Slovensko v šoku z vraždy investigativního novináře, zabýval se velkou korupcí

Petr Jedlička

Policie v noci objevila tělo sedmadvacetiletého Jána Kuciaka známého články o pochybných praktikách slovenských velkopodnikatelů. Na Slovensku je běžné novináře ostouzet, vražděni ale nebyli ani za Mečiara.

Údiv, rozhořčení, ale především šok jsou zřejmé od pondělního rána z reakcí, které zaznívají na Slovensku v souvislosti s aktuální zprávou: v noci z neděle na pondělí nalezla policie těla investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušmíroivé s vražednými střelnými ranami v hrudi, respektive na hlavě. Stalo se tak v rodinném domě dvojice ve Velké Mači, třítisícovém městečku v Trnavském kraji.

Teprve sedmadvacetiletý Kuciak pracoval pro portál Aktuality.sk. Investigativně se zabýval jak světovými tématy typu ukrývání peněz v daňových rájích, tak domácími kauzami. Nejčastěji psal o praktikách kontroverzních slovenských velkopodnikatelů Mariána Kočnera, Ladislava Bašternáka či Pavola Ruska, přičemž dva prve jmenovaní platí ve slovenské veřejné debatě za modelové korupčníky využívající vazeb na současný establishment, zejména na dominantní vládní stranu Smer-SD.

Marián Kočner osobně Kuciakovi loni vyhrožoval: „Budem hľadať špinu na tvoju rodinu a zverejním ju. Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi a vašim súrodencom,“ měl tehdy říci reportérovi během telefonátu.

Kuciak podal v reakci trestní oznámení, jež policie dosud neprošetřila. Znalci slovenského prostředí varují před hledáním jednoduchých souvislostí, i podle policie je nicméně vražda šetřena jako související s Kuciakovou prací.

„Nasadíme maximálne množstvo policajných hliadok na objasnenie tohto činu,“ uvedl policejní prezident Tibor Gašpar na pondělní tiskové konferenci.

Kuciakova práce a politické souvislosti

Ján Kuciak neměl za sebou nějaká kolosální odhalení, která by vedla k  odsouzení zločince či odchodu ministra. Byl znám spíše jako systematicky pracující investigativec upozorňující na dílčí aspekty jednotlivých kauz a kontroverzí, novinář, kterého velká kariéra teprve čeká.

Na Slovensku je v posledních letech běžné, že politikové nebo podnikatelé novináře ostouzejí, přímo k vraždám se ale neodhodlali ani mocní za éry Vladimíra Mečiara. Část pozorovatelů tak začíná dávat Kuciakovu smrt do souvislosti právě s atmosférou celkové dlouhodobé hostility představitelů Smeru-SD, SNS, Kotlebových luďáků a dalších neliberálních stran vůči jiným než servisním médiím.

„Kym nie je nic vysetrene, stabna kultura nam veli byt zdrzanlivy. Ale tu to ide akosi tazko. Vsetko totiz nasvedcuje tomu, ze mafianske praktiky devatdesiatych rokov su spat. A ze stat musi vysetrenie tohto zlocinu uchopit ako svoju prioritu, ak si chce zachovat posledne zvysky dovery. Zabijanie investigativnych novinarov je totiz zabijanim demokracie,“ uvedl ve své reakci známý levicový politolog a komentátor Eduard Chmelár.

Očekává se, že podobně bude v příštích dnech mluvit i pravicová opozice, pro níž je korupce a arogance současné moci dlouhodobě hlavním mobilizačním tématem. Do Bratislavy byl již svolán na středu 28. února protestní průvod mající uctít Kuciakovu památku a apelovat na vyšetření kauz, jimiž se zabýval.

Další informace:

Denník N Investigatívneho reportéra Aktualít Jána Kuciaka a jeho partnerku zavraždili

SME.sk Gašpar: Vražda Kuciaka pravdepodobne súvisela s jeho prácou

Pravda.sk Vražda novinára Kuciaka súvisí s jeho prácou, podľa Gašpara ide o bezprecedentný útok

Aktuality.sk Kočner zastrašoval novinára

Aktuality. Sk Ďalšie zvláštne prevody okolo Kočnera. Súd chce zmazať firmu s dlhom 10 miliónov

    Diskuse
    February 26, 2018 v 14.17
    Aktualizace
    A ještě horká novinka: slovenský premiér Robert Fico slíbil vyplatit milion eur (!) jako odměnu za informace vedoucí k dopadení pachatele.
    JV
    February 27, 2018 v 7.21
    Cožpak je možné?
    Mě pořád napadá, v čem to vlastně žijeme, když něco takového je možné? Cožpak můžeme polistopadový režim pokládat za lepší, když se tu zabíjejí lidé, kteří poukazují na zločinnost, která se v tomto polistopadovém režimu zabydlela?

    Jiří Vyleťal
    JP
    February 27, 2018 v 13.21
    Zapáchá to ovšem značnou mírou cynismu, když odměnu za dopadení pachatele vypisují právě ti, jejichž korupční kauzy onen nešťastný novinář vyšetřoval.
    JN
    "Zavražděný novinář Ján Kuciak před svou smrtí pracoval na článku o buňce italské mafie, která se na Slovensku specializuje na eurofondy a daňové podvody..."
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/jan-kuciak-italska-mafie-vrazda-novinar-slovensko_1802271845_mos


    Doufám, že nikoho nepřejde rozhořčení...
    PK
    February 28, 2018 v 10.17
    Zbraň na novináře
    dal Miloši Zemanovi starosta obce Vrčeň Petr Mašek.

    https://pbs.twimg.com/media/DXCf2u6X0AIDtZG.jpg
    PK
    February 28, 2018 v 14.02
    Ještě si sem něco odložím
    JV
    February 28, 2018 v 21.21
    Člověku se už nechce ani brečet
    Co na to má člověk po přečtení poslední reportáže zavražděného Jána Kuciaka a jeho přítelkyně říci?

    Že to spojení politiky, byznysu a organizovaného zločinu, to je tedy ta demokracie.

    A také, co že je to za podivný stát, ta Itálie, která si také říká demokratická a vládne v ní mafie sto a více let a není schopná s ní skoncovat.

    A také, jak chtějí evropské státy sdružené v EU řešit problematiku uprchlictví ve státech zmítaných válkami, když nejsou schopny odstranit zločinnost u sebe doma?

    A také, co je to za organizaci ta EU, když uvnitř jednoho z jejích států mohou s klidem operovat zločinci stíhaní v jiném státu té samé EU?

    A také, jak to ta EU přiděluje dotace, když je s klidem mohou vysávat zločinci? A co to je za státy v té EU, když jejich demokratická, politická reprezentace jim k tomu ještě dělá servis?

    Člověku se už nechce ani brečet, když domyslí, k čemu jsme to po Vítězném listopadu dovedli.
    March 1, 2018 v 13.38
    A to má tolik lidí strach z toho, že tady migranti naruší nějaké naše "evropské hodnoty".
    JV
    March 1, 2018 v 16.25
    Ano, ano
    Přesně tak, paní Hájková. Díky za porozumění.

    Váš Jiří Vyleťal
    March 1, 2018 v 20.23
    Aktuálně -- další vývoj v případu
    Zde pro zájemce krátké shrnutí dosavadních zjištění z vyšetřování (http://denikreferendum.cz/clanek/27162-vysetrovani-vrazdy-slovenskeho-novinare-co-zatim-vime).

    A zde souhrnná zpráva o zásadnách pohybech ve slovenské politice, který čin vyvolal (http://denikreferendum.cz/clanek/27161-vrazda-slovenskeho-novinare-hybe-tez-politikou-muze-padnout-i-vlada).
    JV
    March 2, 2018 v 7.45
    Díky, pane Jedličko.
    Jiří Vyleťal
    + Další komentáře