Jihomoraváci už si na klasické zabijačky příliš nepotrpí

Lucie Paseková

Dříve se zima na jihomoravském venkově bez zabijačky neobešla. Zájem o pochoutky zůstává, zabijačkové hody si stále najdou své příznivce, ale do chovu pašíků se pouští málokdo.

Pro některé jihomoravské domácnosti zůstavá zabijačka důležitou událostí, bez které si zimu nedovedou představit. „Alespoň se v dnešní uspěchané době při zabijačce sejdeme se sousedy. Pustíme si muziku, popíjíme slivovici a svařák a i když si všichni pořádně mákneme, je to pro nás příjemný den," uvedl Brněnskému deníku Milan Belica, který se na vesnici přiženil.

Chov prasat je náročný časově i finančně, proto si mnoho lidí vyrazí pro zpracované maso raději do supermarketu. To potvrzuje i Jana Burešová, která řídí chov prasat v Ivanovicích na Hané. Burešová uvedla Brněnskému deníku, že lidé nemají zájem o živá zvířata, ale objednávají si už připravené a naporcované maso.

Podle řezníka Jana Mlejnka ze Znojma je levnější pořídit si zpracované maso v supermarketu nebo u řezníka. „Dříve jsem udělal za rok až osmdesát domácích zabijaček. To jsem chodil v pátek, v sobotu i v neděli. Dneska už jich mám pouze kolem dvaceti. V každé vesnici se najdou jenom tak dvě rodiny, které chovají prasata,“ uvedl Brněnskému deníku Mlejnek.

×