Malým a středním pivovarům chybějí kvalifikovaní sládci

ČTK

S rychlým rozvojem restauračních minipivovarů v České republice začali výrazně scházet na trhu práce kvalifikovaní sládci. Řada z nich také odchází vařit pivo do zahraničí. Svazy pivovarů proto chtějí podpořit školy, jež by je chtěly vychovávat.

Minipivovarům v České republice scházejí na trhu práce kvalifikovaní sládci. Svazy pivovarů proto chtějí spolupracovat při jejich vzdělávání a podpořit další školy, jež by je chtěly vychovávat. Pro ČTK to uvedl výkonný ředitel českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

„V 90. letech, kdy velké pivovary po silných technologických investicích snižovaly stavy, se naši sládci uplatnili v zahraničí a v současné době nejsou," uvedl Veselý. Právě jeho velký svaz by chtěl spolupracovat v oblasti pivovarského školství s nově vytvořeným Českomoravským svazem minipivovarů. Důležité ale je, aby existovaly kvalitní odborné školy, a ne aby například vyučený kuchař vařil pivo.

V České republice vychovává více než 100 let sládky Střední průmyslová škola potravinářských technologií v Praze (SPŠPT), nyní již jako jediná. Nově by je měla začít vzdělávat také Střední odborná škola pro ochranu a tvorbu životního prostředí ve Veselí nad Lužnicí.

×