Výzkum pátral, zda dotovat zdravé či zdražit nezdravé jídlo
Anna SedláčkováRadši zdražit čokoládu, nebo dotovat zeleninu? Šetření zaměřené na boj s obezitou porovnávalo možný dopad zdanění a subvencí na chování spotřebitelů.
Vědci z Buffalské univerzity zkoumali, jak lidé při simulovaných nákupech reagovali na vyšší ceny nezdravých potravin a nižší ceny zdravého jídla. Z jejich zjištění vyplývá, že peníze uspořené na levných nízkokalorických potravinách, jako je ovoce a zelenina, zákazníci utratili za kalorické výrobky, jako například brambůrky a čokoládu.
Dotace, jež snížila cenu nízkokalorických výrobků o deset procent, zvýšila nákup nezdravých potravin o 6,8 procent. Naopak desetiprocentní navýšení daně z nezdravých potravin mělo za následek pokles prodeje těchto výrobků o 14,4 procenta.