Soud potvrdil zákaz mítinku DSSS v Havířově. Vandas se tam přesto chystá

Vratislav Dostál

Krajský soud v Ostravě zamítl žalobu Dělnické strany sociální spravedlnosti, která se domáhala zrušení zákazu svého pátečního shromáždění v Havířově. Předseda strany Tomáš Vandas v reakci na rozhodnutí soudu uvedl, že na nahlášené místo přesto přijede.

Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek svým usnesením zamítl žalobu na havířovský magistrát, kterou podal zástupce tamní organizace krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Bedřich Tvrdý. Žaloba se domáhala zrušení zákazu shromáždění, které se má uskutečnit v pátek v Havířově na Karvinsku.

Soud se tak ztotožnil s rozhodnutím magistrátu, který akci plánovanou na pátek zakázal. Pro ČTK to uvedla mluvčí krajského soudu Lucie Böhmová. Pravicoví extrémisté však již dříve zveřejnili, že se v nejmladším městě republiky hodlají sejít i navzdory zákazu.

„DSSS vnímá rozsudek jako další důkaz totalitních praktik současného režimu, který se bojí opozičních názorů a hlavně má strach z narůstající nespokojenosti lidí, která se projevuje i vyšší účastí na náměstích,“ uvedla strana na svém webu.

Proti rozsudku plánuje DSSS podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle předsedy Tomáše Vandase se jedná o zneužívání justice proti politickým oponentům. Předseda extremistické DSSS pak v reakci na rozhodnutí soudu uvedl, že v pátek na nahlášené místo shromáždění navzdory zákazu přijede.

Magistrát ve svém rozhodnutí o zákazu akce podle informací ČTK uvedl, že se obává o zdraví účastníků mítinku i obyvatel města.

„Shromáždění bylo svoláno na dobu, kdy jsou na různých místech republiky obdobné nepokoje, kdy se obyvatelé určitých částí obce cítí ohroženi tzv. nepřizpůsobivými a naopak jiné skupiny se cítí ohroženy zase těmito radikálními skupinami," uvádí se v rozhodnutí. Právě v případech, kdy je ohroženo zdraví lidí, lze totiž akci zakázat.

„Krajský soud žalobu zamítl, když shledal, že žalovaný (magistrát) své rozhodnutí opřel o dostatečné důvody. Soud se ztotožnil s názorem žalovaného, že právě na místě plánovaného shromáždění by zdraví účastníků shromáždění mohlo být ohroženo," uvedla pak pro ČTK Böhmová s tím, že rozhodnutí soudu bude žalobci s ohledem na termín shromáždění doručeno prostřednictvím soudního doručovatele, který ho doveze do místa jeho trvalého bydliště.

Další informace:

Českénoviny.cz Extrémisté se v Havířově setkat nesmí, zákaz potvrdil soud

    Diskuse
    Mé zdraví je ohroženo už jen tím, když se na páně Vandase koukám v televizi...
    October 29, 2011 v 18.03
    Dnes jsem na Novinkách v diskusi ohledně pochodu nácků v Sokolově psal o tom, jak tito rozšiřují lži okolo velkých důchodů a bezplatného nákupu léků pro Romy. Během krátké chvíle se ke mě přidalo pár lidí, kteří tyto lži věcnými argumenty vyvrátili. U mého příspěvku se počáteční zápory pak změnily v kladné hodnocení. Ono totiž nejde jen o to, že my víme jak to je. Pokud s tím neseznámíme, a to i za cenu urážek od různých primitivů, většinovou veřejnost, tak je nám to prd platné. Tady si můžeme popovídat, na diskusích třeba na Novinkách by to měla být přímo naše povinnost. Pokud opravdu chceme něco změnit.
    October 30, 2011 v 16.28
    "propíjejí", "projídají"
    FJ: naše zdraví je ohroženo už jen tím, když se koukáme na televizi ;)
    LŠ: ano, to máte jako s Řeckem. Pokud už nějaký jiný názor než "doplácí se na rozežrané Řeky" zazní, lidi nejsou a priori proti; přinejmenším to může podlomit víru v rozežraného Řeka. Tak např. dnes v rádiu se do tématu v jakémsi pořadu pustila zpěvačka Martha Elefteriadu, a ač zřejmě nebyla v ekonomii úplně přesvědčivá, zaznělo něco zásadně odlišného od toho, co mainstream běžně předkládá.
    October 30, 2011 v 18.38
    Ale někdo to těm lidem musí říct! Z jedné strany se na ně valí vlna neoliberální propagandy a druhá strana mlčí. A když se z ČSSD někdo ozve, tak je to buď stylem "ani pěšky, ani na voze", nebo se tak nějak k těm neoliberálům přidá. ČSSD si platí slušně nějaké volební manažéry, ať je kopne do třaslavic a najme si někoho, kdo je naučí dělat levicovou politiku. Ti páni nahoře tam nejsou zadarmo, tak ať něco dělají, ať jdou se svou kůží na trh, ať se pustí do pořádné opoziční politiky! Holt by se měli rozhodnout, buď prenbendy z dozorčích rad a městských zastupitelstev, nebo skutečná práce levicového politika. Pokud se Sobotka nedokáže těchto pijavic zbavit a zlomit ochromení ČSSD pravicovým křídlem, je naše podpora jeho straně zbytečná. Všechny ProAlty a Cesty jsou ztrátou energie. Nehledě na to, že tato prodleva dodává sílu ultrapravici.