Výsměch přímé demokracii: nová koalice zavede pseudoreferendum

Anna Voňavková

Věci veřejné ohlásily úspěch během vyjednávání o vládní koalici s ODS a TOP 09. Podle svého předsedy Radka Johna se jim podařilo prosadit obecné referendum, podle občanského sektoru je to za daných podmínek jen výsměch.

Lídři ODS, TOP 09 a VV se shodli, že pro obecné referendum bude třeba čtvrt milionu podpisů, po jejich předložení pak vláda navrhne zákon o jeho vyhlášení, který předloží parlamentu. Tam se teprve rozhodne, jestli se referendum vůbec bude konat.

Sněmovna o tom rozhodne ústavní většinou. Podle Johna se podařilo něco, na co se dvacet let čekalo. Na cestě k referendu je ale tolik pojistek, že je téměř nepravděpodobné, že by se nějaké vůbec mohlo uskutečnit.

Pokud by se koalice skutečně shodla na postupu vyhlášení referenda, jak jej popsal na brífingu po jednání koaličních vyjednávačů Radek John, nejednalo by se ve skutečnosti o přímou demokracii.

Podle organizace IRI Europe, která se zabývá problematikou referend a přímé demokracie obecně, znamená použití prvků přímé demokracie, že občané mají právo rozhodovat prostřednictvím lidového hlasování zcela nezávisle na přání vlády či parlamentu. Hlasování vychází z vlastní iniciativy občanů, nebo je zakotveno v ústavě jako závazné pro určité politické rozhodnutí.

Aby se jednalo skutečně o přímou demokracii, nesmí být tedy kladeny podmínky ze strany vlády či parlamentu. S tím stojí trojkoaliční návrh zcela v rozporu, protože o konání referenda bude rozhodovat i vláda i parlament.

Zákon o referendu požadovali v minulosti zástupci organizace Ne Základnám. Její někdejší mluvčí Jana Glivická návrh ovšem za průlomový oproti Radku Johnovi nepovažuje: „Pokud je to tak, že je potřeba sto dvacet hlasů, aby bylo vyvoláno referendum, tak se nejedná o žádnou změnu. Asi doufají, že lidé jsou hloupí a že se jim to bude zdát jako vstřícný krok, reálně to na situaci ovšem nic nemění. Celé je to spíš výsměch,“ řekla Glivická Deníku Referendum.

Že je nereálný už první požadavek pro vypsání referenda, vysvětluje předseda Hnutí za přímou demokracii Milan Valach: „Aby ten předpis byl vůbec prakticky použitelný, ukazují zkušenosti z celého světa, že podmínkou vypsání referenda musí být předání počtu podpisů, který odpovídá jednomu procentu voličů. U nás to tedy znamená osmdesát tisíc podpisů. Cokoliv víc je nerealizovatelné. Jakmile se je podaří získat, má být vláda povinna vypsat závazné referendum,“ vysvětlil Deníku Referendum možný postup Milan Valach.

Další informace:

Econnect.cz Obecné referendum v ČR - přehled návrhů zákonů v letech 1993 - 2005

Initiative and Referendum Institute Europe

    Diskuse
    SH
    June 26, 2010 v 10.04
    PŘÍLIŠ POZDĚ
    Začít s pokusy o jakýkoliv prvek přímé demokracie teprve po dvaceti letech revoluční diktatury je beznadějné. Nová moc se po celou dobu obešla bez názoru "lidu" a už se dobře upevnila. Teď nepotřebuje ani lid, nadtož jeho názor, ale spíše naopak, bude oba dva stále více potřebovat potlačovat.
    MN
    June 26, 2010 v 10.45
    Jak dlouho ještě?
    Možná už dvacet let se u nás mluví o obecném referendu. Po zkušenostech s naší zastupitelskou demokracií, zváště z posledních voleb, se jeho potřeba ukazuje stále více naléhavěji. Výše zmíněný návrh od pana Johna z VV je naprostým výsměchem hlavně voličům této "strany". V průběhu koaličních jednání dokázal svůj vcelku zajímavý volební program obrátit naruby snad ve všech bodech. Opravdu by mě zajímalo, "jak dlouho ještě" budou naši občané trpět takovým pohrdáním zvolenými politiky okamžitě po volbách. Zdá se, že masáž masových sdělovacích prostředků je tak účinná, že jsou ochotni spolknout téměř vše, co jim zkorumpovaní politici předloží. Vůbec nechápu, jak mohl projít např. zákon o rovné dani bez masivního odporu odborů a bez pouličních demonstrací? Další zásadní věc, umístění amerického radaru, se setkala jen s minimální účastí na protestních akcích. Lidem konečně musí dojít, že zákon o referendu, resp. o spravedlivé důchodové reformě, si musejí vydupat na ulici, že nestačí jen zveřejňovat stovky úvah v alternativních mediích.