Nečas představil svou vládu

ČTK, Dušan Radovanovič

Po nočním vyjednávání K9 mezi ODS, TOP 09 a VV oznámil ve středu ráno předseda vlády Petr Nečas svůj kabinet. Je nejmenší za posledních dvacet let, není v něm žádná žena a ministerstvo životního prostředí vede Pavel Drobil z ODS.

Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) se dnes dohodli na obsazení vlády. Ministrem financí bude první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a ministrem vnitra předseda VV Radek John. ODS připadlo ministerstvo obrany pro místopředsedu Alexandra Vondru. Zhruba po sedmihodinovém nočním jednání takzvané koaliční devítky to novinářům řekl premiér a předseda ODS Petr Nečas. Poměr křesel ve vládě bude šest pro ODS, pět pro TOP 09 a čtyři pro VV, jak strany dohodly už dříve.

ODS bude mít ve vládě ministerstvo spravedlnosti, které povede stranický místopředseda Jiří Pospíšil, který už úřad řídil ve vládě Mirka Topolánka (ODS). Ministrem životního prostředí se stane místopředseda Pavel Drobil a zemědělství nynější náměstek ministra financí Ivan Fuksa. Ministerstvo průmyslu a obchodu připadne ekonomickému expertu ODS Martinu Kocourkovi.

Věci veřejné získají ministerstvo školství pro místopředsedu Josefa Dobeše, ministerstvo pro místní rozvoj pro Kamila Jankovského a dopravy pro poslance a svého sponzora Víta Bártu.

Ministerstvo zahraničí povede předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, ministrem práce a sociálních věcí bude místopředseda této strany Jaromír Drábek. V čele ministerstva zdravotnictví usedne Leoš Heger a ministerstva kultury berounský starosta Jiří Besser.

Silnou pozici bude mít premiér Nečas. Uvedl, že bude mít na starosti koordinaci reforem rozpočtu včetně daní, zdravotnictví a sociálních věcí včetně důchodů. Reformní ministerstva má TOP 09. Podle Schwarzenberga strana převezme asi nejtěžší břímě v souvislosti s plánem rozpočtových škrtů. „Vzali jsme to vědomě na sebe jako strana, která říkala, že rozpočtová odpovědnost je největší priorita," řekl.

Zástupci státu ve strategických firmách se státní účastí, ČEZ, ČEPRO, ČSA, EGAP, MERO a Letiště Praha, budou hlasovat na valných hromadách podle předchozího Nečasova souhlasu. Stát firmy řídí prostřednictvím ministerstva financí. Premiér bude mít stejnou pravomoc i v případě České pošty, která je pod vnitrem.

Na ministerstvu financí bude prvním náměstkem pro majetkové a správní věci zástupce ODS, představitel stejné strany bude prvním náměstkem pro bezpečnostní úsek na vnitru. ODS tak bude moci alespoň částečně korigovat důležité resorty, které původně nechtěla přepustit svým konkurentům.

VV podmiňovaly účast v koalici křeslem ministra vnitra pro Johna. Mnozí však poukazovali na fakt, že jsou Věci veřejné úzce propojeny s bezpečnostní agenturou ABL, kterou založil a v níž ještě vlastní podíl Bárta. Ten se rozhodl svůj podíl prodat bratrovi. Přestože tedy firma zůstává v rodině a střet zájmů je nadále evidentní, ODS Bártovi ustoupila.

„Dnes jsem byl ujištěn zástupci VV, že nic takového nehrozí, že se ABL nezúčastní transakcí s vnitrem a nebude přechod lidí z ABL na ministerstvo," uvedl premiér Nečas. Podle Johna VV nikdy nic takového neplánovaly. Naopak skutečnost, že vnitro bude mít malá strana, bude podle něj zaručovat, že nebude politicky zneužíváno.

Ve vládě nebude ani žádná žena. Podle Nečase jde o nedostatek a problém. Se Schwarzenbergem poukázali na to, že strany sice měly na určitá ministerstva kandidátky, ale tyto úřady při rozdělování nedostaly. Podle Johna některým poslankyním VV stačilo vyjednávání o kabinetu a do vlády jít nakonec nechtěly.

Před jednáním o složení kabinetu strany uzavřely třetí ze sedmi programových kapitol, právo a korupci. Dohodly postup k přímé volbě starostů. Podle Nečase by se mohla tato volba uskutečnit v roce 2014 v obcích do patnácti set obyvatel, a to za podmínky, že nebudou existovat právní a ústavní překážky. Pokud by se „zkouška" uskutečnila, rozhodlo by se po ní, zda přímou volbu starostů rozšířit na další obce, nebo se vrátit k současné volbě zastupitelstvy, uvedl premiér. Přímá volba by se podle Johna týkala v roce 2014 zhruba čtyř a půl tisíce obcí.

    Diskuse
    PS
    June 30, 2010 v 13.43
    Nastupuje "vláda nikdy se pořádně nezabýval" respektive vláda kompetenčních ignorací. Jednou z kvalifikací Bessera je výstavba medvědária pro večerníčkové medvídky. Ministerstvo sociálních věcí bude ministerstvem na omezení sociálních věcí. Snad neschopnost a nekompetentnost Víta Bárty pomůže přírodě. Jankovský před volami sliboval, že se bude věnovat zdravotnictví(možná bychom měli mít vojsko schopné operovat v takových oblastech, jako je Irán, teda Irák, nebo USA, pokud nám budou chtít vzít ministerstvo vnitra). Jo a jak napsal kamarád, ministerstvu školství bude velet vězeňský psycholog.
    June 30, 2010 v 14.25
    vypíchnutí
    neúčasti žen ve vládě je, při vší úctě, gesto zavádějící od začátku záměrně pozornost k věcem naprosto nepodstatným. Novináři o tom bezpochyby začnou debatovat zleva doprava a zpátky.
    Podobně nevěcné je uspěchaně se snažit reklamovat nekompetentnost jednotlivých osob na základě letmo zachycených (podsunutých?) informací.
    Vládu bude lépe posuzovat podle schopností a výkonů - a ne podle módních genderových bludů.
    June 30, 2010 v 18.50
    J.K. Kompetence a gender
    Pokud ministr svému ministerstvu nerozumí, jen těžko je může dobře řídit. Kolem každého ministerstva mezi sebou bojují různé zájmové skupiny a dobrý ministr se musí v dané problematice orientovat, jinak se stává loutkou a nečiní politická rozhodnutí. Je možné, že ač to z profesních životopisů některých budoucích ministrů není zřejmé, ve skutečnosti svým resortům rozumějí.... V tomto ohledu je pravda, že bychom je neměli odsuzovat předem. Třeba překvapí.

    A co se týká účasti žen ve vládě: Vám to možná připadá jako nepodstatné téma, ne tak řadě voličů, kteří svým kroužkováním navýšili počet poslankyň tuším o čtrnáct. A argument, že něco jiného je důležitější není argumentem. To se dá říci vcelku o čemkoliv. Vždy naleznete nějaké důležitější téma, které můžete dotyčným omlátit o hlavu.