Rozhovor s Pavlem Šaradínem: V kampani nad argumenty převládly dojmy

Jan Gruber

S olomouckým politologem Pavlem Šaradínem jsme hovořili o sněmovních volbách, kampaních i o tom, proč politické hnutí ANO nijak výrazně nepoškozují kauzy jeho předsedy Andreje Babiše.

Sociální demokracie mluví o sociálních jistotách. Slibuje zvyšování platů i důchodů, které jsou v České republice stále v evropském srovnání směšně nízké. Jenže z posledních předvolebních průzkumů se zdá, že podpora sociální demokracie se s blížícími volbami nezvyšuje, právě naopak. Některé agentury odhadují, že dnes nejsilnější vládní strana nezíská ani deset procent hlasů. Znamená to, že sociální témata jsou pro voliče nezajímavá?

Viděl jsem ten průzkum agentury STEM, ale zdál se mi velmi podivný a vůbec nekoresponduje s ostatními. Sociální témata jsou pro voliče důležitá, ale například senioři věří, že jim na důchody vydělá Andrej Babiš. Kampaň Lubomíra Zaorálka je dobrá, lídr působí uvolněně, rozhovory jsou promyšlené. Za normálních okolností by ČSSD mohla být vítězem voleb. Jenže proti ní stojí marketingově silný tým a populista Babiš, což ubírá straně tradiční voliče, zejména důchodce. Navíc se u nás projevuje nechuť k politice a jejím viditelným symbolů, tedy politickým stranám. ODS byla čtyři roky v opozici a má minulostí nezatíženého lídra. Což jsou naprosto optimální podmínky k tomu, aby byla silným lídrem pravice. A kde se pohybují její preference? Kolem deseti procent. Rovněž sociální demokraté ztrácejí mj. kvůli averzi vůči politice.

Sociální demokracii zřejmě poškozují některé — ať už skutečné či vykonstruované — kauzy. Mluvím o obvinění několika významných politiků v souvislosti s machinacemi s dotacemi z Regionálního operačního programu Severozápad, nebo o právě probíhajícím sporu o ložiska lithia na Cínovci. Na druhé straně politické hnutí ANO se zdá být kauzami, které jsou spojené s jeho předsedou Andrejem Babiše, zcela netknuto. Stále se drží na špici všech předvolebních průzkumů. Proč? Poškodilo by politické hnutí ANO, kdyby za mřížemi skončili dva nebo tři jeho hejtmani či pár poslanců?

Sympatizantů ANO se problémy Andreje Babiše nedotýkají z několika důvodů. Za prvé je politika až tak nezajímá a volí člověka, který podle nich udělá ve státě pořádek. Vždyť je úspěšný podnikatel. Za druhé považují boj proti Andreji Babišovi za kampaň tradičních stran, tento příběh PR oddělení hnutí ANO neustále přiživuje. Za třetí má hnutí ANO problémů mnoho. Rozprášen byl místopředsednický tým z roku 2013. V řadě míst se buňky ANO pro zásadní neshody rozpadly. Mnozí kumulují funkce. Hejtman Okleštěk si z veřejných peněz platí píáristu. V Brně prošel sponzorský milion mimo účetnictví. Voliče to nezajímá, oni nehlasují ve volbách pro hnutí, ale pro Andreje Babiše.

Z předvolebních průzkumů také vyplývá změna ve voličské podpoře politického hnutí ANO. Dříve jej volili lidé spíše s pravicovým zaměřením, dnes se k němu kloní především starší lidé, nízkopříjmové skupiny obyvatel, lidé frustrovaní s politickou situací a tak podobně. Přesto politický program zůstává prakticky stejný. Co volba Babišovy strany těmto lidem přinese?

Již jsem se toho dotknul. PR tým je výborný a dokáže odhadnout nálady potenciálních voličů. Kritický a vzdělaný volič již přešel jinam, jak zaznívá i z vaší otázky, proto prezentují jednoduchou a bezobsažnou kampaň. Symbolické jsou v tomto směru spoty s oním blábolením. To skutečně svědčí o všem. Musím uznat, že program má sice ANO stejný, ale letos je přeci jen o něco propracovanější. Nicméně na programu vůbec nezáleží. Pan Babiš tvrdí každý den něco úplně jiného.

Když byl naposledy zvolen Tomio Okamura do Sněmovny — tehdy v čele hnutí Úsvit přímé demokracie — záhy svou stranu alespoň podle vyjádření svých kolegů vytuneloval. Domnívám se, že mu dnes s novým hnutím Svoboda a přímá demokracie nejde o nic jiného. Že je to svérázný politický podnikatel a Svoboda a přímá demokracie je pračka na peníze. Proč to jeho voličům nevadí?

Část lidí je skutečně frustrovaných, považují se za oběť polistopadového vývoje. Tomio Okamura jim nabízí jistotu. Vytvoří si nepřítele: uprchlíka, Brusel a západní Evropu a toto jeho voličům stačí. A souhlasím s vámi, že se jedná o geniální podnikatelský projekt. Pravděpodobný výsledek ve volbách Okamurovi přinese několik milionů korun.

Předvolební průzkumy naznačují, že významně posilují Piráti. Tedy strana s necelými pěti sty členy a členkami, která nemá prakticky žádné zkušenosti s politickou mocí. Navíc v ostatních evropských zemích mají své nejlepší období dávnou za sebou. Jde o nějakou specificky českou anomálii? A mohou se Piráti případně ve Sněmovně udržet i v následujícím volebním období?

Chápeme-li jako součást politiky protest, pak Piráti jsou jedním z jeho symbolů. Mají své skalní příznivce, které doplňují prvovoliči či lidé, kteří odmítají takzvané tradiční politické strany. Mnozí Piráti mohou být ve Sněmovně osvěžením. Mohou provádět velmi důslednou kontrolu zákonů, financování a tak podobně. Myslím si, že ne vše mají promyšleno. Jejich nabourávání zastupitelské demokracie je srovnatelné s tím, co slibují Babiš a Okamura. Zdali se ve Sněmovně udrží, to nedokážu posoudit. Velmi bude záležet na tom, zda budou ve vládě, nebo v opozici. Příliš neznáme jednotlivé kandidáty, nevíme vůbec, co od nich čekat.

Zelení v minulých letech pod vedením Matěje Stropnického prodělali jistý obrat a vydali se doleva. Přicházejí s tématy, jež žádná jiná politická strana nezvedá. Oproti Pirátům mají v okolních zemích nepoměrně silnější pozici. Přesto se zřejmě ani tentokrát nezvládnou prosadit. Znamená to, že ekologická, respektive zelená politika nemá v České republice místo?

Může tomu tak být. Vidím značný profesionální posun v politické kariéře Matěje Stropnického. Program mají propracovaný, promyšlený a české politice by v řadě věci prospěl. Zeleným se však nedaří prodat sebe sama jako alternativu, přitom mají slušný program i v ne-ekologické problematice.

Končící předvolební kampaň jednotlivých politických stran je podle expertů a expertek, které v tomto týdnu oslovila Česká tisková kancelář sice profesionální, ale současně i jaksi sterilní, nevýrazná a zaměnitelná. Zajímalo by mě, jak ji hodnotíte Vy? Líbily se Vám některé výstupy politických stran, nebo souhlasíte s tím, že nebylo mnoho zajímavého k vidění? Chyběla Vám nějaká témata. Zdálo se Vám, že se o jistých důležitých otázkách nemluví?

Svou roli může hrát i finanční limit, který strany nutí neutrácet zbytečně peníze. Celkově skutečně převažuje jakási rozpačitost. Politických impulzů a varovných zpráv je přespříliš, a tak se mnozí lidé nerozhodují příliš racionálně, ale podle emocí. Z toho těží ANO i Okamura. Na kampani se mi líbila řada dílčích věcí, spot Lubomíra Zaorálka, série videí Petra Čtvrtníčka. Překvapil mne například velmi propracovaný program TOP 09 v ekologické politice či tematický návrat sociální demokracie k vlastním kořenům. V kampani se mi líbily výkony Ivana Bartoše či Markéty Adamové. Úsměvné bylo, jak Václav Klaus ml. či hejtman a dlouholetý rektor Ivo Vondrák, který vede kandidátku ANO v Moravskoslezském kraji, zapomněli na to, jak celý život prosazovali školné. Nyní je již nepodporují. V kampani mi nechybělo žádné téma, ale mrzí mne, že místo argumentů převládly velmi výrazně dojmy, lži a polopravdy.

JAN GRUBER

    Diskuse
    October 21, 2017 v 4.35
    Výborná analýza
    Ještě jsem to nedočetl celé, ale toto je zásadní slovo a nemohu jej nechat bez komentáře. Pardon:

    ►Za druhé považují boj proti Andreji Babišovi za kampaň tradičních stran, tento příběh PR oddělení hnutí ANO neustále přiživuje.◄

    Rozumím a chápu, že to nemá být hodnotící ze strany autora, ale na druhé straně se přece nikdo soudný nemůže ani na vteřinu tvářit, ať už je Babiš jaký chce, že tomu tak není.

    (Opakuji: Rozumím, že to tak musí být napsané, aby to nebylo hodnotící, ta věta je OK...)

    Prostě toto je nezpochybnitelný FAKT: Proti Babišovi se zde NEPOCHYBNĚ VEDE extrémně silná kampaň a vedou ji vlastně všichni. Dokonce si myslím, že takto silná kampaň zde proti nikomu vedena dosud nebyla. Nebo snad ano?

    Viz: www.casodej.cz/referendum.jpg

    Takže letošní volby byly referendem o Babišovi.

    A jen velmi stručně k dvěma nejčastějším argumentům proti němu:

    1) Většina veřejnosti zřejmě nezná právo, protože ani právo není nafukovací. Nestudoval jsem sice kauzu Čapí hnízdo expertně, ale pokud je kritika založena na výkladu práva, že Čapí hnízdo je celé od začátku do konce Babiše (a pozor, toto nepopírám, to je asi opravdu zjevné) A PROTO je vinen, tak pokud rozumím právu já, laik, tak pokud zde byly zákonem dané podmínky, tedy BYLA založena nová firma, tam byly jeho děti atd., tak pokud pro tento okamžik to bylo de jure, tak přes to nejede vlak. Musel by se kritizovat úmysl.

    Jenže pak by to byl zcela masivní PRECEDENS, který by šlo velmi snadno dovést k absurdnostem, kdy každý daňový poradce, který často vysoce "kreativně" sniižuje daně, je taky účastník trestného činu. Ošidit stát na daních. Atd.

    Co kdyby si jeho příbuzní tu farmu opravdu chtěly nechat? A opravdu tam podnikat jako nová malá firma? Pak by to nebyl trestný čin? A nebo je už trestný čin, že příbuzný by byl bohatý Babiš?

    Nebo tedy je přitěžující přitěžující okolnost, že to pak zase připadlo zpět Agrofertu? (Doufám, že mám správná data, předem se omlouvám, pokud ne...)

    Takže by zde byl precedens, že by ji měly nějakou minimální dobu provozovat? A teprve pak by ji zase mohly prodat? Atd.

    Právo nebude nikdy dokonalé, a je zde prostě realita, že se obchází. OK, pojďme se dohodnout, že se to změní. Ale vždyť přece nemůžeme vidět do hlav lidí, co dělají zištně a kdy jen ryze formálně dodrží potřebný rámec zákona. A protože to prostě teoreticky nejde, můžeme sice skřípat zuby, že se to všechno obešlo, ale pokud pro tu chvíli to bylo dle práva, tedy de jure, tak prostě konec, šmytec.

    Tipuji, že nakonec to půjde vše do ztracena, že prostě od počátku zcela cynicky šlo o to, aby Babiš neměl 35 %, a že mu to vše a stále dokola omílané (jak snadno se k tomu zejména Česká televize propůjčila je vysoce alarmující!) přinese asi 8 % dolů. A to se už NĚKOMU vyplatí. Politicky, mocensky a nakonec doslova i finančně.

    Takže máme snahu kritizovat Babiše (ok, zřejmě často i právem), ale na druhé straně nám nevadí tady tato masivní a ŘÁDOVĚ HORŠÍ destrukce veřejné informační scény? Kdy i Česká televize na tom má zcela masivní podíl?

    K tomu výborně novinář Spurný z Respektu, zde:

    http://literarky.cz/politika/domaci/25028-jak-respekt-vrti-psem-aneb-cenzura-novinae-spurneho

    Výše uvedený odkaz je i na videu, opravdu doporučuju. DVTV a pan Veselovský odvedl skvělý kus práce:

    https://youtu.be/lrx2XoG7Thc

    Až teprve po této informaci zřejmě začne mnohým aspoň trochu svítat, jaké hry jsme zde svědky. Je to opravdu masivní manipulace, o tom jsem hluboce přesvědčen...

    2) A druhý nejčastěji médii omílaný argument je řepka. Je snad Babiš autorem zákona z EU o povinném přimíchávání biopaliv do pohonných hmot? Nebo týká se to snad jen a pouze něho? Atd.

    Veřejnost pak zřejmě vychází z idealistické představy, že čistý podnikatel nebude chtít zisk z toho, co je legální. Budu první, kdo si to také bude přát, ale to je už opravdu velký romantismus. Přesto právě po Babišovi chceme, aby se vzdal zisků a byl vzorem ctnosti...

    Ta míra manipulace veřejnosti, která evidentně nedokáže vnímat, že se zde měří ne dvojím metrem, ale dokonce že někomu se neměří vůbec, je opravdu vysoce alarmující.

    Pokud si stále dohledávám negativní informace o Babišovi, i přes to všechno nemám pocit, že by se nějak vvymykal od jiných podnikatelů. U nás bohužel jsou takto otřesné podmínky a veřejnost vidí jen samotný vrcholek ledovce.

    Mám velkou obavu, že stará mafie má pod palcem i policii a soudy a to je mnohem větší nebezpečí, než to, jaké a k t u á l n ě představuje oligarcha Babiš. To je můj názor.

    Menší tlak na Babiše by samozřejmě naopak zase zvyšoval riziko, že by pak on z c e l a nahradil starou mafii a to by mohlo být ještě horší. Což je ovšem už docela podivná úvaha... (zdravím!)



    October 21, 2017 v 4.47
    A tradiční sociálně orientovaný volič?
    A z hlediska sociálně orientovaného voliče jsou letošní volby doslova tragédií: Musí si vybírat mezi KSČM, ČSSD s máslem na hlavě a ANO?
    October 21, 2017 v 5.53
    Žijeme stále v husté mlze mediálních předsudků...
    A z hlediska sociálně orientovaného voliče jsou letošní volby doslova tragédií: Musí si vybírat mezi KSČM, ČSSD s máslem na hlavě a ANO?

    Tady nejde o Babiše, ale o osu pravice / levice:

    https://www.info.cz/volby/volby-2017/jit-do-vlady-s-babisem-muze-byt-v-zajmu-ceska-rika-ekonom-jan-svejnar-17777.html