Johnsonova vláda přišla o většinu, nejpravděpodobnější jsou teď předčasné volby

Petr Jedlička

Bouřlivý týden v britském parlamentu začal očekávanou revoltou odpůrců tvrdého brexitu mezi konzervativci. Většina analytiků předpovídá, že Johnson vyvolá nyní předčasné volby sám, a to na polovinu října.

Už nejen v analýzách novinářů, ale i fakticky nemá vláda Borise Johnsona parlamentní většinu. Je tomu tak od úterý 3. září. Nejprve několik konzervativních poslanců potvrdilo, že „takřka určitě“ podpoří snahu opozice zamezit vládě v brexitu bez dohody legislativní cestou. Následně přešel pak přímo při sněmovní schůzi do řad opozičních liberálních demokratů Phillip Lee, dosud poslanec Conservative Party za Bracknell. Vzhledem k tomu, že vláda konzervativců měla i s podporou severoirských unionistů v Dolní sněmovně od srpnových doplňovacích voleb už jen jediný mandát navíc, ztratila takto definitivně hlasovací převahu.

„Z průběhu dnešní debaty i různých dalších vyjádření se zdá, že Phillip Lee byl jen první, ne poslední (...) Johnson takto nemůže plnohodnotně vládnout,“ okomentovala poslední vývoj Laura Kuenssbergová, redaktorka BBC pro domácí politiku, v úterním pásmu této stanice.

V britské Dolní sněmovně se tento týden pokoušejí odpůrci brexitu bez dohody zavázat vládu k žádosti o další odklad brexitu, a to nejméně do 31. ledna 2020 — pokud ovšem nepředloží sama poslancům ke schválení nějakou brexitovou dohodu. Premiér Johnson stále tvrdí, že o nové, respektive pozměněné brexitové dohodě s EU vyjednává a že jednání jsou na dobré cestě. Zároveň ale prohlašuje, že další žádost o odklad brexitu by tato jednání zhatila.

Většina pozorovatelů proto předpokládá, že jestli prosadí odpůrci tvrdého brexitu v příštích dnech svou — což se zdá nyní po ztrátě vládní většiny pravděpodobné —, pokusí se Johnson vyvolat předčasné volby. Johnson sám v pondělí uvedl, že předčasné volby nechce. Bez hlasovací převahy v parlamentu ale kabinet moc dlouho fungovat nemůže.

Způsob, jakým Johnson veřejně vystupuje od svého letního nástupu do funkce, navíc mnoha pozorovatelům připomíná klasickou předvolební přípravu.

„Slyšíme samé výčty, kolik se najme nových policistů, kolik se investuje do zdravotnictví, co se kde postaví. Vidíme cesty do regionů. O tom, co by mělo být hlavním tématem dneška, tedy o ošetření brexitu, který má proběhnout už 31. října, mluví Johnson přitom jen velmi obecně,“ shrnul ve svém pořadu analytik Jack Kelly z internetového kanálu TLDR News.

Cesta k volbám

V Británii se dají vyvolat předčasné volby i bez klasického hlasování o důvěře, respektive nedůvěře, které by nyní vzhledem k očekávanému uzavření parlamentu zabralo příliš mnoho času. Je však zapotřebí mít ve sněmovně dvoutřetinovou většinu. Vedení labouristů jako nejsilnější opoziční strany dává soustavně najevo, že vládu v případném vyhlášení voleb podpoří. V minulých dnech se vyjádřilo stejně i vedení Skotské národní strany.

Někteří analytikové ovšem připomínají, že jak část labouristů, tak část toryů nejspíše hlasovat pro říjnové volby nebude. Oficiálně proto, že by poznamenaly přípravy na brexit či ohrozily jeho současné datum. Neoficiálně však i z důvodu, že by za současných trendů nemuseli znovu získat mandát.

Jasná dvoutřetinová většina pro brzké předčasné volby tedy ve sněmovně zatím není. I proto zústavají jen nejpravděpodobnějším, nikoliv jistým scénářem.

Další informace:

BBC News Brexit: Tory MP defects ahead of crucial no-deal vote

TLDR News Is Johnson About To Call A General Election?

The Guardian Downing St rejects suggestion it could change election date

BBC News Did Boris Johnson just announce an election without actually doing so?

    Diskuse
    September 3, 2019 v 22.16
    Aktuálizace
    Boj v parlamentu stále pokračuje a toto jsou nejvýznamnější novinky:

    1) Číslo 3 v labouristické stínové vládě -- stínová ministryně zahraničí Emily Thornberryová uvedla, že labouristé nebudou hlasovat pro předčasné volby, dokud nebude návrh zněmožňující vládě no deal odhlasován a nestane se zákonem. To je za stávající situace možné nejdříve příští pondělí. Johnson přitom by chtěl dle kuloárních informací nechat volby odhlasovat už zítra, pokud dnešní bitvu prohraje,

    2) v debatě vystupuje jeden z odpůrců tvrdého brexitu mezi konzervativci za druhům a každý vysvětluje, proč chce hlasovat proti vládě. Podle některých odhadů se může nakonec proti Johnsonovi postavit ve Sněmovně až dvacet toryů,

    3) v debatě vystupují také další poslanci. Ukazuje se, jak málo se celkové uvažování o brexitu posunulo od roku 2016 -- vidět je, že i mezi jeho zastánci existuje stále nejméně pět šest různých verzí, jak by měl optimálně vypadat,

    4) nový předseda EGR -- vlivné platformy pro zastánce tvrdého brexitu v KOnzervativní straně -- Steve Baker se vyslovil pro volební alianci mezi konzervativci a Brexit party Nigela Farage. Sám Farage ji konzervativcům nabídl před několika dny.
    September 3, 2019 v 23.14
    Aktualizace 2
    Teprve teď začalo hlasování. Dnes se nehlasuje přitom ještě o vlastním návrhu zavazujícím vládu, ale zatím jen de facto o právu o návrhu zavazujícím vládu hlasovat. Výsledek tohoto prvního hlasování bude indikátorem aktuálního rozložení sil. Očekává se, že ti, kdo budou hlasovat pro dnes, budou nakonec hlasovat pro i u vlastního návrhu zítra nebo v dalších dnech.
    September 3, 2019 v 23.26
    Aktualizace 3
    A ODPŮRCI TVRDÉHO BREXITU ZVÍTĚZILI V POMĚRU 328:301. Proti vůli premiéra tak dnes hlasovalo zřejmě 19 poslanců jeho vlastní strany.
    September 3, 2019 v 23.36
    Aktualizace 4
    Johnson po volbě potvrdil, že pokud bude zítra či později schválen vlastní návrh, dá návrh na předčasné volby. Corbyn v reakci uvedl, že labouristé volby podpoří, ale napřed že schválí návrh, aby byl no deal konečně ze stolu.
    September 3, 2019 v 23.56
    Aktualizace 6
    Proti vůli premiéra hlasovalo dnes ve skutečnosti 21 poslanců jeho vlastní strany. Dva poslanci Labour Party hlasovali naopak s vládou.
    September 4, 2019 v 11.35
    Aktualizace 7
    Situace před dnešním pokračováním schůze vypadá následovně: nově vzniklá opoziční většina chce dále pokračovat ve schvalování návrhu, který zamezí vládě v brexitu bez dohody, a zřejmě se jí to podaří.

    Vláda chce nechat hlasovat o předčasných volbách, ale opozice jí nechce podpořit -- dokud nebude schváleno zamezení brexitu bez dohody. Poslanci se budou nad tímto asi dnes hodně hádat.

    Všech 21 konzervativních poslanců, co se včera postavilo proti vládě, bylo vyloučeno z parlamentního klubu, a to SMSkou. Jedním z nich je i vnuk Winstona Churchilla... Normálně by mělo jít o konec jejich stranické kariéry, ale někteří se chtějí brátnit a kandidovat v předčasných volbách proti zvyklosti jako konzervativci.