Kafe a kapitalismus

Jiří Silný

Káva a kofein nejsou sice k životu nezbytně nutné, ale jejich konzumace jej může velmi zpříjemnit. Je ovšem dobré vědět, jakou kávu vlastně pijeme. A dnes není tak složité zjistit si to.

V roce 2005 byla světová produkce 111 milionů žoků kávy (jeden žok má obvykle 60 kg), v roce 2010 už to bylo 133 milionů žoků, tj. téměř osm milionů tun. Tolik kávy vypěstuje nějakých dvacet milionů farmářů v padesáti zemích světa a spolu s jejich rodinami tak pěstování kávovníku živí asi sto milionů lidí, většinou velmi bídně. Na kávě vydělávají obchodníci. Podle různých odhadů 40 - 60% světového obchodu s kávou kontrolují pouhé čtyři nadnárodní společnosti. Jsou to Nestlé, J. M. Smucker — Proctor&Gamble, Kraft Foods a Sara Lee (Douwe Egberts).

Zní to neuvěřitelně, ale po ropě je káva druhou nejobchodovanější komoditou. Že by svět bez ropy vypadal úplně jinak, je každému jasné a všichni také chápeme, jak velkou roli hraje tento všestranně použitelný zdroj koncentrované energie ve světové politice a ekonomice. Víme, nebo alespoň můžeme vědět, že rozumné a střízlivé by bylo postupně nahradit ropu, uhlí a uran obnovitelnými zdroji, ale cesta k abstinenci bude zřejmě dlouhá a bolestná.

×