Prezident vetoval zákon o trestní odpovědnosti právnických osob

Vratislav Dostál

Podle Klause zákon popírá skutečnost, že trestného činu se může dopustit pouze konkrétní osoba. Podle jeho názoru by totiž měl být vždy trestán konkrétní viník. Klaus má tak za to, že norma je příkladem alibismu a ne snahou potrestat viníky trestných činů.

Prezident republiky Václav Klaus využil v pátek dne 18. listopadu 2011 své pravomoci a vrátil Poslanecké sněmovně zákon o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim.

Podle Klause zákon o trestní odpovědnosti právnických osob popírá vazbu mezi pachatelem a trestem a je spíše příkladem alibismu než důsledné snahy potrestat viníky trestných činů.

„Protože stát nebývá schopen odhalit konkrétní iniciátory a pachatele trestných činů konaných prostřednictvím činnosti právnických osob, hodlá trestat tyto právnické osoby jako takové. Trestné činnosti se však může dopustit pouze konkrétní člověk, nikoli instituce,“ myslí si prezident.

Podle něj má stát proti alibismu v podobě nehledání konkrétního viníka bojovat a ne mu dávat průchod. „Zákon, který mi byl předložen k podpisu, tento nezodpovědný přístup posiluje,“ vysvětlil Klaus.

Zavádění trestní odpovědnosti právnických osob pak prezident označil za „módní tendenci", která jde proti principu odbourávání kolektivní viny.

„Připouštím, že některá odsouzeníhodná jednání jsou v praxi prováděna prostřednictvím právnických osob. Zavedení jejich trestní odpovědnosti však nic neřeší, velmi pravděpodobně jen postihne nevinné," dodal pak prezident.

Zákon, který připravil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS, obsahuje seznam osmi desítek trestných činů, za něž by bylo možné zabavovat majetek, či zakazovat činnost. Norma by měla umožnit trestání činů, u nichž se doposud lidé odvolávali na rozhodování kolektivních orgánů společnosti.

Pospíšil v reakci na veto prezidenta uvedl, že návrh je obsažen v koaliční smlouvě, a proto očekává, že jej poslanci navzdory názoru prezidenta znovu podpoří. Ministr pak v České televizi uvedl, že podobné normy mají všechny státy EU a pro ČR by bylo krajně nevýhodné, aby se kvůli jeho absenci dostala do izolace.

Další informace:

Hrad.cz Prezident vetoval zákon o trestní odpovědnosti právnických osob

Novinky.cz Trestní odpovědnost firem je alibismus, řekl Klaus a vetoval zákon

    Diskuse
    SH
    November 24, 2011 v 9.37
    IDEOLOGIE HO ZRAZUJE
    Zdánlivě je veto odůvodněno logickou úvahou, že jen konkrétní člověk může být viníkem a ne systém. Klaus, který sám nikdy nic neřídil, kromě politické strany, kde vůdcové podle stanov obvykle všechno dirigují, leč za nic neodpovídají, si nedovede proto realitu řízení moc dobře představit. A tak za prvé neví, že jsou instituce, kde díky pracovnímu řádu se jen těžce dá zjistit konkrétní viník, zvláště když některé problémy se řeší v režimu utajení, či alespoň důvěrnosti. Někde zase rozhoduje třeba správní rada, či jiný její orgán kolektivně. Pak taková instituce má kolektivní vinu.
    Klaus je tak zaslepeným ideologem, že stále častěji už ani neví, co dělá. Svým vetem totiž zpochybnil každou pokutu, kterou dostávají podniky, instituce ba i organizace, čili všechno právnické osoby a ne jednotlivci, od státních, ba i evropských a jiných mezinárodních orgánů.
    V největších hlubinách Klausova veta jsou ale dva naprosto jiné motivy. Prvním je jeho životní přesvědčení privilegovat podnikání a netrestat ho ani za ty nejhnusnější zločiny. Druhým pak je osobní strach, protože trestání právnických osob by mohlo být i pro něj nebezpečným precedentem. Umožňovalo by mimo jiné trestání třeba politických stran, dokonce i vlád a tím především jejich představitelů.