Řekové půjdou k předčasným volbám, Tsipras si řekl znovu o mandát

Petr Jedlička

Čtvrteční krok řeckého premiéra byl všeobecně očekáván — v posledních týdnech totiž prosadil reformní plán, jenž odporuje části jeho předvolebních slibů. Volby proběhnou zřejmě na konci září. Do té doby by měli vládnout úřednici.

„Mandát, který jsme získali 25. ledna, se vyčerpal (...) Za chvíli proto navštívím prezidenta a předám mu rezignaci sebe i celé vlády. Bude pak na lidu, aby se znovu rozhodl.“

Těmito slovy oznámil řecký premiér Alexis Tsipras národu, že půjde po osmi měsících znovu k volbám. Učinil tak ve čtvrtek večer ve zvláštním televizním projevu.

V další části své řeči Tsipras uvedl, že s demisí čekal do okamžiku, než bude zajištěna alespoň základní stabilita v zemi. To se podle něj podvedlo dojednáním třetí sanační půjčky od eurozóny, jejíž poskytnutí v celkové výši 86 miliard eur schválily v posledním týdnu všechny dotčené parlamenty, včetně holandského a německého.

Tsipras uvedl, že musí přiznat, že dohoda o podmínkách, na něž je půjčka vázána, není taková, jakou si myslel, že vyjedná, respektive jakou vyjednat sliboval.

Prohlásil ale, že dělal, co mohl, a teď je na lidu, aby posoudil, zda Řecko reprezentoval v jednáních s věřiteli dosti kurážně, a zda je toho mínění, že by někdo jiný vyjednal více.

Kontext a reakce

Pozorovatelé Tsiprasův krok více méně očekávali, a tak mimo politické kruhy nevyvolal ani jásot, ani nějakou mimořádnou kritiku. Dosavadní premiér přišel o kontrolu nad třetinou poslanců své strany Syriza poté, co odmítl riskovat finanční kolaps země navzdory výsledku červencového referenda. Vláda tak ztratila stabilní většinu v parlamentu, avšak udržela si velkou veřejnou podporu — velká část Řeků je totiž dle pozorovatelů toho názoru, že Tsiprasova vláda jako první s věřiteli opravdu vyjednávala, nikoliv pouze přistupovala na jejich podmínky.

Opatření, jež slíbil Tsipras věřitelům, budou mít nicméně opět sociální dopady, a tak je z politického hlediska logické, že si premiér chce říci o nový mandát ještě před tím, než budou znát — respektive před první věřitelkou kontrolou, která má přijet do Athén v říjnu.

Pravicoví kritikové vyčítají Tsiprasovi, že se snaží utíkat před problémy a že neřešil situaci konzervativně, tedy sestavením nové menšinové vlády s opoziční podporou nebo kabinetu národní jednoty.

Levicovým kritikům zase vadí, že Tsipras postupoval v rozporu s výsledkem červencového referenda. Znalci se ale shodují, že při neústupném postoji věřitelů mohl řecký premiér volit jen takové cesty, které by vyvedly jeho zemi z eurozóny — což si většina Řeků stále nepřeje.

Co bude nyní

Předčasné volby by měly proběhnout na konci září, přičemž druhá, respektive třetí nejsilnější strana může ještě využít právo pokusit se vyjednat vlastní koalici. Předseda pravicové Nové demokracie Evangelos Meimarakis už uvedl, že svého práva využije.

Řecká ústava garantuje na každý pokus tři dny, a tak je pravděpodobné, že prezident Prokopis Pavlopulos vypíše volby s týdenním odkladem oproti dříve předpokládanému termínu — tedy na 27. září.

Šanci sestavit vlastní vládu mají opoziční strany jen mizivou — Tsiprasova Syriza totiž drží v řeckém parlamentu 149 míst ze 300, tedy téměř polovinu mandátů. Ani komunisté z KKE, ani fašistický Zlatý úsvit přitom vládu ostatních stran nepodpoří. 

Řecko by měla spravovat do voleb prozatímní vláda. Většina pozorovatelů očekává, že prezident jmenuje do jejího čela předsedkyni Nejvyššího soudu Vassiliki Thanu-Christofiluovou.

Další informace:

BBC News Greece crisis: PM Alexis Tsipras quits and calls early polls

eKathimerini Gambling for stability

ForeignPolicy.com With Resignation, Greek Prime Minister Alexis Tsipras Calls a Referendum on Himself

theMa News Immediate snap elections or delayed for later in Autumn-The two scenarios

Reuters Tsipras set to announce early elections, state TV says

To Vima Clash between the government and Left Platform leads to early elections

To Vima First 13-billion-euro tranche of new bailout paid out on Thursday

    Diskuse
    MP
    August 21, 2015 v 22.16
    Tsipras je kabrňák
    Vzdát se moci je velkorysé, avšak politicky nezbytné gesto.
    Ostatně, proč by měl Tsipras dělat Merkelové protektora? To ať dělá někdo jiný...
    PK
    August 22, 2015 v 11.12
    Svérázná interpretace, pane Plevo :-)
    Tsipras přece odstoupil proto, že Syriza je rozhádaná, a 25 jeho vlastních poslanců ho odmítlo podporovat v tom, aby "dělal Merkelové protektora" :-)

    Doufá, že znovu vyhraje volby, rebelujících poslanců se zbaví, a bude dále "dělat Merkelové protektora", tentokrát už nerušeně, bez obav z vlastních řad :o)
    August 22, 2015 v 19.46
    Budoucnost Řecka
    Doufám, že to voliči radikální levici pěkně spočítají za všechen populismus a škody, které politika SYRIZY napáchala. Pokud se Řecko chce z krize dostat, cesta nevede ani přes území radikální levice, ani jejího nacionalistického koaličního partnera. Naopak by voliči měli dát hlas stranám, které mají důvěru Strany evropských socialistů - PASOK a Potami.
    MP
    August 23, 2015 v 11.57
    Aha, p. Houdku,
    myslíte ty kolaboranty s neoliberálními reformami?

    To jsou krásní socialisté, když podporují (už stopadesátépáté) snížení důchodů, zdražování základních životních potřeb a privatizaci (rozuměj výprodej), často i strategických podniků a přirozených monopolů.
    Opravdu, socialisté jako vyšití. Olof Palme a Willy Brandt se musejí v hrobě obracet...
    August 24, 2015 v 15.04
    Panu Plevovi
    Pane Plevo, byla to SYRIZA, jejíž kroky zbytečně podkopaly hospodářský růst Řecka v tomto roce. Pokud by zcela populisticky nezasáhla, mohlo již dojít k uvolnění situace.
    PS: Byl to Brandtův ministr financí Helmut Schmidt, kdo v SPD zůstal i po založení Die Linke - vznikla kvůli údajným "neoliberálním" reformám kancléře Schrödera.
    MP
    August 24, 2015 v 17.47
    P. Houdku,
    buď věříte, že je správné chudým (ale i středním vrstvám) brát a bohatým dávat, a pak nejste sociální demokrat ani socialista, nebo v to nevěříte, a pak byste měl být na straně Syrizy.
    Ostatně, mohl byste se taky zeptat obyčejných Řeků, jak úžasně jim ty reformy pomohly.
    August 24, 2015 v 21.43
    Čapek
    Budu-li parafrázovat Karla Čapka - mé srdce je na straně chudých, a tak právě proto nejsem na straně SYRIZY.
    VK
    August 25, 2015 v 10.13
    Hmmm, to by mne zajímalo, jakým způsobem kroky SYRIZy podkopaly hospodářský růst. Jestli myslíte ten propočet, který se tu před časem mihl, uveřejnila jej strana věřitelů (tj. je manipulovaný od samého počátku) a do hospodářského propadu započítává především propad akciových kurzů.

    Zaškrcení domácí poptávky hospodářský růst nepodkopává?
    PM
    August 25, 2015 v 16.56
    Žižek k tomu...
    .........vláda Syrizy se podrobila politice EU, čím vyjádřila odvahu a možnost předvést co musí radikální levice umět, aby se v globálním kapitalismu udržela u moci.
    A vyslovil obavy z možné diskreditace po prohře Syrizy, která povede k další diskreditaci zbylé levice, která bude namísto racionální aktivity léta skuhrat nad perfiditou neoliberálního kapitalismu........tuhle mj. napsal.
    August 26, 2015 v 12.24
    Vojtěch Klusáček
    Letošní rok se řecká ekonomika měla vrátit k růstu, což by uvolňovalo sociální napětí. Kroky, které SYRIZA činila, vedly k tomu, že Řecko výrazně poškodilo obchodní možnosti země - tím zaškrtí domácí poptávku.
    Pokud se chce Řecko z krize dostat, musí dosahovat primárních přebytků, provést rozsáhlou privatizaci a vyjednat částečný odpis dluhů (nenáviděný MMF je tomu nakloněn).
    August 27, 2015 v 8.21
    řešení
    Myslím, že je bezpředmětné polemizovat nad tím, zda je menší zlo Syriza nebo Pasok. Jsou to dvě hlavy téže hydry. I kdyby voliči masivně zvolili odštěpené levé křídlo Syrizy, výsledek by byl úplně stejný.
    V čele politik, který nese "odpovědnost", a proto musí "zmoudřet", jinak se finanční instituce budou zlobit a díky tomuto politikovi se dostanou řečtí občané do problémů...
    Kdepak, toto finanční otroctví může rozetnout pouze přímá akce horizontálně organizovaných pracujících. Samozřejmě podpořena solidaritou ze zahraničí (viz družstva zajišťující vzájemný obchod atd)
    + Další komentáře