Piráti vyzvali Březinu k rezignaci na všechny funkce

Jaroslav Bican

Klub Pirátů v pražském zastupitelstvu vyzval Karla Březinu, aby rezignoval na své funkce v souvislosti s nařčením, že nabízel úplatek soudci Havlínovi. Podle zjištění týdeníku Respekt mu sliboval post v diplomacii. Březina nařčení odmítá.

Zástupci Pirátu v pražském zastupitelstvu vyzvali Karla Březinu z ČSSD, aby rezignoval na funkci zastupitele. Piráti to uvedli v tiskovém prohlášení s tím, že jejich klub přijal v souvislosti s aktuální aférou Březiny řadu usnesení. Ten byl již v říjnu minulého roku pravomocně odsouzen za podvod v Dopravním podniku hlavního města Prahy.

Týdeník Respekt v pondělí uvedl, že Březina byl možná před čtyřmi lety účelově zproštěn obžaloby. Za příslib postu v diplomacii se s ním měl bývalý soudce Havlín na výsledku řízení dohodnout předem. Týdeníku to řekl soudce Petr Sedlařík, který Havlína v jiné kauze poslal na šest a půl roku do vězení.

„Politická odpovědnost v této věci je zcela jasná a Karel Březina by měl okamžitě skončit. Důležité je, aby se trestní řízení nezametlo pod koberec. V souvislosti s nabízením úplatku si chceme vyžádat policejní protokoly pro kontrolní výbor a důkladně prošetřit související změny územního plánu,“ uvedl Jakub Michálek, předseda zastupitelského klubu Pirátů.

„Velmi důrazně se ohrazuji proti tvrzením a spekulacím uvedeným v článku časopisu Respekt,“ uvedl ale Březina v prohlášení pro média. Dle svých slov odmítá tvrzení, že jakýmkoli způsobem ovlivnil rozhodnutí obvodního soudu. „Nikdy jsem nikomu nenabídl peníze, ani jakýkoli post ani jinou věc.“

Klub Pirátů přesto Březinu vyzval rovněž k tomu, aby rezignoval na funkci předsedy komise pro sportovní granty a všechny další veřejné funkce. Pokud tak neučiní, budou Piráti žádat Radu hlavního města Prahy, aby ho s okamžitou platností odvolala z jí volených funkcí a navrhla jeho odvolání z funkcí volených Zastupitelstvem hlavního města Prahy.

„Nechceme být v jednom zastupitelstvu s odsouzeným podvodníkem, o kterém se navíc v policejním odposlechu říká, že nabízí úplatky. Jestli pražská koalice myslí boj s korupcí vážně, nemůže v ní setrvávat Karel Březina,“ zdůraznil zastupitel Pirátů Adam Zábranský.

Piráti se také obrátili na premiéra a předsedu sociálních demokratů Bohuslava Sobotku. Chtějí po něm, aby se od podezřelých aktivit Březiny distancoval. Pražský zastupitel je totiž mimo jiné Sobotkovým poradcem.

    Diskuse
    August 6, 2015 v 22.46
    Piráti na palubě
    Poslední dobou padlo několik soudních rozsudků, nad nimiž jsem nevěřícně kroutil hlavou, které sice nezbývá než respektovat, ale snad je ještě dovoleno myslet si o nich své. V kauze členství KB v dozorčí rady dopravního podniku města Prahy jsem nějak nepochopil, čeho se vlastně dopustil. V zápise o jeho zvolení asi měla být poznámka o tom, že informoval dozorčí radu o svém předchozím členství v dozorčích radách dvou zkrachovalých podniků, ale tam snad zastupoval město Praha jako věřitele těch firem.

    Pokud si to dobře pamatuju, tak předchozích zproštění bylo pět a pochybuji, že by to vše bylo dílo soudce Havlína. V Praze se jistě dělo a možná i ještě děje ledacos, ale zrovna tohle obvinění mi připadá jako úplný nesmysl. Nepatřím do fanklubu Karla Březiny, ale pokud se někdo domnívá, že kopáním do něho si nažene politické body, tak si podle mne počíná poněkud naivně.

    Silná slova se snadno říkají, ale velmi často se mohou ukázat jako plácáním do vody. Kdo chce opravdu bojovat s korupcí, těžko se může opírat o články z Reflexu a šepot soudce Havlína. V tom je zase jeho politická odpovědnost. Neříkám, že bych dal za KB ruku do ohně, ale zatím mne nikdo nepřesvědčil, že je podvodník. V Praze se toho událo tolik, že podobná show by mohla vypadat jako snaha odlákat pozornost.

    Jsem fakt zvědav, jak si Piráti povedou při odhalování nepravostí KB.
    MP
    August 8, 2015 v 10.57
    Bohuslavu Vorlovi
    Pokud si dobře pamatuji, tak ano, KB opakovaně opravdu zprošťoval Havlín. Vzhledem k tomu, že KB byl pravomocně odsouzen za podvod, opravdu se nelze divit, jestliže se zdá opoziční straně pochybné, pokud sedí v čele komise, která rozhoduje o grantovém fondu ve výši stovek miliónů.
    August 8, 2015 v 16.44
    Březina Sobotkovým poradcem? V jakém smyslu?
    Mezi celkem 39 poradci předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky se nevyskytuje Karel Březina, viz:
    http://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/premier/poradci/poradni-sbor-predsedy-vlady-cr-bohuslava-sobotky-116868/

    Reaguji na poslední větu článku:
    "Pražský zastupitel je totiž mimo jiné Sobotkovým poradcem."
    August 9, 2015 v 0.05
    Martinovi Profantovi
    Už když se poprvé v tisku objevila kauza volby KB do dozorčí rady dopravního podniku města Prahy mi to obvinění připadalo naprosto nesmyslné. Proto mi naprosto zapadalo do řady podobných účelových obvinění a zproštění pak připadala naprosto normální. Kdysi jsem byl po fúzi dvou firem v podobném obvinění. Údajně jsem několik let zatajoval, že pracuji na vedlejší pracovní poměr. Diskuze ustala po prohlášení mého bývalého ředitele před fúzí, že pokud někdo tvrdí, že by si takové pokračování obzvláště po zrušení souhlasu nedokázal zjistit, dělá z něj hlupáka. Nějak nechápu, koho vlastně měl KB podvést. Vzhledem k tomu mi připadá i nesmyslné, že by měl KB slibovat zajišťování návratu do diplomacie někomu, kdo se v ní naprosto znemožnil. Lidí, co si v zájmu zdůraznění vlastní důležitosti dokázali fabulovat, koho všeho si vodí na nitích, už bylo taky dost.

    Požadavku na odstoupení někoho, kdo je pravomocně odsouzen, byť si o to odsouzení myslím své, celkem rozumím. Pokud by KB neuspěl s dalšími odvoláními, dovolím si předpokládat, že tak ve vlastním zájmu možnosti návratu po příštích volbách nakonec udělá. Ještě není tak starý.

    Nad tímhle článkem a stylem, jaký je napsán, jsem přemýšlel nad používání pojmu politická odpovědnost. Často se používá jako klacek na nepohodlné. Sobotka se má distancovat od podezřelých aktivit. V obecné rovině žádný problém. Je však v Sobotkově politické odpovědnosti distancovat se i od těch podezřelých aktivit, které se možná ani nestaly?

    PS: Omlouvám se za záměnu Reflexu s Respektem.