Náměstkyně primátora Reedová rezignovala

Dušan Radovanovič

Náměstkyně za SNK ED rezignovala na svoji funkci. Nepodařilo se jí prosadit protikorupční strategii.

Náměstkyně pražského primátora Markéta Reedová dnes rezignovala na svou funkci v radě hlavního města Prahy. Důvodem je fakt, že se jí na magistrátu nepodařilo prosadit protikorupční strategii.

Občanská demokratická strana má v pražském zastupitelstvu většinu. Přesto byli po komunálních volbách do rady zvoleni Markéta Reedová za SNK ED a Petr Štěpánek za Stranu zelených. Reedová měla na starosti evropské fondy, zahraniční politiku a protikorupční opatření. Štěpánek se zabýval životním prostředím, odpady a rozšiřováním pražských cyklostezek.

V poslední době však začaly pražským magistrátem otřásat korupční skandály. Audit k multifunkční kartě Opencard prokázal, že Praha nesmyslně vyhodila desítky milionů. Nejasné okolnosti provázejí i výběrové řízení na zpracování interaktivního webu, který má stát Prahu 160 milionů korun. Jednalo by se tak suverénně o nejdražší web v republice. Pochybnosti vyvolal i plán některých radních a Dopravního podniku zavést znovu turnikety do metra.

Dnes již bývalá náměstkyně Reedová se přitom v magistrátu již dvakrát pokoušela prosadit protikorupční strategii. Bezúspěšně. ODS její snahu pokaždé zablokovala. Reedová se proto dnes rozhodla na svoji funkci rezignovat.

Zřejmě tak jen o několik dnů předešla své odvolání. Zastupitelé za ODS se nechali již dříve slyšet, že nejsou s prací Reedové a Štěpánka spokojeni. Vadilo jim především to, že v zastupitelstvu několikrát hlasovali proti Radě, jejímiž byli členy. ODS bude v nejbližší době jednat o tom, kdo oba radní nahradí. V kuloárech se hovoří o předsedovi kulturního výboru Ondřeji Pechovi a zastupiteli Štěpánu Šlosárovi.

Další informace:

Lidovky.cz Náměstkyně Reedová rezignovala na svoji funkci v pražské radě

    Diskuse
    December 15, 2009 v 16.38
    Paní Reedovou znám od vidění a od sympaticky briskních odpovědí na Otázky Václava Moravce poslední neděli. Je škoda, že se nikde neobjevují ony teze protikorupční strategie, jejichž uplatňováním prosazovaným Reedovou se magistrát Prahy cítil natolik potenciálně ohrožen, že jeho představitelé přiměli političku k poslednímu gestu odporu vůči jejich počínání, totiž k její rezignaci. Je to projev charakteristického nešvaru našich medií, že meritum sporu mezi politiky je ponecháno v pozadí a omílají se údajné osobní pohnutky jeho protagonistů.
    Zazní-li kdekoli na politickém fóru slovo korupce, budí pozornost už to, že někdo mrhá časem jen pro jeho další zprofanování. Přitom představit si mesiáše spasení z jeho prokletí je tak lehké. Strategické koncepty, jak správní rozhodování s veřejnými prostředky maximálně zprůhlednit k obecné kontrole v každé jeho fázi, jsou totiž v příslušných pravidlech notoricky známá. Jenomže většina králů nechce být viděna nahými (protože - nač by pak byli králi?) a tak všechny ty jednoduché postupy se zašmodrchávají úmyslně do různých byrokratických utilitarit. Nejhůře pak, když se ti mocní a silní spolčí do nějaké ODS („občanská demokracie stranou“). Ti ve svém neoliberálním papouškování budou ze svého založení vždy nakloněni odmítat regulaci postupů souvisejících s hospodářskou sférou. Těžko proto od nich očekávat důslednost v protikorupčních válkách, jak to ukazují právě dnes na pražském magistrátu. Rozhodně nesmíme brát vážně takto znějící hlavní téma, které ODS pokrytecky plánuje jako svůj volební marketink (světe nezboř se!).
    Naopak - ta paní Reedová stojí znovu pro zastupování v Praze za úvahu, že?
    Milan Štěpánský, Praha