihu Das Kapital. Jen nevím zda by se uvolil kandidovat zrovna za ČSSD jako její eurolídr. Taky si nejsem jistý jestli se považuje - vzdor svému jménu - za marxistu v tom duchu jak si marxisty představuje p. redaktorka.

    Nicméně stejně jako erudice kandidátů za ČSSD mi leží na srdci erudice redaktorů našich významných médií.
    A v tomto případě si velmi lámu hlavu nad tím, jak se tato p. redaktorka mohla objevit v tak významném médiu když podle neoliberálů přece soutěž redaktorů musí do klíčových médií zákonitě vyslat ty erudovanější.
    MP
    May 18, 2014 v 18.55
    Pro BT
    Myslím, že Marx neprošel. Vždyť ani nevěděl, že ekonomie je královna věd a prováděl její kritiku.
    May 18, 2014 v 22.18
    Bipolarita voleb nemá smysl
    Útočení ČSSD na Teličku a ANO na Kellera bude znamenat jediné - souboj dvou hlavních stran a tyto v koalici v příštích letech opět nic nudělají. Eroze, kterou si český stát svou dlouhodobou nadutostí vlastně zaslouží, bude pokračovat. Přitom jsme mohli konečně po osmi letech vlády fakticky velké koalice ČSSD-ANO-KDU mít alespoň nějaké strukturální základy.
    + Další komentáře