LN: stát chce trestat rodiče odmítající očkování dětí

Vratislav Dostál

Ministerstvo zdravotnictví pracuje na novele zákona, která umožní postihovat rodiče za odmítnutí povinného očkování svých dětí. Podle předsedy Ligy lidských práv Davida Záhumenského se mnohým státům daří situaci řešit, aniž by ukládaly jakékoli sankce.

Ministerstvo zdravotnictví pracuje na novele zákona, která umožní postihovat rodiče za to, že odmítnou povinné očkování svých dětí. Novela by měla platit od roku 2012. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Již v minulosti stát tyto rodiče pokutoval. Nejvyšší správní soud však loni v červenci rozhodl, že na to nemá právo, protože povinnost očkovat určuje podrobně pouze vyhláška ministerstva zdravotnictví, nikoliv zákon.

„Součástí novely zákona o veřejném zdraví bude sankcionování za nedodržení povinnosti očkování," uvedl pro Lidové noviny mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Podle předsedy Ligy lidských práv Davida Záhumenského je ale tvrdý už samotný rozsah povinného očkování. „Je otázka, proč například v Německu či Rakousku nemají žádná povinná očkování, zatímco u nás se jedná o osm až devět vakcín,“ uvedl Záhumenský pro Deník Referendum.

„Naše analýza na toto téma ukazuje, že se mnohým státům daří situaci řešit, aniž by ukládaly jakékoli sankce. Považuji za ponižující, pokud se rodina musí zodpovídat před hygienickou stanicí za to, že odmítla některé z povinných očkování,“ doplnil David Záhumenský pro Deník Referendum.

Podle Záhumenského tu jde o střet dvou protichůdných zájmů, zájmů rodičů a zájmů společnosti. „Proto je třeba před přijetím novely iniciovat diskusi individuálně o každé z uvažovaných vakcín. K takové diskusi by pak měli být přizvání jak legislativci, tak experti, avšak i zástupci rodičů,“ uzavřel v rozhovoru pro Deník Referendum předseda Ligy lidských práv.

Zatím ale není jasné, jaké tresty by rodiče mohli za odmítnutí očkování pro dítě dostat, některé evropské země například nepřijímají neočkované děti do mateřských škol. Novela počítá také s uzákoněním očkovacího kalendáře, který zatím rovněž určuje pouze vyhláška.

Naopak ministerstvo nechystá změnu počtu povinných očkování; i nadále jich bude devět. Česká republika tak stále patří mezi země s nejvyšším počtem povinných očkování. Ministerstvo velké množství povinných vakcín obhajuje tím, že lidé by se dobrovolně očkovat nenechali.

Další informace:

lidovky.cz Rodiče pozor: Nenecháváte očkovat své děti? Stát vás potrestá

    Diskuse
    "Ministerstvo velké množství povinných vakcín obhajuje tím, že lidé by se dobrovolně očkovat nenechali."

    To je ovšem argument. I když vlastně krásně sebeodhalující - jakákoli diskuse o jiné koncepci povinného očkování je nepřístupná, protože je jen jediná správná...ta současná. A zešměšňování a diskreditace odpůrců současné koncepce to jen krásně dokresluje.
    JE
    January 10, 2011 v 22.52
    Co vlastně je ta nemoc proti které se má očkovat?
    Dobrý den, je smutné, že musíme žít v nedemokratické společnosti a musíme stále bojovat za svá základní práva. Jak je možné že nás chce někdo nutit zákonem, abychom sobě, či svým dětem nechali vpravit do těla nějaké látky, o kterých se mnoho neví co všechno způsobují v životě a s životem lidským (nevím o žádné věrohodné, dlouhodobé a NEZÁVISLÉ studiji ohledně bezpečnosti vakcín). Nemám nic proti tomu, pokud se někdo rozhodne pro očkování, ale předpokládám, že budu respektován, pokud se rozhodnu proti. Není lepší, nemoc přijmout jako něco co mi má ukázat, že se ubírám v životě špatným směrem? Pro děti je třeba k nezaplacení dobře prodělaná dětská nemoc, která je určitou iniciací pro vstup do další fáze jejich vývoje a ohromným posílením či vkladem do života a pro život, nemluvě o celoživotní ochraně. Myslím že nemocí na světě neubívá, ba ani nepřibývá, pouze se mění, vymítíme jednu, přijde jiná, nová, neznámá místo ní. A přitom tu starou jsme už třeba uměli docela dobře léčit a s tou novou si nevíme moc rady. Není lepší, brát očkování spíše jako vhodný doplněk pro výjmečné situace, než celoplošně bezohledný prostředek nedbající individuální potřebě jedince?. Myslím, že je třeba v celé společnosti změnit pohled na nemoc, né jako na překážku, ale jako na dar vyšší moci, pomocí kterého jsme vedeni tím správným směrem. Pokud by si především lékaři a MZ připustili tuto jednoduchou skutečnost, bylo by to pro celou společnost přínosnější, než očkováním přesouvat symboly nemocí do neviditelných a nepoznaných rovin a znovu a znovu objevovat již dávno objevené.

    JR
    January 11, 2011 v 1.24
    Stát a farmaceutické lobby
    k sobě holt mají blízko. Zase akce proti lidem a proti demokracii. I proti zdravému rozumu.

    Někdo doporučuje v případě nátlaku na očkovací povinnost, žádat lékaře o prohlášení, že očkování dítě neohrozí.

    Ale lidi se spojují i v tomto ožehavém tématu - tady odkaz na web:
    http://www.rozalio.cz/
    January 11, 2011 v 11.42
    Trestaná neúčast děti na očkování, to je další krok k represivnímu státu, k vrchnostenskému pojetí státu. Je důležité si všimnout, že se to prosazuje za vlády, která má plnou pusu svobody a zeštíhlování státu. Existuje liberální a autoritativní pravice. Zdejší krajní ("důsledná") pravice se po takových malých krocích sune k despotismu.