Kypr požádá o zajišťovací úvěr - pátý v eurozóně

Petr Jedlička

Potíže ostrovních bank prohloubila zejména velká angažovanost v Řecku, hrozbu pro euro by ale znamenat neměly. Levicoví ekonomové nicméně doufají, že půjčka ukončí éru, v níž Kypr vydělával na daňovém offshoringu.

Vláda Helénské republiky na Kypru v pondělí oznámila, že chce požádat eurozónu o zajišťovací úvěr. Po Řecku, Irsku, Portugalsku a Španělsku je tak již pátou zemí měnové unie, která s pomocí zvýhodněné půjčky odvrací hrozbu defaultu. Indexy evropských burz v reakci na zprávu oslabily. Podle agenturních komentářů však Kypr eurozóně velké potíže nezpůsobí, protože jeho ekonomika je relativně malá.

Detaily žádosti nejsou doposud známy — Ratingová agentura Fitch pouze odhaduje, že Kypr bude potřebovat asi čtyři miliardy eur (přibližně 103 miliardy korun). Úvěry zbylé čtveřice sahají od 78 miliard eur výše

Znalci kyperskou žádost předjímali již několik týdnů — ostrovní banky jsou totiž značně zaangažovány v řeckém finančním sektoru a spolu s jeho problémy narůstaly i úroky z kyperských dluhopisů.

Řecko je zároveň největším hospodářským partnerem ostrovní ekonomiky.

Podle informací BBC se bude situací na Kypru zabývat příští summit EU, který začíná ve čtvrtek v Bruselu. Hlavní náplní summitu ale zůstávají prorůstová a prozaměstnanostní opatření, který by měla doplnit součastný v zásadě neoliberální přístup Unie ke krizi.

Zejména levicoví ekonomové přitom doufají, že se podaří půjčku pro Kypr podmínit změnami v jeho daňové politice — i když je nyní Helénská republika jedinou zemí EU s hlavou státu hlásící se ke komunistickým idejím, proslula v posledních letech tak nízkými daněni, že je využívána podnikateli z celé Evropy jako daňový ráj.

Další informace:

BBC News Cyprus to ask for bailout from eurozone partners

AP Cyprus requests bailout from Brussels

Bloomberg Cyprus May Seek European Bailout by June 26, Phileleftheros Says

    Diskuse
    JJ
    June 26, 2012 v 18.35
    To doufání levicových ekonomů mi připomíná manželku alkoholika, která se raduje z toho, že zavřou oblíbenou hospodu jejího manžela (a on proto třeba přestane pít)... Bohužel jí nedochází, že přes ulici je 5 dalších hospod, kde mu rádi nalejí... Možná by bylo lepší, držet ho doma.
    June 27, 2012 v 22.21
    Aktualizace
    Státy eurozóny dle posledních zpráv žádosti Kypru vyhoví. Ministři financí zemí platících eurem ve středu uvedli, že s přihlédnutím k výzvám, jimž Kypr čelí, žádost vítají.

    Část pomoci by měl opět poskytnout i Mezinárodní měnový fond. Ředitelka MMF Christine Lagardová se nechala slyšet, že Fond vyšle v nejbližších dnech na ostrov komisi, která prozkoumá stav věcí a navrhne odpovídající úpravy hospodářské politiky země.