Projekt Demagog odstartuje činnost i v ČR. Prověří pravdivost výroků politiků

Vratislav Dostál

Od středy si bude moci veřejnost na serveru demagog.cz ověřovat pravdivost výroků hostů OVM. Na webu se vždy dva dny po vysílání diskusního pořadu objeví výroky politiků zařazené do kategorií pravda, nepravda, neověřitelné nebo zavádějící.

Ve středu bude v České republice spuštěn slovenský projekt Demagog, který ověřuje faktické výroky politiků ve třech slovenských diskuzních pořadech. Veřejnost tak bude mít možnost zjistit na stránce demagog.cz, zda byly výroky politiků v diskusním pořadu České televize pravdivé, nepravdivé, neověřitelné nebo zavádějící. Novináře o tom v úterý informovala expertka Demagog.cz pro Českou republiku Tereza Skládanková.

„Kolikrát politici informace zkreslují nebo přímo lžou a klidně tyto argumenty zopakují ještě ve dvou dalších pořadech. Není možné, aby byl moderátor připraven na všechno. Žádný politik se tak již nebude moci spoléhat na to, že nikdo si nedá tu práci, aby tvrzení ověřil. Chceme kultivovat politický diskurz a dostat k voličům pravdivější informace,“ uvedla Skládanková.

Ověřování výroků politiků bude bezplatně provádět skupina jedenácti analytiků z řad studentů Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. „Pokud politici budou pod nějakou kontrolou, tak budou nuceni hovořit pravdu, protože se budou bát, že by kolem nich vznikla v médiích aura demagoga. Náš projekt by mohl přispět ke zvýšení politické kultury, ale i k věcnosti debat," doplnila Skládanková.

Česká verze Demagogu využila zájmu slovenských zakladatelů projektu o jeho rozšíření do České republiky. Hodnocení výroků na Demagog.cz nebude podle Skládankové subjektivní.

„Jelikož se ověřují jenom faktické výroky, je většinou možné jejich správnost zkontrolovat z více zdrojů. Na webu bude hodnocení výroku uveřejněno i se zdroji, a bude dokonce otevřeno pozdější diskuzi. Dojde-li k omylu a někdo hodnocení relevantně zpochybní, administrátoři předmětný výrok znovu posoudí. Každý politik, který se OVM zúčastnil, bude mít na webu vlastní statistiku pravdivosti výroků,“ vysvětlila expertka v tiskovém prohlášení.

Organizátoři plánují po etablování projektu kontrolovat výroky i v dalších pořadech. „Na Slovensku výborně fungovala spolupráce s neziskovým sektorem a médii, náš web sloužil jako výchozí zdroj pro mnohé komentáře a analýzy. Věřím, že český Demagog bude mít podobný úspěch,“ uvedl Matěj Hruška, jeden ze zakladatelů projektu na Slovensku.

Projekt Demagog byl inspirován americkými projekty factcheck.org a politifact.com. Finance na realizaci projektu v České republice získali studenti z programu Mládež v akci a z grantu organizace Open Society Fund Praha. Společnost Newton Media poskytuje Demagogu.cz zdarma přepisy diskuzních pořadů a agentura Heretic PR se rozhodla podpořit Demagog.cz v oblasti mediální prezentace.

    Diskuse
    MN
    March 8, 2012 v 21.17
    Název nevystihuje zaměření projektu
    Demagogie ale většinou neznamená uvádění lží, ale hlavně spočívá v tom, co není řečeno (a to se těžko dokazuje), respektive v užití vágních či citově zabarvených výrazů, atd. To asi místní čtenáři vědí lépe než já. Např. uvedu část projevu p. Nečase, t.č. premiéra vlády:
    „Není většího rozporu slov a činů, než v současné době předvádějí představitelé ČSSD. Agresivně prosazují přijetí Smlouvy o fiskální odpovědnosti, tzv. Fiskálního kompaktu, tedy kromě ztráty části národní rozpočtové suverenity přísný dozor nad hospodařením státu. Svým voličům však zatajují, že by svůj program museli skartovat. Nejlépe okamžitě, aby ho už nikdo neviděl a nečetl. S přísnými fiskálními pravidly, například zavedením tzv. „dluhové brzdy“ na evropské úrovni, je program sociálních demokratů zkrátka neslučitelný,“ a dále např. „Zodpovědné vlády budou hledat a nacházet rovnováhu mezi příjmy a výdaji státu. Nezodpovědné vlády budou slibovat vyšší sociální dávky, měkčí a méně motivující sociální systém a strkání hlavy do písku před reformami - zkrátka projídání budoucnosti.“
    V každé větě je porce demagogie, ale nějaký rozpor se statistickými daty tam nenajdeme.
    PL
    March 8, 2012 v 21.44
    Tento web může být užitečná pomůcka + OTÁZKA na DR
    ..uvidíme jak se vybatolí z plenek. Sudičky mu vtiskly dobrou metodu odhalování (možných) nepravda - demagogií citací relevantního včetně uvedení zdroje jako například takto: http://cs.wikipedia.org/wiki/Demagogie. Z letmého pohledu bych řekl, že zatím se soustředí na jednotlivé vytržené výroky a méně na celkový kontext toho, kdo o čem vlastně mluvil, což může být zavádějící pro případné statistiky - ale to bych už psal o tom, že každý nástroj je zneužitelný jistým způsobem užití.

    OTÁZKA: Inspiruje se nějak DR - např. k inovaci svého "Váš hlas"? (k právě teď se demagog.cz na FB líbí 941lidem)
    HP
    March 8, 2012 v 22.13
    Panu Miroslavu Novákovi
    Od konce Vaší poznámky: Demagogie přece není jen rozpor se statistickými daty. V článku je zmíněno "zkreslování skutečnosti až lži". A máte pravdu, že je obtížné vyvracet demagogická tvrzení. Pokud by stačila statistická čísla, bylo by to snadnější, ale většinou jde o mazaně vytvořené polopravdy pro ohlupování lidí.
    Vyvracet Nečasovy lži už snad obecně ani není potřeba, stačilo by mu připomenou předvolební sliby a lehce nadzvednou nákupní síťovku!
    MN
    March 8, 2012 v 23.31
    Má na tom pracovat 11 lidí
    Preferoval bych, aby tito lidé místo politiků začli hodnotit novináře veřejnoprávních médií. Myslím, že mají podstatně větší vliv, než politici. Totiž veškerý obraz politiků u veřejnosti vytvářejí právě oni (a samozřejmě obraz veškerého dění).
    March 9, 2012 v 9.29
    advocatus diaboli
    ...a nemůže sklouznout do demagogie samotné exaktní hodnocení
    demagogických výroků ? A ž na zcela zjevné pitomosti se tdemagogické polopravdy totiž budou těžko klasifikovat.
    Příklad :
    ČMKOS ve své analýze opatření vlády na léta 2013-2014 uvádí, že v reakci na tendenci zadlužování bude nyní lepší pokračovat v zadlužování na současné konstantní úrovni (tedy deficit přes 100 mld ročně ani nesnižovat, ani nezvyšovat).
    A když to uchopí politik a řekne že zbraní na dluhovou krizi je rozpustit v ekonomice další dluh - je to blbost, polopravda či nový úhel pohledu ?