Norští psychiatři zpochybnili Breivikovu nepříčetnost, soud to zohlední

Petr Jedlička

Pravděpodobnost, že střelec z ostrůvku Utøja skončí v léčebně místo ve vězení, po úterku klesla. Dle nové lékařské zprávy totiž příčetný byl. Konečně rozhodnout mají až soudci ve vlastním Breivikově procesu. Ten začíná už za šest dní.

Za plně důvodnou uznal norský soud v úterý novou lékařskou zprávu, ve které psychiatři Agnar Aspaase a Terje Tørrisen zpochybnili listopadovou diagnózu Anderse Breivika jako nepříčetného. Podle Aspaaseho a Tørrisena si Nor, jenž loni 22. července usmrtil 77 lidí, plně uvědomoval, co dělá. Za bombový útok v Oslu i střelbu na ostrůvku Utøja tak může nést trestní odpovědnost.

Podle všech komentářů teď bude záležet na soudcích z vlastního Breivikova procesu, ke které ze zpráv se přikloní. Podrobně zabývat se budou oběma. Začátek procesu je plánován na 16. dubna. Podle agenturních odhadů potrvá přibližně deset týdnů.

Další vyšetření Breivika a vypracování tzv. protizprávy si vyžádali sami soudci poté, co původní zprávu konstatující nepříčetnost zkritizovala řada expertů. Proti diagnóze se ohradil i samotný Breivik.

Původní zprávu vytvořili psychiatři Torgeir Husby a Synne Sørheimová na základě 36 hodin rozhovorů, jež s Breivikem vedli, a 130hodinového záznamu z policejních výslechů, které analyzovali. Dle jejich závěru trpí terorista paranoidní schizofrenií a žije ve světě tvořeném bludnými představami, které předurčují jeho chování.

Co ho čeká?

Pokud se soudci přikloní k listopadové diagnóze o nepříčetnosti, čeká Breivika internace na některé ze střežených psychiatrických klinik. Soud bude následně jeho stav každé tři roky vyhodnocovat, a jestli nazná, že se dotyčný uzdravil, nařídí jeho přeložení do normálního vězení.

Bude-li Breivik uznán příčetným, vyměří mu soud s největší pravděpodobností maximální trest. Ten činí v Norsku odnětí svobody na 21 let. V případě nenapravitelnosti pachatele ale může být dále prodlužován, a to až do smrti vězněného.

Breivik se k vražedným činům přiznal hned po dopadení. Soustavně ale tvrdí, že vinu necítí. Šlo prý o „otřesný, ale nutný“ krok válce s aktuální hrozbou západní civilizaci: budoucími levicovými politiky, kteří se chystali otevřít Evropu muslimské invazi.

Většinu Breivikových obětí tvořili členové mládežnické sekce Norské dělnické strany (sociální demokracie), která na ostrůvku Utøja pořádala letní tábor.

Média krátce po činu objevila Brevikův soubor úvah a výtahů z cizích textů (tzv. manifest), ve kterém autor sám sebe popisuje jako moderního templáře a člena širší organizace. Dle norských vyšetřovatelů však žádná podobná síť neexistuje a Breivik naplánoval i provedl všechno sám.

Další informace:

RTE News Norway killer Anders Behring Breivik deemed sane in new report

The Local — Norway Norway killer Breivik is sane: psychiatric report

The Local — Norway Breivik: Mental ward a fate 'worse than death'

The Telegraph Anders Behring Breivik 'planned to bomb Barack Obama at Nobel Peace Prize ceremony'

    Diskuse
    ??
    April 12, 2012 v 22.07
    Breivik byl příčetný, máme tu nový fenomen
    Nejsem psychiatr a nemá smysl zpochybňovat psychiatrické zaběhané postupy, každý obor má svou setrvačnost a opožděně reaguje na nové jevy. Předkládám následujícéí hypotézu - terorismus se odideologizovává a individualizuje - neberme příliš vážně ten ideologický závoj do kterého buď Breivik nebo Merah halí své zločiny /Merah se možná cvičil v táborech alkaidistů, ale své náboženské poviínnosti plnil velmi liknavě a neměl žádné náboženské vzdělání a Breivik se v té své ideologii taky plácá jako njudle v bandasce). Jde spíše o určitou formu, jak se jistým způsobem výjimeční, nepřizpůsobiví jedinci - zejména mladí muži - snaží seberealizovat v současné společnosti, strhnout na sebe pozornost, získat určitou důstojnost (je to starý herostratovský komplex zesílený tím, jak dnešní kapitalistická společnost se svou mediální parádou lidi glajchšaltuje a místo skutečných kvalit oceňuje spíše aktivity destruktivní, antihumnánní. Z tohoto hlediska vidím Breivikův případ jako stejného charakteru s Merahem /Toulouse), ale i s jednáním řady sebevražedných atentátníků islámských z řad mladých bojovných mužů, docela dobře zajištěných, ale ne dost podle vlastních představ, nedoceněných, bez dostatečné důstojnosti a seberealizace. Bohužel právě takových mladých mužů je na Středním východě, v severní Africe a v ghettech migrantů Západu početná populace, nezaměstnanost to zostřuje - nepodceňujme ani nudu jako motivaci. Vzniká otázka, zda se téhož nemůžeme dočkat i od mladých mužů i žen z nepřizpůsobivých složek romského etnika u nás (za trapnými tahanicemi kolem toho, zda určitým projevem násilí proti gádžům je či není rasistická motivace, tuším právě ten výše zmíněný kořen - i nezaměstnaný z vlastní vůle, žijící nepřizpůsobivým životem může toužit po pomstě nad společností symbolizovanou gádži, po jistém sebeuplatnění, předvedení schopností, byť i pochybných. U Romů může breivikovštinu modifikovat jisté přetrvávání prvobytně pospoplné mentality - útočí spíše v kolektivech, jako pravěcí lovci, není tu ta individualizace. Jinak samozřejmě na druhé straně - u holých lebek - je breivikovská motivace velmi přesvědčivá.
    MT
    April 14, 2012 v 9.13

    Plně souhlasím, Josefe ...

    Musí to ven ... a když není dostat\ečná poptávka po vytěžení kreativity ....

    vědátor bývá možná trochu sobec, ale spíš, že ledacos nevnímá než že by měl "okoralé srdce" - ale jinak nebývá nebezpečím pro své okolí, pokud ovšem sám předmět jeho krativity není sám o sobě lidem nebezpečný ...