Prezidentem bude Zeman, nebo Drahoš. Ve druhém kole nebude Zeman favoritem

Redakce DR

Výsledky prvního kola dávají větší šanci na vítězství druhému v pořadí, Jiřímu Drahošovi. Jeho mobilizační potenciál pro druhé kolo je totiž řádově větší než v případě stávajícího prezidenta.

Předpovědi pozorovatelů a průzkumů veřejného mínění se potvrdily: první kolo historicky druhé přímé volby prezidenta ovládl Miloš Zeman, následovaný Jiřím Drahošem. Po sečtení všech okrsků získal stávající prezident 38,6 procent, bývalý předseda Akademie věd 26,6 procent. Voliči tak budou rozhodovat až za čtrnáct dní ve druhém kole.

Šance obou kandidátů v něm budou vyrovnané. Výsledky totiž řadí na vyrovnané třetí, čtvrté a páté místo zbývající tři demokratické kandidáty. Všichni tři avizovali, že v druhém kole podpoří Zemanova protikandidáta, ať už jím bude kdokoli, a svá slova také potvrdili. Pavel Fischer překvapil třetím místem a jako jediný z nich překročil hranici deseti procent. Až za ním skončil Michal Horáček se ziskem 9,15 procent a Marek Hilšer s 8,8 procenty.

Zcela propadl bývalý předseda ODS Mirek Topolánek, který nepřekročil ani pět procent. I ten ovšem pro mnohé překvapivě ihned podpořil Jiřího Drahoše. Řádově větší mobilizační potenciál pro druhé kolo tak bude mít Zemanův vyzyvatel.

Volební účast — 61,9 procenta — již v prvním kole mírně překonala historicky první prezidentské volby. Ve druhém kole minulých voleb klesla pod šedesát procent, což politologové přičítali nechuti části voličů vybrat si mezi tehdejšími dvěma kandidáty. Jiří Drahoš přitom podle dosavadních průzkumů veřejného mínění nebudí takovou míru negativních emocí jako Karel Schwarzenberg. Lze tedy předpokládat, že by účast neměla podobně výrazně klesnout.

Do druhého kola jde ovšem tentokrát Miloš Zeman s výraznějším náskokem než v minulých volbách. V roce 2013 zvítězil v prvním kole s výsledkem o takřka patnáct procent nižším, obdržel 24,2 procenta hlasů. To ovšem neznamená, že je letos ve výhodnější pozici: dosavadní zisky čtyř demokratických kandidátů v součtu převyšují výsledek Zemana o více než osm set tisíc hlasů.

Všichni Jiřího Drahoše podporují a kupříkladu Michal Horáček nabídl nejen slovní vyjádření podpory, ale aktivní pomoc, konkrétně své billboardy. Naopak nelichotivé výsledky dalších kandidátů, jako je Jiří Hynek nebo Petr Hannig, nasvědčují tomu, že Miloš Zeman by musel do druhého kola zmobilizovat nemalý počet nových voličů.

Výsledek prvního kola proto dává slušnou naději, že by se mohly jeho dny na Hradě chýlit ke konci. O všem ale rozhodne dění následujících dvou týdnů. Na tiskové konferenci už Zeman uvedl, že je připraven se s Jiřím Drahošem utkat v debatě. Dosud se přitom diskusí neúčastnil a pro svá osobní vystoupení využíval pouze kanál TV Barrandov.

Jiří Drahoš k další fázi kampaně uvedl: „Mám pocit že soupeřím s pány Mynářem, Ovčáčkem a Nejedlým. Asi se lze nadít lecčeho.“ Dodal také, že se bude snažit dělat kampaň mimo Prahu.

Pouze v okresech Praha, Praha-východ a Praha-západ totiž Drahoš vyhrál, ve zbytku republiky skončil až druhý. V pěti okresech by se dokonce nedostal ani do druhého kola: v Mostě, Znojmu, Jeseníku, Bruntálu a Karviné získal Miloš Zeman více než padesát procent hlasů. O procento mu symbolické prezidentství uniklo také v městě Ostrava.

Premiérovy rady Zemanovi

Politické strany přistupovaly k letošních prezidentským volbám spíše zdrženlivě, vlastního kandidáta až na marginální výjimky nepostavily, podporu vyjadřovaly spíše politici sami za sebe. Jako celek podpořili již před prvním kolem lidovci a Starostové Jiřího Drahoše. Nyní mu vyjádřila podporu také ODS. Piráti odmítli jako strana jmenovitě doporučovat. Jejich předseda Ivan Bartoš, který vyjádřil podporu Marku Hilšerovi, nyní bude volit Jiřího Drahoše.

Kolektivní podporu jednomu z kandidátů nelze očekávat ani od ČSSD. Bohuslav Sobotka na svém twitteru uvedl, že věří v úspěch Jiřího Drahoše. Naopak úřadující předseda Milan Chovanec již dříve vyjádřil podporu Miloši Zemanovi, kterému nyní pogratuloval. Zemanovi zůstává nakloněn také Tomio Okamura a komunisté.

Svůj postoj nezměnil ani Andrej Babiš, přestože tak již jednou učinil: v minulých volbách volil Karla Schwarzenberga, letos po schůzce s Vratislavem Mynářem vyjádřil podporu Miloši Zemanovi. Na tiskové konferenci mu ale doporučil: „Pokud chce pan prezident uspět v druhém kole, měl by jasně deklarovat, že nechce naši zemi směřovat na východ. Také by měl zvážit výběr svých spolupracovníků a zúčastnit se alespoň dvou debat.“

    Diskuse
    January 13, 2018 v 18.35
    Rozhodne Drahošův cit pro míru?
    Volil jsem Drahoše, a to samé učiním i za dva týdny. Nejsem si ale jist, kdo bude favoritem, a nemyslím si, že výsledek je jasný. Pokud někdo volil v prvním kole Fišera, Horáčka nebo Hilšera, neznamená to ještě, že je též anti-Zemanovec. Prostě volí toho, kdo se mu zrovna líbí, bez hlubokých politologických úvah. A show Miloš Zeman umí, takže nakonec nejspíše rozhodne, jak dokáže Jiří Drahoš reagovat na jeho tu více tu méně inteligentní šťouchance.
    Političtí komentátoři se teď hlavně obávají zhrubnutí kampaně.
    Tedy ne že by k tomu nedošlo, asi dojde. Už minule Miloš Zeman předvedl, že se neštítí jakékoliv prolhané podpásovky během televizního přenosu sledovaného stovkami tisíc lidí.

    Nicméně hlavní úder Zeman povede v otázce migrace. Petr Honzejk to nakousl.
    Miloš Zeman si je vědom rozložení české společnosti pokud jde o povinné migrační kvóty. 90% je proti. Migrační hysterii Zeman sám a vlastnoručně roky budoval a teď bude chtít sklízet plody a stát se mluvčím této většiny.
    Jiří Drahoš by se měl na tuto debatu velice pečlivě připravit.
    Podle mě by se měl také spojit s několika českými europoslanci (z různých stran) a pořádně si s nimi popovídat, ať je v detailním obraze i pokud jde o přímé dění v Bruselu. Protože schvalování nových pravidel se blíží...

    Jiří Drahoš musí být připraven na přímou a surovou POLITICKOU debatu.

    A tentokrát proti němu v ringu nebude stát banda vykuků s Nejedlým na čele, ale sám velmistr, jehož touha po moci je bezmezná...
    JP
    January 14, 2018 v 11.05
    Ano, přesně tak tomu je. M. Zeman je - přes všechnu očividnou zchátralost svého zevnějšku - stále ještě schopen na jistý druh lidí působit velice přesvědčivým, až přímo charismatickým dojmem, takže ti mu velice velkoryse přehlédnou jakýkoli podpásový úder, kterého se vůči svému kontrahentovi dopustí. Skutečně platí, že J. Drahoš by se měl na přímou konfrontaci s M. Zemanem velice důkladně připravit, jinak by se velice rychle mohl dostat do defenzivy.
    MP
    January 14, 2018 v 12.10
    Aleši Morbicerovi
    Hodně sešlý a hodně nemocný velmistr. Cynicky řečeno, možná by stačilo, kdyby mu dal Drahoš co nejvetší prostor. Možná ti, co volili Fišera, Horáčka nebo Hilšera, nevolili jednoho z anti-zemanů, ale nejméně u dvou z řečených kandidátů neslyší na otevřenou demagogickou rétoriku.
    Drahoš může Zemanovy výpady s úsměvem ignorovat, jde o to, aby se neznemožnil sám.
    P.S. Tak už zde máme první potvrzení, že jeden z hlavních cílů bude ukázat Jiřího Drahoše jako kavárníka, sluníčkáře, neomarxistického multikulturalistu, neboli zakukleného fašistu, který nenávidí naši kulturu a tradice a který chce nám všem vnutit svůj vůči globálním elitám slouhovský názor.

    P. Žantovský, nositel státního vyznamenání:
    http://www.literarky.cz/politika/domaci/25557-o-em-jsou-vysledky-prvniho-kola-prezidentske-volby

    K tomu bude samozřejmě použit jeho podpis pod známou peticí vědců proti xenofobii.

    Jestli chce porazit protřelého politika, nesmí se zde J. Drahoš držet zpátky a dostat se do defenzívy, jak upozorňuje pan Poláček.

    Nejen že musí být schopen obhájit svůj podpis pod tou peticí (ona přece neříká, že chce zničit evropskou kulturu). Měl by být schopen přejít do protiútoku.

    A upozornit např. na to, že po začátku tzv. migrační krize Miloš Zeman zhruba měsíc a půl, možná i víc, otevřeně tvrdil, že jde o celosvětové muslimské spiknutí, o islámskou invazi do Evropy, kterou vede a řídí Muslimské bratrstvo.

    Stačí se přeptat na Ministerstvu zahraničí ČR a každému dojde, že to je naprosto fantasmagorická konstrukce. Kdyby už jen proto, že současné Muslimské bratrstvo je rozdrobené do jednotlivých států a celosvětové spiknutí spojené s přesídlením mnoha milionů lidí je zcela nad jeho možnosti.

    Všiml bych si, že od té doby v podstatě ustal jakýkoliv kontakt českého prezidenta s EU a západními politiky vůbec. A důvod je nasnadě -- ať je západní demokratická politika jakákoliv, aspoň základní kontakt s realitou je v ní přítomen.
    Ale o čem mluvit s Milošem Zemanem?
    Naprosto vybájené nesmysly vydávané za realitu, to je s prominutím Východ...
    ----------------------------------------
    P. Profantovi -- M.Z. ví, že tohle je poslední příležitost, další už nebude. A touha po moci ho dávno zcela pohltila.
    Vybičuje se na těch pár dnů.

    (A na smrtelné posteli ještě rozhodně není)