Nedej se použít k vyrážení otevřených dveří

Vít Janeček

Internetem se šíří petice proti rušení pořadu Nedej se — a přitom právě včera byla schválena jeho nová podoba v rozšířeném formátu.

Internetem se šíří petice proti rušení pořadu Nedej se — a přitom právě včera byla schválena jeho nová podoba v rozšířeném formátu.

Začátkem týdne byla publikována petice „Nedejme se! — proti zrušení pořadu Nedej se!“, kterou podepsalo už přes tisícovku lidí. Meritem jejího sdělení je mobilizace proti likvidaci ekologické publicistiky v České televizi. Deník Referendum také věnoval tématu dva texty. Jako externí dramaturg ve skupině Petra Kubici sleduji už několik měsíců debatu nad novým cyklem, který s větším rozpočtem, s možností přesáhnout rámec publicistiky směrem k dokumentu a delšími časy realizace a lepším zázemím (např. dramaturgická rada cyklu složená převážně z řad ekologů) právě vzniká.

Klíčovým spoluautorem konceptu je dlouholetý dramaturg Nedej se Pavel Bezouška (který v této „kauze“ pro mě dost nepochopitelně mlčí) a zůstává i stejná periodicita, což umožní i to, co dosavadní publicistika — tj. reakci na okamžitá témata, bude-li to třeba. Dokumentární přístup naopak otevírá možnost rozpracovat věci i v delším časovém horizontu. Co se asi opravdu mění, je rozšíření autorského týmu, takže dosavadní dlouhodobě neměnná asi čtveřice lidí bude muset vedle sebe unést i další autory.

Právě včera programová rada schválila novou podobu cyklu a produkci 42 dílů v délce 26 minut s vyšším rozpočtem; nebyly přitom žádné indicie, že by k realizaci v případě dobře připraveného projektu nemělo dojít. Péči o téma i snahu vyvolat tlak na programovou radu lze ze strany petentů pochopit i ocenit, přesto se však nemohu zbavit přesvědčení, že obsah textu na podporu investigativních postupů by přece jen měl být ve větším souladu s realitou...

    Diskuse
    December 19, 2012 v 17.15
    Potřeby současné TV jsou bohužel jinde
    Zveřejňuji část vyjádření paní Miroslavy Pevné z diváckého centra poté, co jsem řediteli ČT zaslal důrazný nesouhlas se záměrem zrušení zmíněných pořadů.

    ..."Téma ekologie chce Česká televize na svých obrazovkách určitě zachovat. Doposud ho divákům nabízela v podobě dvou publicistických magazínů odlišné dramaturgie s názvy Nedej se a Přidej se. Tento roztříštěný formát, který Česká televize vysílá beze změny už mnoho let, ale neodpovídal současným potřebám moderně a efektivně fungující televize veřejné služby. Místo dvou dramaturgicky odlišných magazínů na téma ekologie přinese Česká televize jeden ucelený půlhodinový formát, který na větším prostoru bude moci nabídnout ekologické otázky ve větším společenském kontextu."...

    Zejména zajímavé je, odvolávání se na „roztříštěnost“ pořadů a to, že „neodpovídal současným potřebám moderně a efektivně fungující televize“.

    To, že pořady vykazovaly vysokou sledovanost a ohlasy od diváků byly velmi pozitivní, stejně jako sepsaná petice, vedení TV absolutně nezajímají, čímž naznačují, že „SOUČASNÉ potřeby moderní televize“ jsou asi jinde.
    December 20, 2012 v 0.34
    Ještě dodatek
    Nedej se vykazuje bohužel jen malou sledovanost stejně jako řada jiných smysluplných formátů tohoto typu, ale o to nejde, stejně jako o obecnosti sdělené PR jazykem v oficiální odpovědi - o co půjde se ukáže až z realizovaných filmů v průběhu času. Osobně mám důvěru v Petra Kubicu který za tento programový prostor bude odpovídat, který rovněž působí jako programový ředitel Jihlavského festivalu a producentskou práci do televizoru nešel dělat proto, aby tam zaváděl nějakou cenzuru (ostatně Nedej se mělo tuším loni svoji minipřehlídku v Jihlavě). ČT dnes vydala tiskovou zprávu, kde ty věci vysvětlují ještě podrobněji - http://www.ceskatelevize.cz/vse-o-ct/press/tiskove-zpravy/?id=6534. Jinak je určitě dobře, že se o té změně mluví a je a bude na ni zaměřena kritická pozornost, celé věci to jedině prospěje.
    PL
    December 20, 2012 v 11.00
    Nedej na katalog dojmů
    Je opravdu zajímavé, jak nekonečným seriálem mohou být diskuse a polemiky neopírající se o zveřejněná fakta. S každým dalším takovým příspěvkem sice víme, jaký osobní dojem má ten, ta, či onen, ovšem závěrem nevíme nic. Připomíná to onu Cimrmanovu teorii poznání: Na začátku je omyl - přesný; v druhém kroku vyvracíme omyl; v třetí fázi poznávání platí, že nevíme nic. Ale zdá se, že i Cimrmana lze trumfnout.
    Člověk by očekával, že když se ČT tým vůči něčemu "ohradí" (http://www.ceskapozice.cz/domov/ekologie/kriticky-ekologicky-porad-%E2%80%9Enedej-se%E2%80%9C-zmizi-z-obrazovky ), neomezí se na tvrzení typu "Je tomu právě naopak", ale pokusí se na základě relevantních faktů, nikoliv dojmů, vnést do situace světlo. To se však neděje. Místo toho se přidávají dojmy další a dalších. Např. sledovanost měřená tou a tou metodou, s tím a tím výsledkem, který nikdo neuvedl, natož aby ho srovnal se sledovaností jiných pořadů na ČT2. Opakovaná argumentace panem Bezouškou, bez citování jakéhokoliv jeho výroku.
    ...
    Existuje asi tak jeden dobrý důvod, pro který vítám nový formát pořadu Nedej se (původně snad navrhováno Ekologie kolem nás), na ten ať si přijde každý sám. Také se ale v roce 2013 může ukázat, že se člověk bude moci bez nějaké ztráty věnovat jiným věcem než je sledování TV a archivu ČT na webu - což je jen druhá strana výroku pana Janečka " o co půjde se ukáže až z realizovaných filmů v průběhu času."