Německé volby po Sasku-Anhaltsku: CDU je zpátky v čele

Petr Jedlička

Poslední zemské volby před zářiovými spolkovými dopadly pro stranu kancléřky Merkelové nejlépe, jak mohly. V celoněmeckých průzkumech je CDU už zase před Zelnými a nyní ještě poskočí. Otázkou zůstává, zda jí to vydrží i během léta.

Saskoanhaltskou CDU vedl do voleb oblíbený a úspěšný předseda místní vlády. Foto Ronny Hartmann, AFP

Stalo se, nač jsme upozorňovali při nedávném vzestupu německých Zelených i pří lámání hole nad CDU v březnu: stačilo málo a trend se obrací. Začalo to již v minulých týdnech, když se v Německu debatovalo nad nejasnostmi ohledně nákladů ekonomického programu Zelených — nad slibovanou ekotransformací. Nyní, po víkendových volbách v Sasku-Anhaltsku, je to už jasné: tři a půl měsíce před velkými spolkovými volbami je křesťanskodemokratická CDU zpátky v pomyslném čele.

Strana kancléřky Merkelové vedla v průzkumech znovu již od třetího květnového týdne, ovšem jen o dvě tři procenta. Saskoanhaltské vítězství ji teď bezesporu dále vzpruží a spolehlivě posílí. Bylo totiž překvapivě velké.

Značná část pozorovatelů čekala, že v této specifické spolkové zemi vyhraje těsně krajněpravicová Alternativa pro Německo (AfD). CDU ji přitom nakonec odskočila o více než šestnáct procentních bodů — získala 37,1 procenta hlasů. AfD obdržela 20,8 procenta.

Spokojení s ohledem na září mohou být i malí liberálové z FDP. V Sasku-Anhaltsku získali 6,4 procenta hlasů, což je více než místní Zelení. Vrací do zemského sněmu a v celoněmeckém kontextu potvrzují image strany na vzestupu.

Vyhlídky ostatních stran se jinak spíš zhoršily: Zelení v Sasku-Anhaltsku posílili, ale jen z 5,2 procenta na 5,9, což je pro stranu s ambicí vyhrát spolkové volby mizerné. Sociální demokraté (SPD) a Linke oslabili dle očekávání.

Zvláště pro Linke je to palčivé, neboť v posledních volbách v Sasku-Anhaltsku vyhrála pětinu obvodů, zatímco letos jen jeden. Jde též o další porážku od jarní změny vedení.

AfD se snaží svých 20,8 procenta vydávat za úspěch a hodně to bezpochyby je. Zároveň to pro ni však znamená těžkou hlavu, a to hned ze tří důvodů: jednak proto, že nedostála očekáváním, jednak proto, že stále mobilizuje dost hlasů čistě proti sobě — vždyť jenom kvůli ní hlasovalo letos pro CDU přiznaně dokonce i třináct tisíc voličů Linke z roku 2016 — a jednak z toho důvodu, že v Sasku-Anhaltsku prohrála se svým klasickým programem: nové benefity typu školních obědů zdarma pro Němce, zpřísnění typu okamžitých deportací za jakoukoliv nesrovnalost pro přistěhovalce.

V celoněmeckých průzkumech se podpora AfD pohybuje dlouhodobě okolo jedenácti procent. To je o 1,6 procentního bodu méně, než získala v posledních spolkových volbách. Vždy se počítalo přitom spíše s tím, že AfD bude čísla z průzkumů překonávat. Sasko-Anhaltsko ukázalo, že to může být snadno i naopak.

Procentuální zisky jednotlivých stran v nedělních volbách. Stínový sloupek připomíná výsledek z předchozích. Grafika Europe Elects

Zástupci Zelených se nyní snaží výsledek relativizovat poukazem na rozhodující vliv osobnosti — v Sasku-Anhaltsku totiž vedl CDU do voleb oblíbený a úspěšný předseda místní vlády Reiner Haseloff, zatímco na celoněmecké úrovní ji vede Armin Laschet. To je politik klasického zaměnitelného střihu, který vyniká snad jen určitou dechovkářskou bodrostí.

Zástupci sociální demokracie zase vyzdvihují efekt hlasů čistě proti AfD — argumentuje se, že hodně lidí volilo CDU jako protiváhu a ne pro ni samotnou.

Málokdo ale rozporuje, že překvapivé — a zvláště překvapivě velké — vítězství teď CDU pořádně popostrčí. Navíc pro ni bude dost pravděpodobně hrát i čas — poslední vlna pandemie ustupuje, zvyšuje se proočkovanost a země ožívá. To vše za dosluhování vlády v čele s Angelou Merkelovou a právě s CDU.

Stát se může pochopitelně ještě ledacos. Německo čekají teď tři měsíce klasické kampaně a pak tři týdny horké. Na 12. září jsou plánovány ještě místní volby v Dolním Sasku. Poslední zemské volby před letošními spolkovými vyšly však CDU tak, jak nejlépe mohly. Jarní vítězná vlna, respektive energie, Zelených je pryč. Uvidíme, zda se přes léto zvládne nasbírat další.

Vývoj preferencí německých stran od posledních spolkových voleb do minulého víkendu. Preference CDU (černá) by měly teď poskočit směrem nahoru. Grafika WmC
Diskuse
JP
June 8, 2021 v 11.31

No ano, zůstává skutečně velkou otázkou, do jaké míry bezpochyby vysoké volební vítězství CDU v Sasku-Anhaltsku představuje obecný trend v pohledu na nadcházející volby celostátní, anebo zda se jedná především o čistě lokální záležitost.

K jednotlivým výsledkům (a především k dalším perspektivám stran) je možno připojit ještě tolik:

- Pro Zelené není volební výsledek zas až tak úplně špatný. Totiž s výhledem do budoucna. Aktuálně sice nezískali mnoho; ale mají nadprůměrnou podporu u mladých a u osob s vysokoškolským vzděláním. Dá se tedy očekávat, že do budoucna jejich síla i zde poroste.

Oproti tomu pro "rudou" die Linke je ze stejného důvodu (věková struktura) situace naprosto katastrofální: nejenže ztratila skoro třetinu hlasů (a to v naprosté většině prostě odúmrtím svých voličů), ale zdaleka nejvyšší podíl svých sympatizantů má ve věkové struktuře nad 60 let. Je tedy nutno očekávat, že její politický sestup bude i v dalších letech nezadržitelně pokračovat. Navíc jí utíkají voliči - zčásti do tábora nevoličů, zčásti ale i k pravicové (!) CDU, ale 6000 i k Zeleným.

Ovšem: podobné problémy s věkovou strukturou svého voličstva má i vítězná CDU: i ona má nadprůměrný podíl svého voličstva v kategorii nad 60 let.

AfD: jak už bylo konstatováno v úvodním článku, výsledek voleb je pro ni stejně tak vítězstvím jako prohrou; je druhou nejsilnější stranou, ale svůj cíl stát se stranou nejsilnější ani zdaleka nedosáhla. A navíc - a to má opravdu svou zajímavost - ona má sice stále svých téměř 21 procent - ale zároveň u obyvatelstva Saska-Anhaltska platí za stranu s nejvíce negativním obrazem. Zdá se tedy, že ona už skutečně dosáhla svého vrcholu, a že se nedá očekávat její další vzestup.

Navíc: její typický volič je muž středního věku, bez vyššího vzdělání; perspektivně se tedy dá očekávat, že s dalším nárůstem vzdělanostní úrovně německé populace bude postupně klesat i volební potenciál AfD.

Co se SPD týče: u ní pokračuje její kontinuální ústup z pozic, navíc i ona má - obdobně jako CDU - nepříznivou věkovou strukturu svého voličstva.

Co se tedy levicových stran týče, je možno konstatovat pokračování ztráty jejich politického vlivu, s určitou výjimkou Zelených.

V každém případě je tedy na levici trend jasný a jednoznačný: s tradičními levicovými hesly není možno jít do (úspěšné) budoucnosti. Je nutno hledat cesty nové.

JP
June 8, 2021 v 11.46

K volebnímu výsledku AfD je ovšem nutno připojit jedno: na první pohled to samozřejmě stále působí děsivě, kdy krajně pravicová strana s fašistoidními tendencemi získá v nějaké německé zemi přes 20 procent hlasů.

Je ovšem nutno si uvědomit, že volební účast byla něco málo přes 60 procent. A protože takto ideově vyhraněné, extrémní strany mají většinou vysokou volební účast svých příznivců, je možno právem soudit, že v přepočtu na celé obyvatelstvo Saska-Anhaltska je faktický potenciál AfD přece jenom znatelně menší, hrubým odhadem dejme tomu patnáct procent, možná i méně.

PK
June 8, 2021 v 15.46
Buďme tedy opravdu rádi

že aspoň 60 procent obyvatel v tomto případě Saska-Anhaltska si zřejmě nemyslí to, co tvrdí Josef Poláček: že prý

"jakákoliv účast v jakýchkoliv volbách je krajně iracionální".

Já vám nevím, pane Kolaříku, co nevidět má přece přijít nějaká ta revoluce a to konečné zúčtování s kapitalismem. Má teda teďka vůbec ještě smysl chodit k nějakejm volbám? Dějinná nutnost je dějinná nutnost a nějaký volby na ní přece nemůžou nic změnit. (Potom to asi zase smysl mít bude - to se ještě pamatuju, že k volbám se muselo.)

HZ
June 8, 2021 v 23.16
Nevím, pane Nusharte,

kdo podle vás tu revoluci provede, když Die Linke vymírá, jak napsal pan Poláček.

Že byste byl doufal ve vítězství AfD a v její revoluční vzmach? Třeba ve vyhlášení nezávislosti Saska-Anhaltska a následné vystoupení z EU?

PK
June 9, 2021 v 7.27

O vymírání die Linke nejde, paní Zemanová. Podle pana Poláčka je jakákoliv účast v jakýchkoliv volbách kdekoliv na světě "zcela iracionální a nesmyslná".

PK
June 9, 2021 v 8.48
Jinak doufám, že už tady přestanou vycházet

ty střelené články o tom, jak jsou východní Němci psychicky utlačovaní a ponižovaní, a jak je jim bráněno si udržovat a hýčkat svůj postkomunismus, což je jejich veliká touha.

Dějinná nutnost je dějinná nutnost, takže s tím, kdo tu revoluci provede, s tím si, paní Zemanová, vůbec nemusíte lámat hlavu. Rozhodně to nemohou být žádné reakční síly - ty jsou totiž již předem odsouzeny ocitnout se na věky věků na smetišti dějin - Vaše naděje, vkládané v revoluční vzmach AfD jsou tedy jednoznačně liché.

Však hlavu vzhůru! Neztrácejte naději v nový lepší svět, musíte ji však vložit do těch správných rukou, do rukou k tomuto velkému úkolu povolaných - do rukou levice (ne však té staré a zapšklé) - do dějinami povolaných rukou levice nové, levice progresívní!

[Dějinná nutnost je automatický bůh (bůh, naprogramovaný přírodními zákony tak, aby postupně přivedl svět ke spáse - tedy ke světlým zítřkům, zatímco ty staré konzervativní prohnilé síly reakce, které za jidášský groš nový lepší svět sabotují, budou na věky věků odvrženy ne sice přímo do pekla, ale na smetiště dějin).]

June 9, 2021 v 13.32
Doplnění

Patří se ještě doplnit, že i Haseloffova CDU se před volbami jasně vymezila proti jakékoliv spolupráci s AfD. I díky tomu pak mohla protestní hlasy posbírat...