Observer: Ed Miliband vyhlásil válku popíračům změn klimatu

Jakub Patočka

Britský ministr pro klima Ed Miliband v rozhovoru pro Observer varoval před nasloucháním „hlasu sirén“, které popírají změny klimatu.

Britský ministr pro klima Ed Miliband v rozhovoru pro nedělní vydání Guardianu, Observer, varoval před vyvoláváním veřejných nálad proti poznatkům klimatologů. Britského ministra znepokojila médii opakovaně reprodukovaná prohlášení, podle nichž vědci manipulovali s fakty.

Jedná se o první reakci britské vlády na mediální zprávy o tom, že Mezivládní panel pro klimatické změny se dopustil chyb v odhadech rychlosti tání himalájských ledovců. „Je v pořádku, že se ke všem poznatkům o klimatických změnách přistupuje s přísností, ale myslím, že je nesmysl zpochybňovat kvůli několika chybám celou vědní disciplínu,“ řekl britský ministr.

Prosincové selhání konference v Kodani se nárůstu skeptických nálad částečně přičítá. Miliband řekl, že „vyhlašuje válku“ hlasům sirén, které popírají, že klimatické změny jsou závažný problém způsobovaný člověkem, anebo tvrdí, že není nutné omezit emise oxidu uhličitého.

Miliband v rozhovoru pro Observer mluvil kategoricky: „Je jasné, že tu je fyzikální souvislost mezi nárůstem koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře a zvyšováním teploty, víme, že jeho koncentrace je na nejvyšším bodě za šest tisíc let, víme také, že teplota vzrůstá, víme, že příčiny jsou v lidském konání, a víme, že to má už dnes nepříznivé důsledky. To rozhodná většina vědců potvrdí.“

Nebezpečí skepticismu ke klimatickým změnám podle Milibanda spočívá v tom, že může podrýt podporu veřejnosti k nepopulárním opatřením, jež jsou ale nezbytná k zvládnutí změn klimatu. Podle Milibanda, který kromě klimatu odpovídá i za energetiku, se jedná o záležitosti jako vyšší účty za elektřinu či krajinářské dopady větrných elektráren.

„Je tu rozmanitá skupina lidí, kteří se projevují skepticky, ale co jsou zač, je mnohem méně důležité, než to, co říkají, poněvadž to je zásadně nebezpečné,“ uvedl Miliband.

Kodaňská konference skončila bez formálních závazků, ale Miliband nabádal občanské aktivisty, aby nepropadali zoufalství. „Je to dědictví historie, které mluví jasnou řečí: Netruchlete, organizujte se!“, uvedl ministr, který už v minulosti vyzval občanskou společnost k tomu, aby z otázky klimatických změn učinila kampaň, kterou bude žít celá společnost.

Podobně jako Miliband se vyslovil Lord Smith, ředitel Agentury pro životní prostředí, který uvedl: „Himalájské ledovce se možná nerozpustí do roku 2035, ale tají, a to představuje zásadní problém pro podstatné části Asie na příštích sto ba i více let.“

Další informace:

Guardian Ed Miliband declares war on climate change sceptics