Janis Varufakis zakládá v Řecku stranu, vycházet má z hnutí DiEM25

Petr Jedlička

Charismatický ministr financí z první Tsiprasovy vlády a iniciátor hnutí za demokratizaci EU chce opět mluvit do nejvyšší řecké politiky. Nových levicových stran je nyní v Řecku několik, stále však čekají na někoho, kdo je dokáže spojit.

Známý levicový ekonom, politik a během jara 2015 řecký ministr financí Janis Varufakis zakládá vlastní stranu. Ohlásil to na Twitteru v závěru minulého týdne — přesně na třetí výročí voleb, po kterých vznikla v Řecku první vláda pod vedením levicové koalice Syriza.

Varufakis se rozešel se Syrizou přibližně po půlroce v kabinetu, konkrétně poté, co přijal premiér Alexis Tsipras podmínky třetí zajišťovací půjčky pro Řecko od Mezinárodního měnového fondu a eurozóny, a to v rozporu s referendem, které k věci sám vypsal.

Od podzimu 2015 přitom Varufakis pracuje na budování panevropské politické struktury Demokracie v Evropě — hnutí 2025 (DiEM25) a o událostech v Řecku roku 2015 mluví jako o zradě. Tento výraz použil i nyní, při ohlášení vzniku nového uskupení.

„Před třemi lety se rozhodli Řekové vzbouřit proti pohasínání naděje. Byli zrazeni. Ale nikdy ne poraženi. V příštích dvou měsících (do 26. března) se v Řecku ustaví strana spojená s hnutím DiEM25. Není nic jako definitivní porážka, stejně jako není nic jako definitivní vítězství,“ napsal Varufakis ve svém Tweetu doslova.

Projekt hnutí DiEM25 představila skupina levicových intelektuálů právě kolem Varufakise před dvěma lety. Cílem tohoto panevropského tělesa je dosáhnout do roku 2025 zásadní demokratizační reformy institucí Evropské unie. K hnutí se vedle tisíců jednotlivých lidí přihlásilo i několik stran. Řecká Varufakisova má zjevně být další z nich.

Volby se blíží

Autoři zpráv na řeckých webech dávají založení nové strany do souvislosti s blížícími se parlamentními volbami. Ty mají v Řecku proběhnout do roku a půl. V průzkumech vede v současnosti s odstupem pravicová Nová demokracie. Mnoho někdejších voličů Syrizy je zklamaných a hledají alternativu.

Vývoj preferencí řeckých stran od voleb v září 2015. Modrou zde Nová demokracie, růžovou Syriza. Zdroj WmC

Zpravodaj webu KeepTalkingGreece.com připomíná, že v zemi existuje už několik mladých levicových straniček okolo dalších politiků, kteří figurovali v minulosti v Syrize. Bývalý ministr energetiky Panagiotis Lafazanis, expředsedkyně parlamentu Zoe Konstantopuluová či bývalý stranický předseda Alekos Alavanos — ti všichni mají nyní svá malá uskupení.

Každý zvlášť má jen mizivou šanci na úspěch. Pokud by se však spojili, bezpochyb překonají řeckou tříprocentní hranici pro vstup do parlamentu, a pokud budou obratní, může být v zemi v roce 2019 ještě levicovější vláda než doposud.

Další informace:

GreekReporter.com Yanis Varoufakis to Launch New Party in March

KeepTalkingGreece.com Varoufakis announced he will present his political party in Greece

theGreekObserver.com Varoufakis presents new party on March 26

    Diskuse
    January 30, 2018 v 23.43
    Ne prostě další stranu
    „Ne prostě další stranu,‟ říká heslo, pod kterým DiEM25 schválilo plán zakládat v jednotlivých státech volební křídla hnutí. Asi nejnápadnějším rozdílem takového volebního křídla oproti běžné politické straně je, že v jeho primárkách mají hlasovací právo všichni členové DiEM25, nejen ti z konkrétního státu.

    Takové volební křídlo DiEM25 v Řecku nemůže založit Janis Varufakis, ten může k jeho založení vybízet a může se na něm podílet, ale řecké volební křídlo nevznikne z jeho rozhodnutí, to musí založit řecké demokratické spontánní kolektivy. Strany, které se k DiEM25 hlásí, se v zásadě mohou rozhodnout, že s DiEM25 splynou a stanou se jeho součástí a volebním křídlem, ale není příliš pravděpodobné, že by třeba čeští Piráti tohle udělali. Mnohem spíše zůstanou u podpory Evropského Nového údělu (aspoň pokud si na něj při sestavování programu, mezi pracovními schůzkami s Vlastimilem Tlustým, vzpomenou) a u toho, že jestli sestavíme i u nás volební křídlo DiEM25 a jestli s ním v nějakých volbách aspoň trochu uspějeme, mohli by být našimi koaličními partnery.
    January 31, 2018 v 15.02
    Díky za upřesnění, uvidíme, jak to v březnu dopadne.
    February 14, 2018 v 14.24
    Aktualizace
    Dnes bylo zveřejněno, že strana ponese název MeRA25. Jedná se o akronym označení European Realist Disobedience Front, přičemž doslovné čtení "Mera" znamená zároveň v řečtině "den", latinsky DiEM.
    VP
    February 16, 2018 v 0.40
    Řecky den je heméra
    V latině den je dies. Diem je akuzativ. Zde z latinského Carpe diem! (Využij den!)

    Proč MeRA?

    Protože "mera" v řečtině přechází na "den" nebo "diem" v latině. A protože Řekové mají dost dlouhé noci dluhového otroctví, na které byli odsouzeni po tolik po sobě jdoucích let.
    Carpe DiEM25 (a ... MeRA25) - Využij DEN 25 (a ...DEN 25)