Od začátku října pracují ženy zadarmo, upozorňují zelení

Vratislav Dostál

Podle dostupných statistik jsou ženy v České republice za stejnou práci doposud placeny o čtvrtinu hůře než muži. Z pohledu kalendářního roku tedy již od října pracují ve srovnání s muži zcela zadarmo.

Od října až do konce kalendářního roku pracují ženy zadarmo. Upozorňují na to dobrovolníci Strany zelených na mnoha místech republiky v rámci své předvolební kampaně. Nevýhodné postavení na trhu práce spolu s nedostatkem dostupných školek staví ženy pod silný ekonomický i sociální tlak. Zelení proto navrhují řadu systémových změn.

Podle dostupných statistik jsou totiž ženy v České republice za stejnou práci stále placeny o čtvrtinu hůře než muži. Z pohledu kalendářního roku tedy již od prvního října pracují ve srovnání s muži zcela zadarmo. Zelení dnes například v ulicích Brna, Plzně, Ústí nad Labem, Opavy a dalších obcí rozdávají ženám jablka a další ovoce, aby tak symbolicky vyrovnali existující nerovnováhu a zároveň upozornili na tento dlouhodobý problém.

„Zelení navrhují řadu systémových opatření, kterými situaci ženám i celým rodinám usnadní a posílí jejich společenské postavení. Mimo jiné chceme uzákonit nárok na místo ve školce pro všechny děti od tří let věku či zjednodušení střídání rodičů na rodičovské dovolené. Chceme tak pomoci ženám sladit jejich mateřské a profesní povinnosti,” uvedl předseda zelených Ondřej Liška.

V důsledku genderových stereotypů ženy častěji pracují v oborech, které jsou na pracovním trhu podprůměrně placeny. Přitom například pedagogika a sociální práce, upozorňuje Strana zelených, jsou činnosti s vysokou společenskou hodnotou, které by stát měl adekvátně ocenit.

„Diskriminaci žen na trhu práce chceme zamezit například zlepšením fungování inspektorátů práce nebo vzděláváním osob působících v justici k schopnosti diskriminaci rozpoznat a posoudit. Významným krokem může být také zavedení bezplatné právní pomoci, aby byly i ženy z nízkopříjmových skupin schopné domoci se svých práv,“ uvedla Lucia Zachariášová, expertka zelených pro otázky rovných příležitostí.

Zelení také zdůrazňují, že Česká republika drží dvě nelichotivá evropská prvenství: máme nejvyšší podíl žen, které dlouhodobě opouští zaměstnání v důsledku mateřství a výchovy dětí, a kromě toho také vůbec nejméně žen pracuje na částečný úvazek.

Kvalita života je jedním ze čtyř programových pilířů Strany zelených. V jeho rámci se zelení zabývají například nedostatkem mateřských škol, nebo nerovným odměňování mužů a žen.

    Diskuse
    JJ
    October 11, 2013 v 19.21
    No nevim...
    Budu se opakovat, ale podle mne by daleko víc pomohlo odbourání nadtarifních složek mzdy na úroveň běžnou v civilizaci; alespoň ve veřejném sektoru. Netvrdím, že to přinese zásadní revoluci, ale je to snadné a nějak to fungovat bude...
    Chce paní Zachariášová snad naznačit, že inspektorát práce špatně funguje? Že v justici působí nevzdělanci, kteří nejsou schopni poznat diskriminaci? (netvrdím, že ne, ale by pěkné uvést pár příkladů... jména, věk a adresy...) Jinak myslím, že bezplatné právní poradenství podporuje ČMKOS, ovšem jen členům odborů a ohledně těch odborových záležitostí (kam se obávám, že genderová diskriminace nespadá), a myslím, že jenom ve dvou městech... Ale i tak bych ten návrh na bezplatné poradenství bral spíš jako inspiraci pro nějakou akci zdola. Na program politické strany - no nevim... Přijde mi, že ti zelení jsou furt příliš načichlí libertariánstvím...

    Docela by mne zajímalo, jak se k problému staví sociální demokraté...