Experti vládě: Legalizujte marihuanu pro léčebné účely

Vratislav Dostál

Lidé trpící rakovinou, roztroušenou sklerózou či atopickým ekzémem budou možná již v příštím roce moci začít užívat marihuanu, a to na předpis lékaře. Vládní experti již totiž připravili podklady pro změny zákonů pro legalizaci léčebného konopí.

Experti dlouhodobě hovoří o schopnosti marihuany zmírňovat příznaky mnoha chronických nebo bolestivých onemocnění, včetně těch nejzávažnějších, onkologických. A podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila možná již brzy dojde k její legalizaci pro léčebné účely. Podle jeho slov totiž právě tento krok navrhne expertní skupina vládě Petra Nečase.

Přijetím příslušné legislativy by tak mělo skončit několikaleté úsilí lékařů, vědců i pacientů, kteří za legalizaci léků z konopí podali petici, pod níž se sešlo již na osm tisíc podpisů. „Legalizaci konopí pro léčebné účely považuji za dobrý krok. Věřím, že se tohoto tématu ve Sněmovně nestane politikum a že se podaří legislativní návrhy projednat třeba i ve zkráceném řízení," uvedl k věci poslanec Věcí veřejných a místopředseda zdravotního výboru Jiří Štětina.

Tým expertů, který tvořili lékaři, farmaceuti, odborníci na drogovou problematiku, kriminalisti i zástupci ministerstev a parlamentu, se sešel poprvé v polovině září. Zhruba za dva a půl měsíce navrhl změny několika zákonů, a to třeba o léčivech či návykových látkách.

Podle informací ČTK by pak konopí mohlo být k léčbě a výzkumu v České republice povoleno od pololetí příštího roku. První léky by pak mohli nemocní začít dostávat pár měsíců poté. Skupina doporučuje, aby se přípravky úplně či částečně hradily ze zdravotního pojištění.

Podle návrhu expertní komise bude možné u nás konopí pro léčebné účely jak pěstovat tak i dovážet. Licence pro pěstitele by měl udělovat Státní ústav pro kontrolu léčiv. Těch by přitom rozhodně nemělo být víc než deset. Na dodavatele by měl být vypsán tendr. Současně se počítá s existencí registru pacientů, kteří preparáty užívají. Ti si je budou vyzvedávat v lékárně na základě receptů od specialistů, a to na několik konkrétních diagnóz.

„Vedle toho by měla být stanovená pravidla proti zneužití, musí být jasné, za jakých podmínek bude pěstování konopí trestným činem, aby nedocházelo k nekontrolovanému pěstování nebo nelegálnímu prodeji nespotřebovaného konopí na černém trhu," vysvětlil pak poslanec Štětina s tím, že také bude nutné registrovat konopí a jeho produkty na seznamu léčiv.

Podle návrhu by pacientům s chronickými bolestmi, nevolnostmi, ztuhlostí svalů, křečemi či infekčními potížemi mohl konopí předepsat na elektronický recept s omezením jejich odborný lékař. Vyzvednout by si látku mohli v lékárně. Kolik marihuany a kdy nemocný dostal, by bylo tedy vidět v systému. Kontrolovat by ho mohla i policie. Ověřila by tak, jestli se člověk skutečně drogou léčí a může ji mít.

Návrh tým předá v pondělí premiérovi a předsedkyni Poslanecké sněmovny. Podle Vobořila budou odborníci usilovat o podporu jak koaličních, tak opozičních poslanců.

    Diskuse
    Krok správným směrem, snad se pak někdo omluví Dušanu Dvořákovi a dalším za nesmyslnou šikanu a poškozování zájmů pacientů... Ale stejně nechápu, proč se to nemůže zlegalizovat - přesněji řečeno dekriminalizovat - sakumprásk. Švestky jsou taky legální.
    December 10, 2011 v 9.29
    Nejsem v této otázce odborník, takže bych zkusil panu Škabrahovi oponovat stručnou, nepřesnou a zkrácenou odpovědí jednoho, dle mého názoru odborníka. Dost léků je vyráběno z přírodních látek. Jsou to většinou extrakty. Díky tomu je do léku použito jen to, co je pokud možno bez dalších nepřiznivých účinků na pacienta. Z Canabisu se léky dávno vyrábí. Proč by pacient, který potřebuje jen jednu látku z Canabisu, měl užívat Canabis celý, to jest i s dalšími látkami, jeho zdraví škodícímu? Nedělejme z lékařů hloupé sadisty, riziko z klasického užívání Canabisu /kouření trávy/ je velmi vysoké, i když je dost lidí, kteří tvrdí, že oni jej užívají a nic jim není. Tohle vám ale řekne i většina alkoholiků. V dnešní době nemusíme chodit za bábami kořenářkami, proč by si měl tedy doma někdo pěstovat Canabis, obvzláště, když jeho užívání může přinést hodně zlého. On totiž Cnabis bývá startovací drogou, po ní se přechází na těžší formáty. Rodiče narkomanů by vás za naivní "Ale stejně nechápu, proč se to nemůže zlegalizovat - přesněji řečeno dekriminalizovat - sakumprásk." asi nepochválili.