Férová snídaně: rekordních 7800 lidí piknikovalo na podporu pěstitelů

Petra Dvořáková

Férová snídaně se koná tradičně druhou květnovou sobotu. Je zároveň spojena s připomenutím Světového dne pro Fair Trade. Letošní Férové snídaně se zúčastnilo na 164 místech skoro osm tisíc lidí.

Sobotní snídaní v trávě dali lidé najevo, že je zajímá, kdo a za jakých podmínek pěstuje plodiny, které využívají. Foto NaZemi

Férová snídaně má veřejnosti připomenout, že výrobky a suroviny, pěstují a vyrábějí lidé, kteří mají za svou práci brát důstojnou mzdu. Certifikace Fair Trade, na kterou v České republice dohlíží spolek Fair Trade Česko a Slovensko, znamená především záruku, že pěstitel nebo výrobce dostal za svou práci důstojně zaplaceno. Fair Trade výrobek není automaticky kvalitnější, i když i to bývá často pravda. A řada fairtradových výrobků může být zároveň držitelem certifikátu Bio a dalších.

Pěstitelé a výrobci zboží zapojení do systému Fair Trade dostávají také zvláštní fairtradový příspěvek na rozvoj komunit, ve kterých žijí. Hradit z něj mohou například školní vzdělávání pro děti nebo opravu a rozvoj sdílených služeb. Jen díky prodeji kávy takto pěstitelé ve světě dostali z České republiky navíc 2,2 milionu korun. Za fairtradové výrobky lidé ročně vydají téměř šest miliard euro. Káva, která je nejrozšířenějším fairtradový produktem, je k dostání nejen v řadě kaváren, ale například i na benzinových pumpách.

Během Férové snídaně organizované napříč republikou v Brně sídlící neziskovou organizací NaZemi mohli lidé podpořit právě pěstitele fairtradových výrobků a podepsat petici vyzývající k rozšíření dostupnosti fairtradových produktů v České republice. Pozornost organizací, které se o propagaci Fair Trade v České republice zasazují, se v poslední době obrátila především na banány. Jde o nejoblíbenější tropické ovoce v Evropě, ročně se ho doveze na pět milionů tun, ale jen minimum tohoto dovozu je certifikováno podle pravidel Fair Trade.

Férová snídaně NaZemi je největší akcí na podporu Fair Trade v České republice. První ročník se konal před sedmi lety na 41 místech. „Férová snídaně propojuje místní obyvatele, kteří přemýšlí o dopadech svého spotřebního chování“ vysvětlila Gabriela Štěpánková z neziskové organizace NaZemi, která akci celorepublikově koordinuje.

Tradiční akce, výstavy i péče o obec

Snídaně organizované místními spolky, školami i jednotlivci svedly na jedno místo desítky lidí. Ti mohli ochutnat kávu, čaj či doma napečené buchty z fairtradového cukru a kakaa. Nechyběla vajíčka, sýry, mléko či med od místních zemědělců. Lidé rozprostřeli deky v parcích, zámeckých či školních zahradách nebo na náměstí. Nejvíce lidí se přišlo na piknik v Prachaticích, a to tři sta, s účastí dvě stě padesáti lidí je následovaly Zbiroh a Vsetín, který je také takzvaným fairtradovým městem. To znamená, že Fair Trade pravidelně propaguje, využívá a že je ve městě ke koupi dostatečný počet fairtradových výrobků.

„U nás se jedná už o tradiční akci, na kterou jsou lidé zvyklí. Připojili jsme se také k aktivitě města — Adoptuj si svůj truhlík — účastníci si mohli květinami osázet svůj truhlík, který následně umístí ve městě a musejí o něj v průběhu roku pečovat,“ uvedla vsetínská organizátorka Michaela Hlinská.

V obci Horka nad Moravou, kde se akce konala poprvé, zase snídani pořádali žáci základní školy, kteří měli za úkol najít ve svém okolí farmáře a nakoupit od nich suroviny za peníze získané sběrem papíru. Z nakoupených surovin pak sami připravili občerstvení. Snídani doplnila výstava Plné ruce práce zaměřená na pěstitele kávy. Ve středočeské vesničce Hlízov přišlo férově posnídat sto padesát z pěti set padesáti obyvatel.