Írán chce postavit deset zařízení na obohacení uranu

Anna Sedláčková

Írán oznámil plán na výstavbu deseti továren na obohacení uranu. Je to sice jen gesto, ale mezinárodní společenství, které se už dlouho obává možnosti, že Írán vyvine atomové zbraně, těžko mohl teheránský režim něčím rozčílit ještě víc.

Írán včera mezinárodnímu společenství vyslal vzdornou zprávu: oznámil plán na výstavbu deseti nových závodů na obohacování uranu. Stalo se tak několik dní poté, co Organizace spojených národů odsoudila utajované aktivity íránských odborníků, jež by mohly souviset s výrobou jaderné bomby. Informuje o tom redaktor deníku Guardian Ian Black.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v parlamentu oznámil, že zařízení budou stejně rozsáhlé jako jaderný komplex ve městě Natanzu ve středu Íránu. Výstavba má začít do dvou měsíců. „Jsme vůči světu přátelští, ale z práv íránského národa si nenecháme nic vzít,“ prohlásil Ahmadínežád.

Podle odborníků se však jedná spíše o gesto než o realistický plán. „Deset zařízení o velikosti toho v Natanzu a půl milionu odstředivek si Írán nemůže dovolit,“ vyslovil názor bývalý britský velvyslanec v Teheránu Richard Dalton.

Ministerstvo zahraničí USA vývoj označilo za „značně znepokojivý“. Pokud v blízké době nebudou jednání s Íránem obnovena, událost pravděpodobně vyústí v další sankce . Vzácně jednomyslně v pátek přijalo rezoluci proti Íránu pět velkých zemí Rady bezpečnosti — USA, Rusko, Čína, Velká Británie a Francie. Požadují, aby Írán přestal s utajovaným obohacováním uranu v Kómu.

Jako signatář dohody o nešíření jaderných zbraní má Írán právo vyrábět atomovou energii pro mírové účely. Íránská vláda trvá na tom, že nové závody budou sloužit právě těmto potřebám. Usnesení OSN, aby obohacování uranu přerušil, nehodlá vyhovět.

Podezření z utajované výroby jaderných zbraní však Írán nijak nemírní. Odmítl žádost Mezinárodní agentury pro atomovou energii, aby objasnil výzkum v oblasti výbušných hlavic. V minulosti se několikrát prokázalo, že íránská vláda mezinárodní společenství klamala. Opakované popírání výroby jaderných zbraní proto OSN nepovažuje za věrohodné.

Guardian Iran defies United Nations with plans for 10 new nuclear plants

    Diskuse
    November 30, 2009 v 23.00
    Měření různým metrem a pokrytectví ovšem situaci značně komplikují. Třeba taková Indie, která Smlouvu o nešíření jaderných zbraní nikdy nepodepsala, neumožňuje přístup MAAE to většiny svých jaderných komplexů, vlastní a testovala jaderné zbraně - a přesto tam mohou koncerny z Francie, Ruska, USA, Koreje a Kanady vyvážet jaderné technologie. Na druhé straně Izrael, který smlouvu také nepodepsal, jaderné zbraně evidentně vyvinul a staví. Na třetí straně Írán, který smlouvu podepsal, mezinárodní inspekce umožňuje, jaderné zbraně nevlastní (a není k nim ani blízko), a přece se stal středem pozornosti a mezinárodního tlaku.

    Další členské státy Smlouvy o nešíření, jako je Rusko, USA, Francie nebo Británie, ignorují klíčový závazek, který ze smlouvy vyplývá vůči nim samotným (a je předpokladem vyváženosti smlouvy) - tedy že stávající jaderné arzenály budou zcela zlikvidovány.

    To vše se odehrává za stavu schizofrenie mnoha průmyslových zemí, které na jedné straně podporují rozvoj jaderné energetiky a vývoz technologií a materiálů, na straně druhé se oprávněně bojí jejich zneužití (mnoho technologií i jaderných materiálů je totiž identických jak v civilním, tak vojenském jaderném průmyslu).

    Čímž se íránského jaderného programu nezastávám, naopak - měl by se ukončit, ale stejně tak by se měl ukončit i v ostatních zemích.
    December 4, 2009 v 13.08
    Tady to říká třeba Lula:

    Brazilian president Luiz Inácio Lula da Silva, during a press conference in Berlin, this Thursday, December 3, suggested that the US and Russia should first get rid of their nuclear arsenals before trying to prevent Iran from building its own atomic bomb.
    [...]

    "I don't know if I am naïve, I don't know if I am too optimistic, but I believe a lot, a lot, in peoples' capacity to convince and dialogue. And we are trying to offer our contribution and I hope the best will happen.

    "So that we don't have nuclear weapons in Iran and that there aren't nuclear weapons in any country in the world. That the United States disables its weapons, that Russia disables theirs. Because the moral authority to ask others to not have them we get by not having them ourselves.

    odkaz" target="_blank">http://www.brazzilmag.com/content/view/11506/1">odkaz zde