Peake skončila na ministerstvu obrany. Je to faktický konec koalice, tvrdí

Vratislav Dostál

Premiér Petr Nečas ve čtvrtek navrhl odvolání ministryně obrany Karolíny Peake. Prezident Václav Klaus mu vyhověl, a to po pouhých šestnácti minutách. Karolína Peake byla ministryní jmenována ve středu 12. prosince.

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek odpoledne odvolal na návrh premiéra Petra Nečase ministryni obrany Karolínu Peake z funkce. Pouhých šestnáct minut poté, co Úřad vlády oznámil, že premiér navrhnul její odvolání, tiskové oddělení Hradu oznámilo, že prezident Václav Klaus ministryni odvolal. „Karolína Peake nadále zůstane v pozici místopředsedkyně vlády," uvedl pro server Aktuálně.cz vládní mluvčí Michal Schuster.

Překvapivé a rychlé odvolání Peake z resortu obrany je nejspíš reakcí premiéra a prezidenta na její personální politiku v úřadu. Peake totiž navzdory údajným slibům odvolala druhý den po svém jmenování tři klíčové muže resortu. Odejít musel první náměstek a exnáčelník generálního štábu Vlastimil Picek, šéf vyzbrojování Pavel Bulant a ředitel kabinetu František Šulc.

Podle serveru iDnes.cz prezidenta nejspíš rozzlobilo především odvolání Vlastimila Picka, který mu dříve dělal náčelníka hradní vojenské kanceláře. Picek Na ministerstvu vyjednával klíčovou smlouvu o dalším pronájmu letounů Gripen.

Klaus byl nicméně ke jmenování Peake ministryní obrany skeptický už dříve. Týden před jejím jmenováním ji označil za křehotinku. „Nedokážu si představit, že se paní Peake stane přes noc odbornicí na armádu a že vojáci, statní mužové, přijmou takovou dívenku v roli ministryně obrany," uvedl Klaus.

ČSSD: Strana LiDem sehrála roli mouřenína

Odvolání Peake přivítala opozice. „Od samého počátku jsme upozorňovali na fakt, že je pro výkon této vládní funkce zcela nedůvěryhodná, nepřipravená a nekompetentní. Varovali jsme rovněž předsedu vlády před pochybnostmi, které jsou spojeny s fungováním paní Peake ve Věcech veřejných a také s jejími osobními majetkovými poměry,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předseda vlády Petr Nečas podle jeho slov ale všechna upozornění sociálních demokratů ignoroval. „Nyní působí jako premiér, který není schopen nést bez permanentní ostudy odpovědnost za personální složení vlády a mění ministry doslova jako ponožky. Tento chaos má velké negativní dopady na důvěru veřejnosti i funkčnost ministerstev. Lidé se po dnešku opět nestačí divit tomu, co je v Nečasově vládě všechno možné,“ dodal Sobotka.

Sobotka také zdůraznil, že premiér s personálním zásahem počkal na okamžik, až bude přijat státní rozpočet a budou přehlasována veta Senátu u klíčových vládních návrhů, jako byly vládní zdražovací balíček a církevní restituce. „Karolína Peake tak v domnění, že povýšila na ministryni obrany, sehrála se svojí stranou LiDem roli mouřenína, který v rozhodující chvíli posloužil ODS i TOP 09 a nyní může jít,“ vysvětlil Sobotka.

„Ukazuje se, že situace vlády není ani po odchodu rebelů z klubu ODS ve skutečnosti stabilní a jen se dále zkracují intervaly mezi jednotlivými vládními krizemi. Za jediné rozumné řešení současné situace pokládá ČSSD dohodu o konání nových voleb na jaře 2014,“ uzavřel Sobotka.

A podle reakcí předáků nejmenší vládní strany znamená odvolání Karolíny Peské konec koalice. Pro odchod LiDem z vlády se vyslovili místopředsedové Viktor Paggio a Dagmar Navrátilová i samotná Karolína Peake.

„Jsme svědky začínající vládní krize. Je to pro mě krok, který je důvodem k odchodu z vlády,“ uvedla Navrátilová pro ČT24. „Za sebe říkám, že toto znamená odchod z koalice," doplnil pak v rozhovoru pro server Týden.cz  Paggio s tím, že neví, zda bude jeho strana podporovat vládu ODS a TOP 09, nebo bude požadovat předčasné volby.

„Pánové, co spolu mluví, se domluvili. Nejprve na mém jmenování výměnou za dopravu s tím, že ‘tu holku budeme mít pod dohledem’, což mně ani straně LIDEM nikdo neřekl. Když jsem vyměnila své tři nejbližší spolupracovníky, tak jako každý ministr, domluvili se zas na mém odvolání. Pro mne je to faktický konec koalice,“ uvedla pak pro deník Právo samotná Karolína Peake.

Politologové: Předčasné volby nejsou pravděpodobné

Podle politologů oslovených Deníkem Referendum je odvolání Karolíny Peake nejspíš společným dílem premiéra Petra Nečase a prezidenta Václava Klause.

„Obzvláště prezident Klaus zjevně zuřil a byl přesvědčen, že kroky Karolíny Peake na ministerstvu mohou destabilizovat českou armádu. Odvolání Karolíny Peake tak dává odpověď na Klausovu otázku, kdo lhal, když sliboval zajištění kontinuity na ministerstvu, zda premiér nebo nová ministryně,“ uvedl pro Deník Referendum politolog Milan Znoj s tím, že tato nezodpovězená otázka visela pořád ve vzduchu ve vztahu premiéra a prezidenta. „Nyní víme, že černý Petr zůstal v rukou Karolíny Peake,“ dodal.

Taktéž podle politologa Lukáše Jelínka je odvolání Peake evidentně součástí komplikovaného vztahu mezi prezidentem a vládou. „A premiér Nečas opět snesl ke Klausovým nohám dary, aby nechal vládu ještě chvíli žít, zvlášť když se s ní v mnoha věcných tématech neshoduje,“ uvedl Jelínek v rozhovoru pro Deník Referendum.

Podle něj mohly do Nečasova uvažování vstoupit informace, podle nichž Peake postupovala v souladu s „předvondrovským“ vedením ministertsva, včetně lobbistů majících blízko k TOP 09 a Miroslavu Kalouskovi.

„Nečas musí vědět, jaké zemětřesení může jeho krok udělat. Když k němu přesto přistoupil, má určitě naplánovány další kroky. Například výměnu LiDem za Věci veřejné, které se mohou po Bártově očištění znovu objevit ve vládě nebo ji mohou krýt záda ve Sněmovně. Nebo totéž udělá strana LiDem, která rovněž netouží po volbách,“ předpověděl Jelínek.

Podle Znoje je zřejmé, že Nečasova vláda poté, co přestála několik hrozících rozvalů, má nyní zaděláno na další.

„Otázkou je, jak zareaguje Karolína Peake a její strana LiDem. Pokud alespoň zpola s takovou vervou, jak když Karolína Peake přišla na ministerstvo, tak se koalice může brzy sesypat jako domeček z karet. Nicméně to poslední, co si její strana může přát, jsou předčasné volby,“ vysvětlil Znoj s tím, že hrozba voleb je pro LiDem existenční, a tak se dá očekávat, že se  rozkmotřená vládní sestava nejspíše zase domluví.

„Schválení penzijní reformy, daňového balíčku a státního rozpočtu poněkud uvolnilo ruce Petru Nečasovi, který nyní může vystoupit zase o chlup odhodlaněji a sehrát další partii pokru o tom, kdo se více bojí předčasných voleb, zda ODS, TOP 09 nebo LiDem,“ doplnil Znoj.

Podle Jelínka je zřejmé, že veřejnost čekají rušné vánoce. „Každopádně mám tendenci věřit, že má Nečas události pod kontrolou,“ uzavřel Jelínek rozhovor pro Deník Referendum.

Další informace:

ČT24.cz LIDEM chrastí zbrojí: Vládní krize začala. Končíme

Aktuálně.cz Peake už není ministryní obrany, Klaus ji odvolal

Novinky.cz Pánové se na mě domluvili, je to konec koalice, řekla Peake

Týden.cz Je to konec koalice, řekla Peake poté, co ji Nečas odvolal z obrany

iDnes.cz To je konec koalice, říká Peake i další členové vedení LIDEM

iHned.cz První reakce Karolíny Peake: Mé odvolání je faktický konec vládní koalice

ČT24.cz Peake strávila v čele obrany 8 dní, Klaus ji na Nečasův návrh odvolal

iDnes.cz Nečas s Klausem sesadili Karolínu Peake, obranu vedla osm dní

    Diskuse
    December 21, 2012 v 14.01
    VLÁDA NEMŮŽE USTOUPIT, DOKUD NESPLNÍ SVŮJ PROGRAM: Udržet důvěru trhů!
    (Zase tunel – ještě nedostavěný...):

    A ejhle - Karolina Peake ještě ani nestačila do křesla ministra obrany usednout a její manžel Charles už stal pravidelným návštěvníkem v Nekázance, kam podle důvěryhodných informací dochází za pravou rukou Richarda Hávy a klíčovým mužem Omnipolu Jozefem Pigou.

    A aby toho nebylo málo, jednala Peake o nástupu na ministerstvo obrany s jedním z klíčových mužů ve státní správě Václavem Irovským. S mužem, který by měl připravit pro Omnipol privatizaci Leteckých opraven Malešice (LOM), kterou Vondra odmítal udělat, nebo alespoň atraktivních pozemků, které LOM v Malešicích vlastní.

    A Hávův muž Irovský by měl dokonce podle některých informací nastoupit na MO jako generální sekretář nebo náměstek. Ještě by bylo dobré, podřadit pod něj LOM a VOP (Vojenská opravárenská technika), aby byla celá transakce ve prospěch Omnipolu jednodušší.

    To je připraveno na další tunelování....

    ***

    * Je pozoruhodné, jak málo novináři zmiňují úlohu Miroslava KALOUSKA !! *

    (Zdeněk Zbořil ho v ČT24 v rozhovoru ve 13 hodin zmínil, ale zaobaleně do bonmotu, že je (lepší ?) (- nepamatuji si přesnou formulaci) "než všichni politologové dohromady.
    December 22, 2012 v 0.44
    „Naprosto jisté je, že vláda nepadne. Je řada možných různých variant a uvidíme, jak se to bude vyvíjet...“
    (1) František Štván, Sakra, Picek toho ale musí hodně vědět!
    (http://blisty.cz/art/66625.html)

    (2) Jiří Baťa, Sakra, Když je ve vládě překalkulováno (http://blisty.cz/art/66638.html)

    (3) Kateřina Klasnová, Za průvanem kolem Karolíny Peake může být Kalousek (http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Za-pruvanem-kolem-Karoliny-Peake-muze-byt-Kalousek-ohromila-Klasnova-257735)

    (4) Co se povídá v zákulisí (http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Co-se-povida-v-zakulisi-o-odvolani-Peake-a-padu-vlady-Ctete-257744)


    December 22, 2012 v 9.32
    Včera, okolo poledne, když jsem se zprávu o Nečasově šachu dozvěděl, tak jsem tu chtěl zveřejnit svoji sázku na to, že vláda nepadne. Teď už bych s tím byl k smíchu, ale když jsem v tu dobu četl tolik komentářů různých "politologů" a "novinářů", jak vláda padne, tak jsem si uvědomil, že se v těchto oborech může živit kde kdo.
    Copak někdo normální může očekávat, že se nějací kmotři, kvůli tomu, že jim nevyšel jeden kšeft, rozhodnou vypustit si rybník? Kdyby konstalace hvězd nasvědčovala tomu, že vládu sestaví nějaké pravicové seskupení, tak by bylo možno do rizika jít, ale takto je lépe odmávnout nevydařený záměr a hledat zisky jinde. Ono i to couvnutí zadarmo nebylo. Představy některých lidí o tom, jak Nečas obnovuje důvěru, a Klaus diktuje postupy, se mi zdají jako naivní pohádka. Tyhle figurky skáčou podle not jiných dirigentů.
    December 22, 2012 v 10.35
    Luďkovi Ševčíkovi
    "...když jsem v tu dobu četl tolik komentářů různých "politologů" a "novinářů", jak vláda padne..."

    Nemáte ztrácet čas. Podívejte se na

    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10101491767-studio-ct24/212411058261221/ ⟹ (07:42 Zdeněk Zbořil).

    Netvrdím, že je to u nás jediný politolog.
    -- Upozorňuji pouze, že nikdy nežvaní nesmysly, nepouští se do spekulací, a pokud něco neví, řekne prostě "Nevím"...
    -- Nedělá narozdíl od řady jiných oblíbených a "renomovaných" expertů nikomu poskoka,
    PM
    December 22, 2012 v 14.43
    Teorie relativity vznikala v Praze
    a její aplikace v humanitní sféře dosahuje dnes zenitu. Skandalizace politiky vládnoucí kamarilou, za účelem relativizace zlotřilosti čela falangy kleptokratů prezidenta republiky, je zjevným dokladem trvale úspěšného bádání .
    December 23, 2012 v 11.43
    Státnický projev - stručný a jasný - ANEB "S předsedkyní Peake k dalším nedobytým osmitisícovkám české politiky"
    Vyjádření předsedkyně strany LIDEM Karolíny Peake.

    ("Vláda se přece nemůže opírat o Kočí a Škárku")

    "Informaci, že Josef Dobeš v předvánočním čase shání NESOURODOU skupinu poslanců typu Kočí, Škárka, která by mohla podpořit vládu, považuji za ALARMUJÍCÍ.

    Nepovažuji za MOŽNÉ a pro občany PŘIJATELNÉ aby se vláda do konce svého funkčního období opírala o nejistou většinu, která bude výsledkem pokoutních dohod.

    VĚŘÍM, že ani ODS a TOP 09 by nebyly ochotné do takového projektu vstoupit.

    HODLÁM po vánočních svátcích hovořit s vedením strany LIDEM, ale také s představiteli ODS a TOP 09."

    * (PRAMEN: http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Peake-Vlada-se-prece-nemuze-opirat-o-Koci-a-Skarku-257836)