ČSSD: Dobeš poškozuje celé vysoké školství

Vratislav Dostál

Opoziční ČSSD i koaliční TOP 09 považuje rozhodnutí ministra školství o pokračování plzeňských práv za bezprecedentní. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS Dobešův krok odmítl komentovat s tím, že nezná jeho právní zdůvodnění.

Sociální demokracie považuje páteční rozhodnutí Josefa Dobeše o prodloužení akreditace studijním programům fakulty práv na Západočeské univerzitě za bezprecedentní.

„Je to vůbec poprvé, kdy ministr školství obešel rozhodnutí akreditační komise jakožto autonomního orgánu a otevřel tak Pandořinu skříňku, kdy se může strhnout lavina odvolání vysokých škol proti rozhodnutí akreditační komise,“ uvedl stínový ministr školství Marcel Chládek z ČSSD.

Podle předsedkyně školského výboru Anny Putnové z TOP 09 rozkládá Dobešův krok nezávislý systém. „Jde o feudální počin omilostnění. Jelikož jediným orgánem, který má v současné době právo kontrolovat kvalitu vysokých škol, je akreditační komise, která je ze zákona nezávislá a ministerstvu školství nepřísluší do jejích rozhodnutí jakkoli zasahovat,“ doplnila Putnová.

„Rozhodnutí ministra školství je tak bezprecedentním zásahem do systému a znamená rozvrat současného modelu. Akreditační komise přitom byla jmenována na základě usnesení vlády z 21. července 2010, a to právě na návrh stávajícího ministra školství,“ dodala politička z koaliční strany TOP 09.

Komentáře k Dobešovu rozhodnutí se naopak zdržel ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS s tím, že nezná jeho právní zdůvodnění. „Jako Plzeňák jsem rád, že škola má šanci pokračovat, doufám, že tam budou pokračovat nutné reformy a změny, a dále to komentovat nebudu, na rozdíl od pana ministra budu zdrženlivý," dodal pro ČTK.

Marcel Chládek pak věří, že ministr své rozhodnutí pečlivě zvážil a zejména projednal s právníky. Jinak by podle něj studentům právnické fakulty v Plzni udělal spíše medvědí službu. „Jejich vysokoškolské diplomy by totiž mohly být v budoucnu kdykoliv zpochybněny,“ uvedl podobně jako předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Ministr postupoval proti názoru Akreditační komise, která škole akreditaci neprodloužila, a plzeňská práva tak měla letos skončit. Předsedkyně komise Vladimíra Dvořáková označila Dobešův postup za nezákonný. Komise chce prostřednictvím nejvyššího státního zástupce podat na Dobeše žalobu.

Podle Chládka se ukázalo, že je potřeba legislativně ošetřit autonomii Akreditační komise a oddělit ji od politického vlivu. „Zákonem je také potřeba řešit situaci, která může nastat, když vysoká škola ztratí akreditaci. Není možné, aby bylo ze dne na den ohroženo studium téměř 2000 studentů," uvedl Chládek pro ČTK.

Také exministr školství Ondřej Liška ze Strany zelených uvedl, že o studenty plzeňských práv, z nichž někteří dnes v Praze Dobešovo rozhodnutí uvítali a slavili, je třeba se postarat. „Oni to subjektivně vnímají tak, že jim bylo pomoženo, že budou moci studovat. Bohužel se ale jedná o pravý opak," míní Liška. Studenti podle něj nyní budou jen oběťmi delšího provizoria a období nejistoty.

„Otázkou ale zůstává, proč ministr Dobeš za téměř dva roky šéfování resortu školství neudělal vůbec nic pro to, aby se pokusil tuto vážnou situaci vyřešit. Děkanem plzeňské právnické fakulty byl navíc jeho vládní kolega z ODS Jiří Pospíšil, jehož působení nelze ve světle současných událostí charakterizovat jinak než jako totální selhání,“ doplnil Lišku Chládek.

Podle něj může současný vědomý střet ministra školství vůči rozhodnutím Akreditační komise ve svých důsledcích dále devalvovat úroveň vysokého školství a pravidla pro udělování vysokoškolských titulů.

„Za zarážející pak považuji dnešní výroky ministra Josefa Dobeše o tom, že akreditační komise je vlastně jeho poradní orgán. Tato slova považuji za neomluvitelný zásah do autonomie akreditační komise, dodnes jsem ji vnímal jako nezávislý orgán,“ vysvětlil Chládek.

Ministr školství Josef Dobeš v pátek oznámil, že škole, která v minulosti čelila skandálu s rychlostudenty, prodloužil akreditaci do roku 2016. Podle něj nebyla jiná cesta, jak by mohlo 1 800 studentů dokončit studium.

    Diskuse
    FJ
    March 10, 2012 v 13.28
    ano , ale ne jen vysoké školství
    Josef Dobeš poškozuje celé školství, mládež i sport. Je asi nejhorším ministrem školství za posledních 64 let.
    March 10, 2012 v 18.02
    ČSSD : Josef Dobeš poškozuje celé vysoké školství.
    Horší je, že politika ČSSD poškozuje levici. Minulé volby prioritou zrušení poplatků ve zdravotnictví, dnes prohlášení o 60 korunách v nemocnici. Optikou běžného občana bych to viděl tak: "Sliby se slibují a blázni se radují. Něco nám navykládají, aby jsme je zvolili a mohli se dostat ke korytům a pak je to udělají stejně, jako ti před nimi. Asi má ten Nečas pravdu, jinak to asi skutečně udělat nejde, pak ale nemá cenu ani volit."
    FJ
    March 10, 2012 v 23.28
    No, co se týče slibů
    ČSSD v tuto chvíli přichází a vychází s něčím,l co není podstatné , ale je to podstatnou chybou a nedá se říci, že ledy se hýbou. Je tolik témat k řešení, ale nyní se věnovat poplatku v nemocnicích, není a nemělo být na pořadu dne.