Evropští odborníci na migraci: EU se musí o uprchlíky postarat

Jakub Patočka

Odborníci na migraci z evropských univerzit zveřejňují dnes výzvu, v níž apelují na politickou reprezentaci zemí EU, aby se postarala o přicházející uprchlíky. Volají také po tom, aby si členské země uprchlíky poctivě rozdělily.

V dnes vydávané Evropské výzvě k ochraně uprchlíků apeluje několik desítek evropských expertů na migraci politickou reprezentaci EU k tomu, aby nerezignovala na „právní, morální a politické“ závazky EU vůči uprchlíkům, které vyplývají z mezinárodních úmluv a mezinárodního práva. „Zřeknutí se těchto závazků by poškodilo nejen práva stovek tisíc uprchlíků, ale mnohem víc než to,“ píše se ve výzvě.

Signatáři výzvy vystupují proti obnově vnitřních hraničních kontrol a navrhují, aby bylo „okamžitě nahrazeno systémem legálních cest do Evropy pro lidi, kteří hledají ochranu před válkou a pronásledováním“. Po zřízení tak zvaných humanitárních koridorů dlouhodobě volají i mezinárodní občanské organizace typu Amnesty International.

Signatáři politickou reprezentaci EU upozorňují, že se nemůžeme zříct svého dílu odpovědnosti za migraci: „Jsme neoddělitelnou součástí zdrojů násilných konfliktů a uprchlictví a nemůžeme popřít svou odpovědnost za to, být i součástí jejího řešení.“

A nabádají politické představitele EU, aby okamžitě ustalo obviňování nejhůře zatížených zemí, a naopak nastoupil princip solidarity „například společným financováním Evropských přijímacích center, poctivým rozdělením uprchlíků do jednotlivých zemí, společným úsilím o podporu kontroly vnějších hranic“.

Výzvu podepsalo několik desítek expertů na migraci ze všech zemí osmadvacítky, včetně České republiky. Mezi české signatáře patří Jiří Čeněk, Ondřej Daniel či Zuzana Uhde. Organizátorem výzvy je profesor sociologie na univerzitě v Bochumi Ludger Pries. Výzvu vydáváme v Deníku Referendum jako dokument.

    Diskuse
    February 23, 2016 v 13.07
    Já se chci zeptat.
    Z jakého titulu vzniká právě EU povinnost postarat se o migranty? Já to nechci rozporovat, chci o tom diskutovat. Proč tuto povinnost nemají země mimo okruh EU, proč ten apel míří jen na EU? A zase je v apelu uplatňována tzv. vynucená /absurdní/ solidarita. A samozřejmě princip kolektivní viny " nemůžeme popřít svou odpovědnost za to, být i součástí jejího řešení".
    Dále: "Signatáři výzvy vystupují proti obnově vnitřních hraničních kontrol a navrhují, aby bylo „okamžitě nahrazeno systémem legálních cest do Evropy pro lidi, kteří hledají ochranu před válkou a pronásledováním“." - tohle se mi zdá zmatené. Vždyť systém kontrol nevznikl pro srandu králíkům, ale právě proto, aby migrace začala být legální. Hotspoty /fungující/ jsou pro lidi skutečně pronásledované válkou tím zatím nejlépe vymysleným systémem. Tak proč to samozvaní odborníci odmítají? A jaká funkční řešení nabízejí, když jsou těmi evropskými odborníky?
    A jak má vypadat to "poctivé rozdělení uprchlíků"? Podle jakých kriterií bude určována ta "poctivost"?
    Pravdu psáno - moc velkou důvěru ve mě to prohlášení nebudí. Spíš to vypadá, jako kdyby si někdo honil triko.
    JS
    February 24, 2016 v 0.57
    panu Ševčíkovi
    Tohle berte jako můj názor:

    "Z jakého titulu vzniká právě EU povinnost postarat se o migranty?"

    Z titulu hodnot, které by EU měla chránit, třeba lidských práv.

    "Proč tuto povinnost nemají země mimo okruh EU, proč ten apel míří jen na EU?"

    Morální povinnost IMHO mají a některé to také dělají (Libanon). Apel míří jen na EU, protože jeho iniciátoři jsou z EU.

    Existují dva typy lidí - jedni považují kritiku dovnitř vlastní skupiny za zradu, zatímco druzí naopak kritiku mimo vlastní skupinu za nevkus.

    "A zase je v apelu uplatňována tzv. vynucená /absurdní/ solidarita."

    Mně přijde, že každá solidarita je v jistém smyslu (společensky) vynucená.

    "A jak má vypadat to "poctivé rozdělení uprchlíků"? Podle jakých kriterií bude určována ta "poctivost"?"

    Pokud vím, Němci na to mají nějakou formulku, která bere v úvahu i hospodářskou úroveň jednotlivých (spolkových) zemí.
    February 24, 2016 v 9.33
    Co se ve skutečnosti ale skrývá za všemi těmito slovy?
    proč někdo, kdo se nechá titulovat jako odborník na migraci není schopen pravdivě definovat, co se vlastně děje? Že tzv. solidarita znamená, že migrant, který je dostatečně movitý a pochází z oblasti, odkud se dá odejít /na rozdíl od těch, kteří prostředky nemají a jsou tak ohroženi boji, že ani odejít nemohou/, poté co zaplatí značný příspěvek pro převozní mafie, stojí například Švédsko tolik financí, díky nimž by se podařilo v regionu zabezpečit 20-40 uprchlíků. Zabezpečení jednoho migranta v Evropě prakticky znamená, že 19-39 uprchlíků v regionu nedostane pomoc. To chce někdo nazvat solidaritou? A kolik uprchlíků by zajistil projekt Generace 21?
    Co tohle tedy značí? Že se vytírá zrak veřejnosti hraním si na solidaritu. A jestliže tohle někdo podporuje a nechá se titulovat jako odborník na migraci, je to vrchol! Je to stejné, jak když stát platí ubytovací mafii za to, že nacpe chudé do likusáků za ohromné peníze a posvětí mu to "odborníci z neziskovek".
    Mimochodem - skutečným zájemcům o problematiku migrace doporučuji analýzu Michala Mocka "Běženci a limity "německé" cesty" ve zde nemilovanám Právu.
    JS
    February 24, 2016 v 13.16
    panu Ševčíkovi
    "tzv. solidarita znamená, že migrant, který je dostatečně movitý a pochází z oblasti, odkud se dá odejít"

    To je bohužel realita a asi s tím těžko půjde (v dohledné době) něco udělat. Bohatší lidé prostě mají větší možnosti.

    "Zabezpečení jednoho migranta v Evropě prakticky znamená, že 19-39 uprchlíků v regionu nedostane pomoc."

    O tom mám značné pochybnosti. Řekl bych, že pomáhat ostatním (suverénnním) zemím skrze imigranty je ta nejúčinnější forma pomoci. V cílové zemi to spíš někdo rozkrade. Ale v tom se asi neshodneme.

    "doporučuji analýzu Michala Mocka"

    Bohužel jsem jí nenašel online, ale někdo se o tom kdesi zmínil. Pokud tvrdí, že imigrační krize je částečně způsobená dopady euroatlantické zahraniční politiky, pak má nepochybně pravdu. Jenže to bohužel nijak neřeší aktuální situaci těch lidí.
    MP
    February 25, 2016 v 10.19
    Luďkovi Ševčíkovi
    A kde je přesně to místo pomoci? V uprchlických táborech v Turecku (něco přes dva miliony) nebo v obklíčených a bombardovaných oblastech, kam je občas problém dostat i základní suroviny? Mimochodem nešiďte se, zapomněl jste započítat další úsporu -- když udržíme lidi v místech konfliktu, budou ubývat, hlad, bomby a odvody budou efektivně snižovat počty těch, kteří potřebují pomoc. dost efektivně, aby jste těch svých 19-39 mohl v tříletem průměru zvednout třeba na 29 -49.

    Nebyli, kdybych přistoupil na Vaší tézi, ti lidé v Sýrii nějak podezřele bohatí? Ať počítám, jak počítám, na útěku je nejméně čtvrtina obyvatel.
    February 25, 2016 v 16.10
    Tak, tak. Jen pochybnost je motorem poznání.
    Kéž by zde bylo pochybováno o dogmatech!
    Takže především: komu není líto dát 17 kaček za Právo, tak ten ví, že výpočty nejsou mé, ale přišel s nimi rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. Uvedl je jako demonstraci toho, že rozsáhlá pomoc těm, kteří se dali na útěk do Evropy může mít tvrdé dopady pro ty, kdo utéci nemohou.
    Chápu, že je to hodně nepříjemné zrcadlo pro ty, kteří z jakýchkoliv důvodů tvrdí, že právě přijetí migrantů je znak solidarity a humanismu.
    A chápu, že mi to neprojde. Nebo Mockovi. Nebo oběma.
    MP
    February 25, 2016 v 23.31
    Luďkovi Ševčíkovi
    Výpočty můžete dělat jen tehdy, když je co počítat. Bez čísel se tomu říká odhady. Kolik by stála starost o uprchlíky v místech konfliktu neví nikdo protože se tam tábory neprovozují (humanitární pomoc v jisté míře, ale plně zpracovaná zařízení nikoli). Nevíme, kolik by stála ochrana humitárních týmů atd. Pak je úplně jedno, kdo si s výchozími hausnumery hraje, zda Vy nebo nějaký ministr (kterému to navíc rezortně nepřísluší).

    A ušetře mě, prosím, keců o tom, kdo si odnese nastavování pravdivého zrcadla.
    February 26, 2016 v 10.09
    Vždy je možno z nějakého hlediska napadnout předpoklad
    vývoje, či logistiku pomoci migrantů. Obzvláště, když na stole jsou jen hrubé, zatím nepodložené odhady. Přesto je však pravděpodobné, že pomoc v místě bude mnohem levnější, než současná forma, při které migranti hodně riskují, hodně utratí a vzniká velké riziko etnických konfliktů.
    Zajímavější je ovšem forma, jaká se v debatě používá. Viděl jsem debatu v rakouské televizi, kde byl mezi hosty i europoslanec Sulík /mimo několika rakušanů a jednoho německého europoslance/. Když Sulík logicky argumentoval tím, že je třeba především dodržovat evropské smlouvy, na tvářích jeho oponentů se objevovaly ironické úsměvy. Co si to dovoluje nějaký slovenský nýmand jim, těm mnohem demokratičtějším, humanistějším a prostě lepším vykládat, co mají dělat? Vždyť oni jsou něco víc, tak jim nějaký buran z nějakého malého Slovenska nemá co radit a už vůbec ne vytýkat!
    Tenhle "demokraticky humanitní" postoj je vidno i zde. Stačí se zmínit o tom, že v případě jiného názoru vás zde čekají osobní ataky, kádrování, dehonestace a už se vezete. Vaše upozornění je kvalifikováno jako kec. Já bych si takto nedovolil nazvat oponentův názor, i když se mi nelíbil, i když byl jsem jím byl pomluven. Ale to je asi tím, že jsem jen obyčejný nýmand a ne intelektuální aktivista.