Potravin bude v roce 2050 stačit méně než tvrdila OSN
Lenka PurtekováBritská organizace Soil Association prokázala nepravdivost hojně citované a zneužívané předpovědi OSN, podle které mělo být zapotřebí zvýšit zemědělskou produkci do roku 2050 o sto procent. Potřebný nárůst je ve skutečnosti nižší.
Podle hojně citované Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) z roku 2006 se musí zemědělská produkce do roku 2050 zdvojnásobit, jinak bude lidstvo hladovět. Zprávu využívaly ve své propagandě biochemické korporace. Ekologická organizace Soil Association však nyní vydala zprávu Velká tlustá lež závěr zprávy OSN vyvracející, což experti OSN sami uznali.
Podle původní zprávy FAO s názvem Světové zemědělství do 2030/2050 bude světová produkce potravin ovlivněná především rostoucím počtem obyvatel a jejich tendencemi přijímat v potravě více kalorií, masa a mléčných výrobků, a to zejména v rozvojových zemích. Výsledkem bude podle FAO průměrný meziroční růst zemědělské produkce o 1,5 procenta do roku 2030 a následně o 0,9 procenta do roku 2050.
Statistiku OSN ve svých projevech citoval vědecký poradce britské vlády John Beddington, jeho předchůdce sir David King i další politici a představitelé biochemických firem. Podle zprávy Soil Association nazvané Velká tlustá lež o zdvojnásobení produkce potravin však není zdroj této statistiky, zpráva Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) z roku 2006, průkazným materiálem.
Podle Soil Association zpráva reálně upozorňuje pouze na rostoucí poptávku po obilninách — do roku 2050 by měla vzrůst až o padesát procent — a po mase. Podle novějších výpočtů FAO je ale třeba zvýšit produkci potravin o sedmdesát, nikoli o sto procent. Rozdíl odpovídá celé produkci potravin amerického kontinentu.
FAO sama také varuje, že jsou údaje zkreslené cenami potravin: Maso a mléčné výrobky jsou totiž ve stejné hmotnosti dražší, takže se sebemenší nárůst objemu jeví v ceně jako podstatně větší.
Ředitel Soil Association Peter Melchett prohlásil, že zneužitou statistiku nyní použijí firmy, aby podpořily průmyslové zemědělství a pěstování geneticky modifikovaných plodin na úkor udržitelné produkce potravin.
„Ve zprávě FAO převažují přístupy, které zhoršují pozici zastánců metod trvale udržitelného zemědělství. Ti se snaží svět přesvědčit, že se lidstvo může nasytit bez větších škod na životním prostředí a při dobrých životních podmínkách zvířat,“ vysvětlil Melchett.
Další informace:
The Ecologist UN claims 'food production needs to double' exposed as myth
The Guardian UN based policy of doubling food production on 'flawed data'
Novinky.cz Světu hrozí do roku 2030 nedostatek potravin, vody a energie, varuje vědec