Volby v Polsku: Vítězství PiS potvrzeno, může vládnout sama

Petr Jedlička

Pro konzervativně-populistický blok kolem vládní strany hlasovalo přes 43,6 procenta voličů — o šest procent více než minule. Opozice v Sejmu bude však pestřejší a dík volební dohodě ztratil PiS nakonec těsně senátní většinu.

Nedělní parlamentní volby v Polsku vyhrál jednoznačně konzervativně-populistický blok vytvořený kolem strany Právo a spravedlnost (PiS) pod vedením Jaroslawa Kaczyńského. S konečnou platností to potvrdily údaje ze všech hlasovacích místností zveřejněné v pondělí pozdě večer. Při volbách do důležitější dolní parlamentní komory — Sejmu — získal blok kolem PiS celkově 43,6 procenta. To je o šest procent více než při minulých volbách v roce 2015 a znamená, že PiS se satelity obsadí nadpoloviční většinu křesel.

Menšího úspěchu docílila formace v senátní části voleb, kde kvůli předvolební dohodě většiny opozice získala nakonec 48 mandátů ze sta, a tím ztratila těsně většinu. Vzhledem k jednobarevné převaze v Sejmu bude však blok PiS moci vládnout i v příštích letech opět sám, bez koaličních partnerů.

„Máme před sebou další čtyři roky práce, neboť proměna Polska musí pokračovat a musí to být změna k lepšímu (...) Zvítězili jsme. A zvítězili jsme navzdory silné frontě, která se proti nám postavila,“ uvedl v povolebním projevu sám Jaroslaw Kaczyński.

Opoziční strany kandidovaly letos rovněž v blocích a všem významným se podařilo do sněmovny proniknout. Občanská koalice kolem standardně pravicové Občanské platformy, liberální formace Nowoczesna a polské strany zelených získala 27,4 procenta. To je přibližně o pět procent méně, než měly strany tohoto bloku minule. Přesto budou mít liberálové 43 senátorů ze sta a 134 poslanců ze 460, a zůstávají tak hlavní opoziční silou v zemi

Třetí za PiS a liberály skončil ve volbách blok levice kolem postkomunistické SLD, důsledně levicové Razem a levicově-liberální Wiosny se ziskem 12,6 procenta. V minulých volbách skončily přitom všechny levicové strany pod pětiprocentním prahem pro vstup do sněmovny, a tak i ony letos slaví.

Svoje poslance bude mít dále též třetí opoziční blok, a to Polská koalice kolem agrární Polské lidové strany a protestní formace Kukiz´15, se ziskem 8,55 procenta — o 5,4 méně, než měly jeho členové v součtu v roce 2015, ovšem nad pětiprocentní hranicí, kterou lidovcům některé průzkumy odpíraly.

S nejhorším výsledkem se pak do sněmovny dostal ještě krajně-pravicový blok Konfederace v čele s notorickým exhibicionistou a kandidátem na všechny nabízející se funkce Januszem Korwinem-Mikkem. Ten získal letos 6,8 procenta, přičemž v posledních volbách nasbíraly strany jej tvořící dohromady 4,8 procenta.

„Zajímavé (na těchto volbách) je, že se nikdo necítí poražený (...) Hlavním vítězem je ale jednoznačně PiS. Volební účast přesáhla 61 procent, což je o deset procent více než minule. Přesto konzervativci dokázali svoji pozici ještě vylepšit,“ shrnul v pondělím vysílání BBC Adam Easton, polský zpravodaj stanice.

Rozdělení mandátů v nové polské sněmovně v grafice PKW. Repro DR

První analýzy

Dle prvních povolebních analýz se PiS podařilo zúročit politiku důslednější kontroly výběru daní a též výraznější podpory rodin s dětmi, obyvatel chudších regionů a penzistů. Ta je tabulkově velmi nákladná, ale dík aktuální konjunktuře — polský HDP roste v současnosti pětiprocentním tempem a nezaměstnanost klesla za vlády PiS ze sedmi na 3,3 procenta, a to i přes zvýšení minimální mzdy — se jí daří ufinancovat.

PiS zároveň ovládla v minulém období veřejnoprávní média a z části také justici, což situaci opozice dále komplikuje.

Zvláště kritikové vlády zdůrazňují dnes vliv populisticko-demagogické části rétoriky PiS, to jest soustavného boje s uměle zveličenými strašáky typu „LGBT ideologie“, „hrozba muslimské imigrace“ či „diktát politické korektnosti“. Sama PiS a její média navíc kombinují příspěvky do rádoby kulturní války s vyzvedáváním vlastní snahy o rozvoj silného, morálního a jasně katolického Polska, která se stane novou evropskou velmocí.

Analytikové světových zpravodajských médií radí však nezlehčovat vliv pozitivních politik PiS. Ekonomicky se totiž Polsku daří už mnoho let, ale teprve v těch posledních pocítily i sociálně slabší vrstvy, že z celkové prosperity mají prospěch i ony. Do letošních voleb šla navíc PiS s jen málo konfrontačním programem, a tak zůstala volitelná i pro váhající hlasující.

„PiS si vytvořila image strany, jež ví, co chce, plní své sliby a k tomu dokáže kompetentně spravovat stát. Její okázalý konzervatismus, hostilní vztah k liberálnímu pojetí lidských práv a prorůstání do státních struktur vadí mnoha Polákům, což je vidět na relativní síle opozice. Největší část společnosti je ale zjevně stále na jeho straně,“ shrnul v reportáži z nedělní noci Gulliver Cragg, zpravodaj televize France 24 ve Varšavě.

Další informace:

Radio Poland LATEST: Poland’s ruling conservatives win parliamentary vote - election authority

Radio Poland UPDATE: Poland’s ruling conservatives win parliamentary election - exit poll

Gazeta Wyborcza Umiarkowana radość w sztabie PiS. Kaczyński: Zasługujemy na więcej

Gazeta Wyborcza Lewica wraca do Sejmu. Zandberg: Jarosław Kaczyński ma problem

Gazeta Wyborcza To nie żaden koniec, lecz nowy początek

BBC News Poland election: Ruling Law and Justice party claims victory

The Guardian Poland's populist Law and Justice party increases its majority

    Diskuse
    JH
    October 14, 2019 v 22.57
    Ekonomika rulez
    Je to blbé, když mají autoritářské režimy dobré ekonomické výsledky. Rozmach demokracie ve 20. století byl živen vírou, že prosperita a demokracie jdou ruku v ruce.
    Co když se ale v 21. století ukáže, že nemusí? Čína, Polsko, Maďarsko... i Trumpově Americe se daří...
    JK
    October 15, 2019 v 8.03
    Jaroslavu Hajekovi
    Na to, zda a jak se daří Trumpově Americe, má ovšem spousta Američanů zcela jiný názor... Statistiky nebo burzovní data jsou v USA už dávno odtrženy od reality života většiny "normálních" Američanů, o referování mainstreamových médií o této realitě ani nemluvě...

    Jestli čtete anglicky, zkuste občas nahlédnout třeba sem:
    https://kunstler.com/writings/clusterfuck-nation/
    JP
    October 15, 2019 v 16.31
    Výsledek voleb v Polsku plně potvrzuje starou Aristotelovu tézi, že demokracie (tj. lid) je naprosto stejně korumpovatelná, jako samotná oligarchie.

    Vládnoucí režim v Polsku naprosto nestoudně před volbami přímo rozhazoval všemožné sociální benefity, s jasným účelem získat pro sebe volební hlasy. A lid se bez sebemenších zábran nechal koupit.

    Co je na tom celém nejvíce paradoxní (a zároveň tragické): polská PiS - která se nachází v trvalém stavu odporu vůči EU a jejím hodnotám - tato svá sociální opatření může do značné míry rozdávat jenom díky masivním subvencím ze strany právě této EU! Nikdo jiný nedostává z EU takové subvence , jako stále ještě velmi agrární Polsko!
    October 15, 2019 v 22.24
    PiS a EU
    Tak to úplně není pane Poláčku, PiS vystupuje vůči EU konfrontačně jen v otázkách, ve kterých kritizuje EU ji. Na trvalý stav odporu vůči EU jsou tam jiní ptáčci, a ti jsou dnes sruženi zvláště v bloku Konfederace.

    Polsko dovedlo využít členství v EU zatím snad nejlépe z nových zemí a všichni rozumní politikové to tam vědí. Z evropských peněz zvedlo nejen svůj potravinářský průmysl, ale vybudovalo celou novou generaci dálnic a železnic.

    A pokud jde o to vítězství -- ono by zas bylo s podivem, kdyby vládní strana, za níž je pětiprocentní růst a tříprocentní nezaměstnanost, oslabovala...
    IH
    October 15, 2019 v 23.13
    V Polsku to dost dlouho po změně režimu vypadalo na trvalé střídání vlád a změn stranického spektra. Přestože se u našich severních sousedů dalo poměrně těžko hovořit o zhoršení životních podmínek oproti 80. letům, lidé byli nespokojení a s chutí trestali politiky. Včetně mimořádných osobností, včetně postkomunistů. Zdálo se, že Poláci budou vždy kverulovat a bouřit se.

    Teprve nověji se situace usadila a vznikly dva hlavní bloky, liberálové a konzervativci. Asi stěží právě v Polsku mohli setrvale vítězit prvně jmenovaní. Není, myslím, nakonec možno vládě vyčítat, jestliže uplatňuje sociální politiku výrazněji a přesvědčivěji než to činily (a činívají) liberální strany (či před nimi socialisté).

    Přikláním se k názoru, že výsledky voleb v Polsku odrážejí především ideovou rozpolcenost země. Soudím tak i pod dojmem z dokumentárního filmu Dobrá změna v Polsku. Evropská orientace je sympatická, její stoupenci by si však měli uvědomit, že sama může v národě stěží nahradit víru v správnost trvání na dlouhé národní zkušenosti a tradičním katolickém hledisku.
    JN
    October 16, 2019 v 13.10
    Ideonepřítel provádí, pane Poláčku,
    "nestoudné korupční rozhazování sociálních benefitů", zatímco my bychom rádi "sociálně citlivou a solidární politiku přerozdělování".
    JP
    October 16, 2019 v 13.32
    Ale vždyť to je přesně to co jsem psal já, pane Jedličko. Polská (většinová, alespoň relativně většinová) společnost hodila přes palubu všechny morální ohledy, nechala se koupit ekonomickým vzestupem a sociálními benefity.

    Všechny ty aféry s likvidací nezávislého soudnictví, s plnou podřízeností státní televize vládnoucí straně, s antihumánními postoji vlády v otázce migrace atd.atd. - to všechno je zapomenuto, hlavně když si můžeme naprat nácka. (Respektive s těmi reakčními pahodnotami vládnoucí strany se nemalá část polské veřejnosti ovšem sama ztotožňuje.)

    Stále tu zůstává ten protimluv: PiS se programaticky staví proti hodnotám EU - a přitom za své volební vítězství vděčí do značné míry právě subvencím této EU.

    Na straně jedné nelze přehlížet, že se ve volebních výsledcích zase jednou ukázal rozdíl mezi liberálním, urbánním západem země - a mezi jejím agrárním, konzervativním (respektive ultrakonzervativním) východem.

    Ten liberální tábor má zřejmě jednu fatální nevýhodu: milióny Poláků (a tedy potenciálních voličů) pracují a žijí někde na Západě. Dá se předpokládat, že ti v daleko vyšší míře "načichli" duchem liberalismu; ale jenom relativně malá část z nich jde k volbám. Takže liberální tábor tímto ztrácí hlasy.
    JP
    October 16, 2019 v 13.32
    Zase pletete dohromady dvě zcela různé věci, pane Nusharte.