Jeseníky lákají do Zelených hostinců
Marek HomolkaNabídnout to, co tu zatím nebylo. To je hlavním úkolem projektu Zelené hostince, jenž byl měl sloužit ke společné propagaci území Jesenicka a Opolského vojvodství v Polsku.
Na Jesenicku vznikl projekt Zelené hostince zaměřený na návštěvníky, kteří vyznávají zdravý životní styl.
„Mnohým návštěvníkům dnes již nestačí otřepaná ujištění, že hotel je obklopen nádhernou přírodou a že restaurace nabízí výběr ze šedesáti jídel včetně domácích specialit,“ říká projektový manažer Marcel Šos.
Jesenická rozvojová obecně prospěšná společnost se ve spolupráci s polským partnerem rozhodla uskutečnit projekt, jehož cílem je vytvoření a propagace sítě zařízení, která jsou schopna nabízet kvalitní stravu, ubytování a možnosti rekreace při dodržení zásad ohleduplnosti k přírodě a trvale udržitelného života.
„Zejména mladé rodiny, vyznávající takříkajíc zelený styl života a zároveň ochotné utrácet v regionu peníze, vyžadují zcela jiné standardy, v nichž se mísí vysoká kvalita služeb se šetrným hospodařením,“ dodává Šos.
Šanci zapojit se do projektu má podle Šose každý podnik, který splní základní kritéria, jež by neměla být zároveň finančně náročná na realizaci.
Mezi základní kritéria patří využití místních surovin a biopotravin při vaření. Provozovatel by měl pamatovat i na vegetariánskou stravu. Zelené hostince by měly využívat alternativních zdrojů energií či alespoň třídit odpad. V kritériích se pamatuje i na turisty, kterým by se měly nabízet nekuřácké prostory či dětská hřiště. Přínosem je i půjčovna sportovního vybavení.
Do projektu se prozatím zapojilo třicet zařízení. Účast na projektu je pro ně zdarma.
Další informace:
ČRo1 — Radiožurnál V Jeseníkách se rozjíždí projekt restaurací šetrných k životnímu prostředí