Pohřbili spravedlnost, ministr Blažek taktizoval

Jan Miessler

Aktivisté nesouhlasí s Blažkovou neochotou jmenovat Bradáčovou. Ministr zmařil jednání s aktivisty, posunul jeho termín na dobu konání demonstrace. Výběrové řízení je ale podle něj mrtvé.

Zástupci sdružení Vraťte nám stát, Inventura demokracie a Pražské fórum na pondělní demonstraci před Ministerstvem spravedlnosti symbolicky pohřbili spravedlnost v podobě mladé ženy se zavázanýma očima, mečem a váhami. Chtěli tím vyjádřit nesouhlas s postupem nového ministra spraedlnosti Pavla Blažka (ODS), který se zdráhá jmenovat Lenku Bradáčovou do pozice vrchního státního zástupce. Sám Blažek organizátorům protestu vzkázal, že s nimi bude jednat - ovšem že má čas pouze v době konání demonstrace.

„Svým nedůstojným taktizováním prokázal, že jeho cílem bylo narušení průběhu demonstrace,“ zhodnotili ministrovo počínání organizátoři ve své následné tiskové zprávě. S Blažkem se totiž měli původně sejít necelou hodinu před demonstrací. Těsně před dohodnutým termínem však ministr posunul setkání na sedmou hodinu, tedy přesně na dobu začátku demonstrace. S ministrem se tak nakonec setkalo pouze několik novinářů, kterým Blažek řekl, že se s demonstranty rád setká za přítomnosti médií. Ti naopak médiím v tiskové zprávě vzkázali, že podle jejich hodnocení „ministr nabídku na dialog nemyslel vážně a svým taktizováním se pouze pokusil narušit průběh demonstrace a odvést od ní pozornost přítomných médií“.

Organizátoři demonstrace, které se v pondělí podle odhadů zúčastnilo asi sto padesát lidí, po Blažkovi požadují, aby jmenování Bradáčové neprotahoval, anebo aby přesvědčivě zdůvodnil, jaké závažné důvody má pro její odmítnutí. Podezírají totiž ministra, že jeho neochota Bradáčovou jmenovat a nápad s výběrovým řízením mají omezit naději na stíhání v závažných případech propojení korupce a politiky.

Ministr přitom na setkání s novináři svoji myšlenku na vypsání výběrového řízení sám pohřbil. „Jak jsem stihl poznat pana doktora Zemana, tak bude v této věci trvat na svém. To znamená, že tento návrh bych teď označil asi jako nedohodnutelný s doktorem Zemanem, takže asi mrtvý,“ citoval server iDnes.cz Blažka.

    Diskuse
    JM
    July 24, 2012 v 15.04
    S Bradáčovou na věčné časy
    a nikdy jinak! To je vážně jak u b..ejch ne dvorečku, pořád dokola. Přečtěte si poslední Týden, je tam moc pěkný článek, týká se i nejčistší z nejčistších, o kauze Vidnava a nákupech pana Pospíšila. Pak možná i na Deníku Referendum pochopíte, že Bradáčová se zase JENOM NĚKOMU PROTI NĚKOMU HODÍ a čistá je asi jako sníh na Ostravsku. To vám nevadí ta vehemence, s jakou je do té funkce cpána? A proč? protože dala zavřít Ratha, který je ve své původní kauze patrně těžko obžalovatelný a tak se loví v nemocnicích? Mimochodem - pan Dienstbier zmizel během kauzy Rath z obrazovek,aby se před krátkým časem objevil, vyslovuje se ve prospěch dámy, která opět pravděpodobně i ve svůj prospěch - povýšení - zlikvidovala jeho stranického kolegu,byť fujkolegu. Myslím, že propásl dobrou příležitost mlčet, jak praví klasik. Soc. dem. jsou pokrytci a teď se jenom můžou třást, aby se nepřišlo na to, zda fujRáth neměl pro ně nějaké penízečky na volby.
    July 25, 2012 v 19.13
    Samozřejmě, že
    Bradáčová, se JENOM NĚKOMU PROTI NĚKOMU HODÍ - snad až na to slovíčko "jenom". Hodí se někomu, včetně mnohých z nás, kteří chtějí, aby se vyšetřování hospodářské kriminality v nejvyšších politických patrech trochu pohnulo.

    Cesta, jak něco změnit, vede bohužel jenom přes politiku a politika mj. znamená, že idealisté se neobejdou bez podpory oportunistů všeho druhu, jsou to totiž právě oni, kdo díky svému citu pro to, odkud začíná nový vítr vát (cit, který idealisté zpravidla nemají, protože jsou příliš zahleděni do své pravdy), umí ve správný okamžik vsadit na tu správnou kartu a změnit poměr sil. S trochou nadsázky, jsou to oportunisté, kdo dělá dějiny :-)
    July 26, 2012 v 11.12
    Zeman a Bradáčová jsou důvěryhodnější než Rampula, Nečas, Kalousek, Blažek a spol.
    Taky nemám jiné informace než z tisku, ale Nečasovy a Blažkovy tanečky jsou dosti průhledné, a proto si myslím, že bylo na místě, když demonstranti šli Blažkovi připomenout, že se má řídit zákonem a jeho obstrukce ukázala, že se demonstrantů bojí. Dnešní pochvala Nečase Blažka je úsměvnou komedií jako předehra jmenování Bradáčové. Zvláště v souvislosti s tím, že ho chválí po tom, co dal sobě i ODS několik vlastních gólů. Taky jsem kladl a kladu si v případě Ratha různé otázky, na druhé straně je dobře, že se podvody v případě evropských peněz konečně začaly šetřit a na severu Čech už byli konečně dva nemalí účastníci korupce odsouzeni a doufám, že to bude pokračovat. Proto je dobře, že jsou Zeman a Bradáčová podporováni zde na Referendu. Od Rampuly a Grygárka bychom se těžko něčeho pozitivního dočkali.