Policie požádala Sněmovnu o vydání Parkanové. Kvůli nákupu letounů CASA

Vratislav Dostál

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová obdržela žádost o vydání Vlasty Parkanové k policejnímu stíhání. Podle serveru Aktuálně.cz ji policie podezírá ze dvou trestných činů. Vydáním Parkanové se poslanci budou zabývat na nejbližší schůzi.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS obdržela ve středu po poledni žádost o vydání Vlasty Parkanové k policejnímu stíhání. Podle serveru Aktuálně.cz exministryni obrany policie podezírá ze dvou trestných činů kvůli nákupu armádních letadel CASA. „Věc se týká zakázky na nákup letadel CASA pro Armádu České republiky, kdy je dáno důvodné podezření ze spáchání dvou trestných činů," uvedl pro internetový deník mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Parkanová obvinění odmítá, podle jejich slov o nákupu rozhodla kolektivně vláda jednomyslným schválením a ministryni pouze uložila smlouvu uzavřít. Možným vydáním současné místopředsedkyně Poslanecké sněmovny se poslanci budou zabývat na nejbližší schůzi.

„Pokud se jedná o nákup letadel CASA, mám čisté svědomí. Jakékoliv obvinění by bylo zcela absurdní. Šlo o rozhodnutí celé vlády, která návrh jednomyslně schválila a uložila mi smlouvu uzavřít," uvedla pro ČT24 Vlasta Parkanová z TOP 09. Předseda jejího poslaneckého klubu Petr Gazdík pak potvrdil, že byli o žádosti policie informováni.

„Přiznám se, že v současné době tomu příliš nerozumíme, dokud se neseznámíme s tím spisem. Pakliže policie má jakékoliv nejasnosti nebo podezření ze spáchání trestného činu, měla by obvinit celou vládu Mirka Topolánka včetně všech ministrů. Nerozumíme tomu, proč by policie chtěla obvinit pouze Vlastu Parkanovou,“ vysvětlil Gazdík. Obdobně argumentoval pro deník Právo místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

„Toto rozhodnutí udělala jednomyslně vláda, která o tom třikrát jednala a pak schválila, ne Vlasta Parkanová. V logice věci očekávám, že všichni členové tehdejší vlády budou obviněni. Očekávám tedy, že budu obviněn já, Mirek Topolánek, Petr Nečas, Alexandr Vondra, Jiří Pospíšil, Karel Schwarzenberg," uvedl Kalousel pro deník Právo s tím, že pokud je policie přesvědčena, že za rozhodnutí má být někdo stíhán, tak musí být stíhán celý tehdejší vládní kabinet.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS pak pro ČTK uvedl, že neumí posoudit, nakolik je žádost o vydání Parkanové důvodná, či nakolik jde o bezdůvodný návrh. „Počkejme na další informace," řekl pro ČTK. Upozornil nicméně na to, že jedna věc je kolektivní rozhodnutí vlády, druhá věc jsou úkony, které byly realizovány v rámci příslušného resortu. „Ale v takto citlivé věci je třeba znát spis, znát fakta," dodal Pospíšil.

Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce by se k žádosti o vydání Parkanové ke stíhání mělo přistupovat jako k ostatním poslancům. „Měl by zasednout mandátový a imunitní výbor a měl by přijmout doporučení či nedoporučení. Neměli bychom postupovat nějak nestandardně, tedy například zkracovat lhůty, aby se to stihlo ještě do pátku, kdy tato schůze může teoreticky skončit," uvedl Tejc pro ČTK.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová pak pro Český rozhlas uvedla, že žádost policie okamžitě předala mandátovému a imunitnímu výboru. „Žádost je o vydání pro trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele. Odůvodnění je více než pět stránek, to jsem zatím neměla vůbec možnost přečíst," vysvětlila Němcová v rozhovoru pro Radiožurnál.

Podle svých slov učinila první krok, který je povinna udělat, to znamená okamžitě předat žádost mandátovému a imunitnímu výboru s tím, že podle paragrafu dvanáct jednacího řádu Poslanecké sněmovny musí mandátový a imunitní výbor tuto žádost projednat, spolu se svým stanoviskem předat Sněmovně, která o věci na nejbližší schůzi rozhodne.

Další informace:

Aktuálně.cz Policie podezírá Parkanovou ze dvou trestných činů

ČT24.cz Němcová dostala žádost o vydání Parkanové

Českénoviny.cz TOP 09: Nákup letadel CASA byl kolektivním rozhodnutím vlády

Novinky.cz Obvinit by měli celou vládu, tvrdí Kalousek ke kauze Parkanové

Rozhlas.cz Žádost policie o vydání Vlasty Parkanové už dorazila do sněmovny

    Diskuse
    June 14, 2012 v 10.24
    Rozhodnutí o nákupu schválila sice celá vláda, ale myslím, že je udělala na základě údajů, které jí předložila Parkanová. A pak je to samozřejmě jinak, než se snaží lidem nakukat Topolánek, nebo Kalousek, neboť Parkanová jim mohla předložit přesně to, co vyhovovalo někomu v pozadí. Škoda, že paní Němcová má tolik práce, že si nemůže přečíst více než 5 stránek, aby mohla konat. Jen pro zajímavost, kolik stránek měla žádost o vydání Ratha, když paní Němcová tak rychle konala?
    June 14, 2012 v 11.45
    Nemluvě o tom, že žádný člen vlády není schopen sám prostudovat všechny smlouvy jeho vládních partnerů. Vychází se vždy z předneseného návrhu a jeho odůvodnění, Pokud Parkanová uvedla ostatní členy vlády v omyl, tak by zato neměli být zavřeni oni, ale ona. Argumentace Kalouska a Topolánka je jejich klasický styl, jak dělat z lidí voly. Pokud banka uzavře smlouvu na základě zfalšovaných údajů, soud také nezavře manažery banky, ale toho, kdo zfalšované údaje předložil. Tohle by měl lidem někdo říci jako protiváhu oněch lživých argumentů.
    VP
    June 14, 2012 v 17.30
    Argumentace Kalouska i Topolánka v této kauze svědčí o jejich nervozitě a strachu. Je veřejným tajemstvím, že Parkanová jako ministryně vůbec nevěděla, která bije. A největší profit měl Háva skrze Omnipol. A spojení Háva - Kalousek je dostatečně známo.
    Někdo míří přes Parkanovou mnohem výš, a Kalousek to ví, a ví i s Topolánkem, že nakonec dojde i na Pandury-a to by byl cvrkot.
    Takže dojde opět k šachům u policie a v justici, vyhrožování neposlušným a nadměrným odměnám hodným, jako vždy, aby se to zametlo a vysvětlilo jako zlý úmysl poškodit vládu. Mají s tím bohaté zkušenosti a podaří se. (Kdo by se chtěl pobodat na zádech a pak se oběsit na mříži, že?)
    June 15, 2012 v 7.58
    Petr Nečas varuje před plukovnickým převratem?
    "Parta policejních plukovníků nebo podplukovníků" nebude rozhodovat "o tom, kdo bude ve vládě nebo nebude ve vládě", řekl Petr Nečas v reakci na interpelaci a pak dodal, že "zdrcující většina veřejných zakázek na Ministerstvu obrany byla dávána bez jakéhokoliv výběrového řízení", přičemž "tento nepříznivý stav" zastavila "po 20 letech" údajně teprve jeho vláda -- tedy nikoli předchozí Topolánkova vláda, jejímž byl členem.

    (ZDE: http://www.psp.cz/eknih/2010ps/stenprot/040schuz/s040235.htm)
    June 15, 2012 v 9.02
    Máte zřejmě pravdu pane Prokope, vaše verze je dost pravděpodobná, proto ty Kalouskovy výkřiky o honu na čarodějnice. Nicméně Parkanové by to projít nemělo, když jsou trestáni obyvatele za svoji nevědomost při podepisování různých půjček a dále všelijak okrádáni vychytralými mafiemi, proč by neměla být potrestána Parkanová i kdyby "vůbec nevěděla, která bije". Jestli na svoji funkci neměla buňky, nemusela jí brát, navíc se nechala slušně honorovat, nedělala to pro stát zdarma. Co se týká "nevědomosti" polistopadových ministrů, obvzláště obrany, vypadá to, že tam byli podobné typy, jako zpěvačka Parkanová, schválně nominování, aby se tam hlavně dalo co nejlépe krást. To je možno jistě vztáhnout i na další resorty.
    VP
    June 15, 2012 v 14.27
    Ano, pane Ševčíku, souhlasím, že by to peojít nemělo a mělo by to skončit u soudu. Ale realita je taková, že by to ohrozilo vládu a proto bije Kalousek na poplach. Dojde zřejmě na "pozitivní i negativní motivaci" poslanců(tak jako dříve-např.volba prezidenta), a ve finále parlament Parkanovou nevydá. Co si o tom myslíme a co na to morálka a spravedlnost, je jim šumafuk, hlavně že nevyschnou prameny a nebudou ohroženi kmotři.