První máj 2010: v ČR pivo a párky, v Řecku demonstrace

ČTK, Jan Miessler

Zatímco v České republice proběhl První máj klidně, v Řecku protestovaly tisíce lidí proti chystaným úsporným opatřením, která hodlají zemi naordinovat její věřitelé.

První máj, který jindy představuje příležitost k politickým střetům, letos v Praze proběhl bez jakékoliv významnější události. Mítinky jednotlivých stran spojené s předvolební kampaní nepřilákaly mnoho lidí.

Nejvíce jich dorazilo na Petřín tradičně obsazený ODS: někteří z lásky k politické pravici, jiní z lásky bez přívlastků. Stovky příznivců KSČM se shromáždily ráno na Výstavišti, sociální demokraté přilákali podobný počet lidí na náměstí Míru. Spíše než obsahem proslovů se jednotlivé strany předháněly v nízkých cenách piva a párků.

Na akci krajní pravice z Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) dorazila zhruba stovka příznivců. K jedinému střetu došlo během průvodu anarchistů, kdy štáb TV Nova anarchisty vyprovokoval „ochrankou" skinheadského vzezření. Podle vyjádření na stránkách Československé anarchistické federace mělo jít o známé neonacisty.

V zahraničí zažilo nejrušnější První máj Řecko, kde v Aténách i Soluni použila policie proti demonstrantům slzný plyn. V Německu došlo k nejbouřlivějším střetům s policií v Hamburku, kde asi dvě stovky militantních levicových radikálů házely po policistech lahve a kameny a zapalovaly hranice. V Berlíně se podařilo udržet několikatisícové demonstrace anarchistů a neonacistů oddělené.

Další informace:

ČSAF První zprávy z anarchistického 1.máje

TV Nova Anarchisté napadli štáb TV Nova, ostatní akce proběhly v klidu

Deutsche Welle Less mayhem mars May Day this year

    Diskuse
    ??
    May 2, 2010 v 12.47
    Klasická dezinformační informace
    Vážení čtenáři Deníku Referendum,
    nemohu nereagovat na pouhou informaci o průběhu prvního máje. Léta se účastním mítinku KSČM na Výstavišti a předtím i jinde (tentokrát jsem pravda nebyl ze zdravotních důvodů, ale byli tam moji dobří přátelé) - informace o mítinku jsou vždy stejné - novináři, televize přijedou před začátkem akce, když se lidé ještě scházejí, a napíšou - bylo to tam několik stovek účastníků, převážně seniorů. Pak si ještě počkají až se dostáví předlistopadoví prominenti, kterým v účasti nijak nemůžeme zabránit - Jakeš,Fojtík, Hoffmann - udělají s nimi interview, kde oni pochopitelně předvádějí svou historickou nepoučitelnou i obyčejnou lidskou hloupost. Pokud přijdou nějací narušitelé, tak jsou důkladně natočeni i se svými transparenty. Možná se ještě natočí transparent některé skupiny ze svářících se komsomolců ( o kterém platí totéž co o Jakešovi a Fojtíkovi), možná se položí několik otázek někomu, kdo vypadá zvláště staře, případně společensky unaveně, kamera se pečlivě vyhne všem mladším lidem a dětem, které tam jsou, a o obsahu projevu předsedy či jako dnes mistopředsedy není ani zmínka. A to je objektivní informace, se kterou pak už pracuji všechna média - s lítostí vidím, že i Deník Referendum. To je naše současná demokracie a svoboda informací. Nejsem háklivý na oprávněnou kritiku KSČM, což jsem snad na těchto stránkách už dokázal, ale co je moc, to je moc.
    ??
    May 2, 2010 v 12.56
    Promiňte sklerotikovi
    To hlavní jsem totiž neřekl - na mítniku KSČM bylo letos minimálně 1500, ale nejspíše 2000 a více lidí. Chtěl bych vid+ět, kolik jich bylo u ODS, a to máme ceny piva a párků spíše vyšší..
    ??
    May 3, 2010 v 11.59
    Nové informace
    Podle lidí dlouhodobě sledujících a odhadujících účast na 1.májích KSČM bylo na výstavuišti 4000 až 5 000 lidí.