Váš názor je pro nás důležitý

Společně s 12 evropskými mediálními partnery jsme součástí projektu PULSE: evropské iniciativy podporující mezinárodní novinářskou spolupráci.

Napište nám do dotazníku, co z dění v Evropě vás nejvíce zajímá, o jakých zemích byste chtěli číst více nebo nám dejte tip na témata, kterých jsme si zatím nevšimli.

Otevřít dotazník

Na trhu jistoty

Zdeněk Staszek

Na nedávné kauze metanol se ukázalo, že mnozí lidé nekriticky důvěřují současnému sytému produkce potravin a orientují se pouze podle ceny. Přitom se schopnost orientace v nepřehledném poli konzumních možností jeví jako zasádní.

Malá firma z Nového Zélandu, Oritaine, se věnuje detektivnímu a archivačnímu podnikání: za pomoci vlastních databází chemického a biologického složení půdy nebo ovzduší odhaluje skutečný původ potravin nabízených v supermarketech. A to nezávisle na papírové dokumentaci prodejců a distributorů daného zboží nebo státních či mezinárodních certifikačních značkách (například PDO, PGI a TSG vydávané Evropskou unií), které by měly poskytnout konzumentovi vyčerpávající informace o kvalitě, složení a původu kupované potraviny. Nedá se jim totiž věřit, což potvrzují pravidelně se opakující kauzy: jedovaté okurky, posypová sůl, metanol a tak dále. Potravinářští detektivové nabízejí nezávislou a odbornou záruku, že jídlo je opravdu jídlo, a že je bezpečné, nicméně tato záruka něco stojí a je jen otázkou času, kdy někdo zpochybní i ji.

Na celé situaci je paradoxní, že se takové péče dostává tomu nejlevnějšímu a chtělo by se říct i nejpodřadnějšímu zboží. Zatímco dříve byly potraviny a další komodity s exotickým původem - ať již ve smyslu vzdálenosti, kterou musely cestovat, nebo složitosti technologických postupů jejich výroby - z pravidla exkluzivní a velmi drahé, v současnosti představují často to nejlevnější z nejlevnějšího. Exkluzivním artiklem se částečně staly potraviny lokální a sezónní, ale vždy s jasně doložitelným původem a nejlépe s odpovědným způsobem výroby či pěstování. Ty nejtajuplnější pokrmy se dnes většinou válí v regálech zlevněnek. S trochou (marxistické) nadsázky lze mluvit o komodifikované jistotě a riziku. S rostoucím počtem certifikátů, osvědčení a s přesným označením výrobku roste pravděpodobnost, že si opravdu kupujeme máslo vyrobené z kravského mléka na konkrétním území. Naopak, trocha nepozornosti nebo nezájem při nakupování může člověka - tentokrát bez jakékoli nadsázky - zranit nebo zabít.

V úvodu zmíněná firma Oritaine svým podnikáním vlastně jenom reaguje na nově vznikající trh s jistotou. Je nicméně nutné se ptát, kdo jsou jejími zákazníky? Myslím, že je bláhové považovat za takové klienty lovce slev v Kauflandu a konzumenty značek typu Euroshoper nebo likérky Drak, které mají přitom nezávislé certifikace ochraňovat. Právě na nedávné kauze metanol a prohibici se ukázaly rozevírající se nůžky v české společnosti, kdy na jedné straně stojí prodejci jistoty zosobnění státními regulátory a certifikacemi a na straně druhé lidé, kteří stále nekriticky důvěřují současnému sytému produkce potravin a orientují se pouze podle ceny. Na tuto skutečnost už zčásti poukázal Pavel Šplíchal ve svém komentáři o kauze metanol: nebyla důležitá nejen kvůli odhalení kriminálních praktik některých producentů alkoholu, ale - a podle mě hlavně - tím, že se na obrazovkách televizí a stránkách novin či webových portálů pár týdnů neustále zobrazoval typ konzumu, který jinak často zahlédnout nelze. Nálevny té poslední kategorie, zaplivané herny, nonstop trafiky s levným alkoholem. Lidé i prostory vyloučené na okraj pozornosti. Šplíchal mluví dokonce o občanech druhé kategorie.

Toto mediální okno do tajemných sfér spotřeby pochopitelně rychle zabouchly další kauzy, nestabilita vlády nebo prezidentské volby a vlastně šťastný konec v podobě dopadení výrobců a distributorů otráveného alkoholu. Dočasným řešením metanolového problému se staly nové kolky a „rodné listy“ lahví s tvrdým alkoholem. Dlouhodobým řešením by měla být nová podoba regulace výroby a distribuce alkoholických nápojů. Problém vyřešen - do té doby než se objeví jiná hrozba, nenápadně položená v regálu. Není to poněkud zvláštní? Opravdu neexistuje další varianta přístupu k civilizačním rizikům zhmotněným lahví jedovaté vodky a smrtícím okurkovým salátem?

Nejde jen o to, že dílčí regulace řeší jen dílčí problémy a má efekt jen na určité segmenty trhu, přičemž nebezpečné produkty mohou produkovat a distribuovat potencionálně úplně všechny jeho segmenty, nebo o pochyby vůči důvěryhodnosti jednotlivých regulačních a certifikačních orgánů, které mohou podléhat korupci. Hlavním problémem tohoto regulativního přístupu k všem rizikům je paradoxně jeho nejobecnější účel: navracení a posilování důvěry v systémy produkce a civilizační výdobytky. Souvisí to pravděpodobně se zmíněným posunem ve vnímání exkluzivity a rozevírajícími se nůžkami mezi trhem s potravinami a trhem s jistotou. Lidé nakupující (nejen) jídlo na trhu jistoty, zákazníci kritičtí a reflektující rizika spojená s nákupem jsou díky své nedůvěře víceméně ochráněni před nástrahami džungle industriální produkce. Naopak, bezmezně věrní zákazníci trhu jídla dostávají vše, co umožňuje současná - byť jakkoliv regulovaná - produkce.

Skutečnost, jestli člověk nakupuje na trhu jistoty nebo bere co mu přijde pod ruku, nutně nesouvisí s jeho inteligencí a částečně ani s příjmem; kauza metanol nás sice zavedla do spodních pater českých příjmových kategorií, okurky s bakterií coli ohrožovaly všechny stejnou měrou, nemluvě o dalších kauzách. Co se ukazuje jako kruciální ve vztahu mezi konzumenty, producenty a distributory potravin jsou důvěra, kritičnost a obezřetnost těch prvních. Jinými slovy, reflexivní přístup ke konzumu. A regulace nebo speciální certifikace hrají v tomto vztahu prapodivnou roli: jejich hlavním účinkem je chlácholení, oslabování ostražitosti a reflexivního přístupu konzumenta. Dá se nicméně předpokládat, že schopnost nebo spíše návyk reflexivně a kriticky vyhodnocovat roste a klesá s číslem na výplatní pásce. To mimojiné potvrdila i kauza metanol, zjevně se týkající chudší části obyvatelstva.

Zdá se, že civilizace opět kousla sama sebe do zadku. Jeden z jejich hlavních výdobytků, bezstarostné a stabilní zajištění plných žaludků, se proměnil v džungli supermarketu, v níž neustále číhá nějaké nebezpečí. Kdo chce přežít (jíst bez starostí), musí mít oči na šťopkách. A ostražitost nutně neznamená nákup dražších nebo speciálně certifikovaných produktů. Stačí si pročíst několik českých blogů zabývajících se jídlem a jeho nakupováním. Mnohem důležitější se ukazuje schopnost orientace v nepřehledném poli konzumních možností. Již léta se u nás diskutuje o nutnosti zlepšovat mediální nebo ekonomickou gramotnost. Každou chvíli vynořující se kauzy nebezpečných potravin a zjevně neefektivní regulační politika v oblasti jejich produkce a distribuce dávají tušit, že začíná být nutné systémově zvyšovat i gramotnost „konzumní“. O to více je škoda, že se mediální okna do světa nebezpečného konzumu objevují jen občas a mají charakter výjimečné, nesystémové události - byť jde o jevy pro současný systém navýsost charakteristické. Zavírá se tím totiž i možnost společenské či politické debaty o podobě konzumu, jeho kultivaci a tím i skutečné ochraně spotřebitele. A zároveň se otvírá nový prostor pro chlácholící producenty jistoty.