Bárta od soudu vyvázl s podmínkou. Škárka dostal tři roky natvrdo

Vratislav Dostál

Předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta byl Obvodním soudem pro Prahu 5 potrestán osmnácti měsíci vězení s odkladem na 30 měsíců. Bývalý poslanec VV Jaroslav Škárka dostal tři roky nepodmíněně. Bárta čelil obvinění z uplácení, Škárka z přijetí úplatku.

Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta i exposlanec VV Jaroslav Škárka jsou vinni v kauze uplácení poslanců nejmenší vládní strany. V pátek o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 5. Bárta dostal za podplácení podmínku 18 měsíců, Škárka byl odsouzen k tříletému trestu ve vězení.

Škárka se podle soudu dopustil podvodu, když z Bárty vylákal peníze. Bárta si pak bezúročnými půjčkami kupoval loajalitu poslanců Věcí veřejných, čímž podle soudu uplácel. Škárkovi soudce uložil tři roky vězení za to, že Bártu podvedl. Zakázal mu také po deset let být poslancem. Rozhodnutí je nepravomocné.

Podle obžaloby si Bárta kupoval loajalitu svých stranických kolegů Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky. Bárta od počátku tvrdil, že je nevinen. Jeho peníze pro poslance Jaroslava Škárku byly dle jeho slov finanční výpomoc, půjčka. Škárka ho prý o peníze žádal před svědkem.

„Kategoricky odmítám, že bych si od Jaroslava Škárky kupoval jakoukoli protislužbu, jakoukoliv loajalitu," uvedl Bárta s tím, že Škárku až do vypuknutí aféry považoval za svého přítele.

„Důvěra mezi námi byla naplňována i tím, že jsem neváhal nikdy, a to ani v minulosti, panu Škárkovi osobně vypomoci. I proto jsem poskytnutí finanční pomoci, o kterou se v tomto případě jedná a o kterou jsem byl přede svědky požádán, neodmítl," doplnil už dříve předseda poslanců Věcí veřejných.

„Je-li z jeho strany můj přátelský přístup interpretován jako snaha o úplatek, tak nemohu konstatovat nic jiného, než že z jeho strany muselo jít o cílenou a promyšlenou konstrukci, která by mě osobně i stranu diskreditovala," dodal pak na Škárkovu adresu Bárta.

Některá média zveřejnila informace z tajně pořízeného rozhovoru, ve kterém Škárka přiznává, že se proti Bártovi postavil, aby vyvolal puč uvnitř nejmenší vládní strany a napomohl jejímu konci v koalici.

Další informace:

ČT24.cz Bárta odsouzen s podmínkou, Škárka natvrdo na tři roky

    Diskuse
    VF
    April 15, 2012 v 9.28
    Bárta - vinen. Škárka - vinen.
    Co by na tom mohlo komu vadit, třeba mně?
    Veřejnost odborná i laická, až na drobné nuance, je téměř jednomyslná, rozsudek se zdá překvapivě pochopitelný, nepoměr mezi mírnějším rozsudkem za společensky nebezpečnější jednání p. Bárty, proti rozsudku p. Škárky, jakoby nezarážel téměř nikoho.
    A právě tato apatičnost mi nějak nesedí, nedokáži si ji vyložit jinak, než že naše veřejnost už není 'společností'. Její mravní cit přestává se společností soucítit, vytrácí se sounáležitost na nejširší bázi a naopak vítězí partikulární zájmy.
    I když p. Bárta jasně uplácel, přece jen vlastně asi nedělal nic jiného, než co je dnes v politice už zcela běžné. Vždyť např. i jednomyslná hlasování klubů, a to i v těch nejspornějších záležitostech, jsou nakonec zajištěna uplacenými poslanci. I když uplacenými trochu jiným způsobem, než který zvolil p. Bárta.
    Naproti tomu p. Škárka jasně porušil aktuální zákon č. 1, nejvyšší hodnotu mafiokracie, loajalitu.
    A to, že poměrně mladý a nezatížený soudce, a spolu s ním zdá se většina národa, považují porušení mafiánské loajality za výrazně trestuhodnější, než uplácení zákonodárců,
    považuji za největší lekci z pátečního prozatímního shrnutí této nechutné kauzy.
    April 16, 2012 v 0.09
    dobrá a špatná zpráva
    Dobrá zpráva je, že úplatek i jeho částečné přijetí bylo ohodnoceno jako trestný čin, tedy něco špatného a společensky nebezpečného. Špatná zpráva je, že p. Škárka dostal mnohem tvrdší trest než p. Bárta, který nejen prokazatelně uplácel, ale otevřeně prosazuje korupční styl politiky, kdy se považuje za normální, že ten, kdo má hodně peněz zaplatí druhým, aby dosáhl svých společenských a politických cílů. Doufám, že všeobecný odpor proti pokračování p. Bárty v politice bude pokračovat. Jeho tvrzení, že poslanec nerovná se vrcholná politika, je směšné. Vždyť reprezentuje nás občany. Doufám, že mu to občané v příštích volbách spočítají a také že potáhne dále současnou koalici ke dnu. Koaliční partneři VV z jeho chování zjevně nejsou nadšení, no uvidíme.
    April 17, 2012 v 8.11
    Vlastně se nic neděje
    Možná že podivnému nepoměru trestů nikdo moc nevěnuje pozornost prostě proto, že nikdo moc nevěnuje pozornost celému tomu Veverčímu procesu. Ano, Škárka byl pěkně po kocourkovsku příkladně potrestán za hanebný podvod spočívající v tom, že po přijetí úplatku korupčníka udal, místo aby řádně udělal, zač dostal zaplaceno. Ale vždyť je to jen taková třešnička na dortu, jen jeden z komických výstupů absurdní černé komedie o zločinné korupční partaji, která nikoho nezkorumpovala a žádný zločin nespáchala, protože je to banda břídilů.

    Za co jsme to vůbec odsoudili Bártu? Že platil svým straníkům, aby byli jeho kamarády? Chtělo by se říci, že na E55 by pořídil víc přízně za méně peněz. A jestli chtěl opravdového přítele, měl si koupit psa.

    Co ten náš strašný korupčník za ty své úplatky dostal? Kolik státních zakázek si přihrál? Jak vysoko nadhodnotil jejich cenu? Jak jinak vytuneloval státní rozpočet?

    Jestli se mu vůbec něco takového povedlo, soud o tom nejednal. Na skutečné zločiny tu máme jiné borce. Ty, kteří nad Bártou ohrnují nos, že se tak trapně pokoušel fušovat do jejich řemesla, sliz jeden, a čas od času se od pilné práce na svých zlodějnách obrátí k lidu s výrazem morálního pohoršení nad Veverkami. Berou nám chléb, tak nám aspoň Veverčím procesem nabízejí hry. Proč bychom měli fandit na těch hrách, proč by nás měli zajímat Bárta a jeho spolek ochotníků?
    April 17, 2012 v 22.24
    H.Macháček
    to dobře vystihl.
    Všichni ti Kočárníkové, Mackové, Hulínští a Kalouskové se musí usmívat pod fousy.
    A na chudáka Paroubka zbyl Škárka.