Modifikovaná kukuřice pro nezájem ustupuje na polích přírodní
Jan MiesslerVýměra geneticky modifikované kukuřice v rámci České republiky i v Evropě klesá. Zemědělci z ní mají sice vyšší výnosy, ale nižší výkupní ceny. A hlavně: spotřebitelé nemají zájem.
Podle údajů Ministerstva zemědělství loni v České republice poprvé klesla plocha s geneticky modifikovanou kukuřicí. A podle zprávy Agra Europe vychází GMO kukuřice z módy i jinde v Evropě: v roce 2009 poklesla výměra ve srovnání s předchozím rokem o zhruba sedm procent. V České republice byl tento propad ještě výraznější, výměra se snížila o více než pětinu. Přitom do loňského roku plochy s GMO kukuřicí pomalým tempem rostly.
V Evropě se na poklesu plochy manipulované kukuřice podepsaly především zákazy nebo omezení pěstování, které platí například ve Francii, Německu, Rakousku, Maďarsku, Lucembursku nebo Řecku. Vzrostla také cena osiva a snížily se výkupní ceny. Pěstování GMO kukuřice rovněž problematizují pravidla pro její pěstování a prodej, kdy musí být jasně oddělena od všeho ostatního. Mnoho odběratelů navíc požaduje certifikát, že živočišné výrobky nepocházejí ze zvířat, která byla krmena geneticky modifikovanými plodinami.