Greenpeace požaduje zajištění šetrné likvidace ostravských kalů

Vratislav Dostál

Ekologové požadují likvidaci ostravských kalů šetrnější technologií pro lidské zdraví a životní prostředí a současně vyzývají inspekci životního prostředí k zastavení nezákonného transportu ostravských kalů a jejich skladování na území Ústeckého kraje.

Greenpeace požaduje zajištění šetrné likvidace ostravských kalů, nežli je spalování. Organizace současně podala odvolání proti souhlasu Ústeckého kraje s dovozem, skladováním a pálením nebezpečného odpadu z ostravských ropných lagun.

V posledních týdnech totiž podle ekologů putují mezi Ostravou a Litvínovem vlaky převážející nebezpečný odpad z ostravských ropných lagun. Likvidace ostravských kalů přitom podle nich provází od samého počátku série pochybných postupů a prapodivných rozhodnutí.

„Původní technologie navržená ve smlouvě se zásadně liší od postupu, kterým nyní Geosan s kaly nakládá,“ upozorňuje pak Greenpeace. Organizace je zároveň přesvědčena, že problém je potřeba řešit nikoli spalováním, nýbrž kvalitní technologií, která minimalizuje rizika pro lidské zdraví a životní prostředí.

„V současné situaci by bylo nejlepší, odtěžené kaly místo transportu přes celou republiku dočasně uložit na zajištěné skládce nebezpečného odpadu a přimět firmu Geosan, aby tento nebezpečný odpad zlikvidovala způsobem, který minimalizuje rizika pro lidské zdraví a životní prostředí,“ uvedla organizace v tiskovém prohlášení.

Podle ekologů má teprve poté na řadu přijít bezpečný převoz na místo likvidace. Greenpeace v této souvislosti v uplynulých týdnech údajně oslovilo několik expertů a podle dosavadních zjištění existují i v České republice šetrnější technologie likvidace ostravských kalů.

„Stávající navážení kalů na skládku u Litvínova je podle našeho názoru nezákonné a je jen špičkou ledovce v rámci celého tohoto šlendriánu. Máslo na hlavě mají všichni zainteresovaní: ministerstvo životního prostředí, ministerstvo průmyslu, Topolánkova vláda, Moravskoslezský a Ústecký kraj a hlavně Geosan,“ uvedl vedoucí toxické kampaně Greenpeace ČR Jan Freidinger.

Proto podle jeho slov organizace podala odvolání proti rozhodnutí kraje. „Apelujeme na Českou inspekci životního prostředí, aby zastavila stávající postup. Kaly je nutné zlikvidovat šetrnější technologií, ideálně nespalovací,“ doplnil Freidinger.

Geosan měl totiž podle ekologů řadu let na to, aby našel způsob jak zneutralizované kaly likvidovat.

„Pokud dojde k jakémukoliv zdržení, je to chyba Geosanu a také odpovědných státních úředníků. Smyslem našeho kroku není činit obstrukce, nýbrž snaha prosadit skutečně účinné a šetrné řešení tohoto problému. Trváme na tom, že je nutné přimět firmu Geosan, aby zlikvidovala tento nebezpečný odpad způsobem, který neohrožuje lidské zdraví a životní prostředí,“ uzavřel Jan Freidinger.

    Diskuse
    November 11, 2011 v 21.25
    Demonstrace proti dovozu a spalování ostravských kalů v Čížkovicích
    Litoměřická veřejnost se probudila a zítra se tu koná ekologická demonstrace. Ta se dnes konala v Teplicích, kde ekologové demonstrovali opět po 22 letech. Krajský úřad vydal ke spalování povolení a veřejnost se o tom dověděla teprve až bylo všechno upečeno. Názory odborníků na nebezpečnost se liší, hlavně se vede spor, zda hrozí Litoměřicům, Lovosicím, Teplicím a dalším městům poblíž Čížkovic nebezpečí z furanu, či ne, ale nikdo nedokáže pochopit, proč je nebezpečný odpad vozen z Ostravy sdružením "Čistá Ostrava" do Čížkovic u Lovosic. Svých jedů máme na severu dost!
    November 12, 2011 v 23.53
    Občané proti kalům
    Demonstrace proběhla za permanentní účasti asi 500 lidí, během demonstrace se více než 1000 lidí podepsalo pod petici, která požaduje zastavení dovozu, skladování a spalování ostravských kalů v Čížkovické cementárně. Proti kritice Ústeckého kraje se ohradil Arno Fišera s tím, že Topolánkova vláda tyto ropné kaly označila za palivo. S tím bylo toto "palivo" odvezeno do Polska, odkud ho ovšem vrátili, když zjistili, že se to spalovat nedá. Vzniklo občanské sdružení "Občané proti kalům" a informace o jeho akcích se dají najít na stránkách: www.protikalum.cz . Zlobí se občané nejen v Litoměřicích, ale i v Lovosicích, v Teplicích, Čížkovicích a v Litvínově, kde jsou prozatím tyto kaly skladovány. Podle stupně rozhořčení organizátorů i řady občanů lze počítat s tím, že hněv a protestní akce porostou.
    November 12, 2011 v 23.55
    Arno Fišera
    je zřejmě jediný z představitelů ústecké sociální demokracie, který je schopen se veřejně vyjádřit k něčemu spornému a problématickému. Ani hejtmanka, která je fakticky nejvýše postavená, ani Pavel Kouda, o kterém se říká, že je faktický šéf ústecké krajské organizace, takového veřejného vystoupení nejsou schopni.