Pozdrav z Berlína: nepodlehnout strachu

Dora Kaprálová

Stručný osobní komentář z Berlína: děsí mě prohlubující se radikalita nesnášenlivosti, ke které přímými přenosy paradoxně už nepomáhají jen média, ale i náš vlastní strach a hysterie, šířené mimo jiné na sociálních sítích.

O včerejší tragédii v Berlíně by se jinak než osobně psát nemělo. Lituji tragicky zesnulé, zraněné a jejich rodiny, a jsem ráda, že je za všechny postižené dnes dopoledne přímo v kostele u vánočního trhu sloužena mše.

Vážím si upřímně i starosti svých přátel, kteří se mě ptali přes aplikaci na Facebooku, zda jsem v bezpečí. Ale jak mám na takové dotazy zareagovat? Byla jsem v rozpacích se veřejně označit, že jsem v bezpečí. Nakonec jsem se označila (je to slušnost), ale komentovat to jsem nedokázala. Bránil mi v tom stud a raději jsem odepisovala soukromě.

Byla jsem v rozpacích i z míry strachu těch, kteří se o události — a tak jako já — dovídali jen ze sociálních sítí (v kavárnách, v ložnicích?).

Vždyť to je přesně reakce, na kterou útočníci čekají, to je ten kýžený stav, kterého chtějí dosáhnout! Kýč tragedie v přímém přenosu. Reality show, apokalypsa online. Nechci, aby to vyznělo cynicky, ale za týden zemře stejný počet lidí v Berlíně při dopravních nehodách.

Jasně, tohle má temný ideologický podtón a jde o odporný teroristický čin psychopatických paznehtů — ale v hangáru v Tempelhofu žijí stále ještě i rodiny, které utekly před válkou, a právě tam vtrhla ráno policie a dělala razii, protože útočník byl podle posledních informací migrant z Afghánistánu či Pakistánu.

Samozřejmě, i to vím ze sociálních sítí a samozřejmě, i to je pochopitelné. Pachatel musí být potrestán.

Ale nemůžu si pomoct: je mi opět líto migrantů v Berlíně, děsí mě prohlubující se radikalita nesnášenlivosti, ke které přímými přenosy paradoxně už nepomáhají jen média, ale i náš vlastní strach a hysterie, šířené mimo jiné právě na sociálních sítích.

Uprchlíci v berlínském Moabitu. Foto Jakub Patočka, DR.

Je tu — v Berlíně — příliš mnoho cizinců na to, aby se nenávist obrátila proti nim, proti všem, proti nám. A hysterie — podporovaná sociálními médii — je volnou vstupenkou k takovému iracionálnímu jednání poháněnému strachem. I tak je přece už v Německu, hlavně v bývalé NDR, a vůbec v Evropě, střední a východní zvlášť, dost nácků.

Podlehnout strachu je to, čeho se nesmíme dopustit, pokud nechceme jako obranný štít přijmout vlastní agresivitu a nenávist proti neviditelným nepřátelům.

    Diskuse
    December 20, 2016 v 13.36
    To je takový ukázkový příklad nezvládnutého altruismu.
    Pisatelce je zřejmě paradoxně líto více migrantů, než lidí, kteří zemřeli kvůli teroristickému činu. Je jí líto, že migranti budou muset zažít jakési omezení svobody kvůli vyšetřovaní terorismu, ale nepozastaví se nad tím, co budou muset zažívat a to zřejmě až do konce svého života, pozůstalí po obětech tohoto útoku.
    Tak to dopadá, když nevyvážená emoční sféra vypne logickou. O tom hovoří velmi jasně až neuvěřitelné srovnání: "Nechci, aby to vyznělo cynicky, ale za týden zemře stejný počet lidí v Berlíně při dopravních nehodách."
    Je to síla.
    JN
    December 21, 2016 v 3.01
    Strach z války je iracionální hysterie, silniční doprava v ČR je téměř stejně nebezpečná jako válka na Ukrajině.
    V roce 2007 zahynulo v ČR při dopravních nehodách 1123 lidí. ČR má 10 miliónů obyvatel.
    Za jeden rok války na Ukrajině zahynulo asi 5500 lidí. V roce 2013 měla Ukrajina 45,5 miliónů obyvatel. 
    Počet obětí dopravních nehod za jeden rok v ČR 1123 přepočtený na počet obyvatel Ukrajiny dává číslo 5110. Číslo 5110 je jen o 390 menší než počet obětí války na Ukrajině za jeden rok (odečteme jedno omylem sestřelené dopravní letadlo a jsme téměř na stejné cifře).
    Závěr: Silniční doprava v ČR je téměř stejně nebezpečná jako válka na Ukrajině. Strach z války je tedy strachem bez racionálního základu, je to iracionální hysterie.
    JP
    December 21, 2016 v 11.08
    Uznání autorce za její citlivý a uvážlivý postoj.

    To srovnání s dopravními nehodami a počtem jejich obětí byl možná poněkud nešťastný; nicméně je to skutečně vždycky znovu a znovu s podivem, jak obrovský mediální halas se vždy vytvoří v souvislosti s takovýmito ojedinělými útoky - ačkoli počet jejich obětí je mnohonásobně menší, nežli kolik mrtvých má v dané zemi na svědomí nikotin, alkohol a nemírné přežírání jejích obyvatel. Někde tu opravdu zcela chybí smysl pro míru.
    TT
    December 21, 2016 v 11.57
    Pane Nusharte
    co jste to zase proboha chtěl tím svým výplodem říci? Nehledě na to, že i ten váš přepočet nesedí - buď máte špatná data, nebo neumíte ani počítat, což by ve spojení s tím, že neumíte číst zadaný text už mohlo být (je) fatální.

    Autorka poukazuje - pokouším se překládat speciálně pro vás - na to, že lidé jako vy a vám podobní živí svou xenofobní nenávist přeceňováním psychopatického chování teroristů. A to je přesně to, co fundamentalisté potřebují - dost užitečných idiotů, kteří budou rozeštvávat společnost na základě rasistických a anti náboženských předsudků.

    Autorka také velmi jemně poukazuje na to, že vy a vám podobní přijímáte jako pokorní králíci patologie systému jakými jsou ničení životního prostředí, automobilismus, fosilně-jaderná energetika, které mají za následek o několik řádů vyšší oběti.

    Samozřejmě, že autorku, stejně jako každého racionálního člověka - překládám pro vás dále - nenechává v klidu rostoucí násilí. Ale jako myslící lidé, s vyváženou emotivní i racionální složkou, se snaží poukázat na to, že je třeba hledat cesty, které vedou k porozumění i prevenci a nikoli k další eskalaci násilí represím. Což je kryptofašistická cesta zřejmě podporovaná vámi a vaším věrným souputníkem Ševčikem.
    MP
    December 21, 2016 v 15.52
    Smutná aktualita
    Na vánočních trzích v Mexiku vybouchla prodávaná zábavná pryrotechnika. počet obětí byl podle předběžných údajů dvoj- až čtyřnásobek těch v Berlině.

    p.s. Neříkejte to Chovancovi, jinak naplní prázdné detenční kapacity MV předběžně pozatýkanými asijskými prodejci, zadrženými preventivně do Nového roku. Je o nich přeci každému v Dyjákovicích známo, že masivně prodávají nelegální zábavnou pyrotechniku.
    IH
    December 22, 2016 v 11.24
    Jak reagovat? Některé věci se mohou zdát být nepřirozené, ba protismyslné, přesto nemají alternativu
    „Ač o teroristických útocích často víme jen málo, po každém z nich následuje mimořádné televizní vysílání a masivní mediální pokrytí. Bohužel, toto je právě jedna z věcí, která pomáhá islámským radikálům k naplňování jejich cílů. Je to součást jejich strategie a média jim svým způsobem prokazují službu,“ řekl v pořadu Interview na ČT24 armádní expert O. Foltýn.

    Zdá se, že v Německu aspoň poněkud začínají jednat poučeně.

    Sdílet
    JP
    December 22, 2016 v 14.00
    Je fakt, že české - televizní - zpravodajství o této události své diváky oblažuje daleko masivněji a hysteričtěji, nežli samotná televize německá. A také mnohem obsáhleji - Čtyřiadvacítka kvůli tomu zrušila celé hlavní pozdně večerní zpravodajství, jenom aby po vzoru bulváru mohla donekonečna tančit kolem tohoto "trháku".
    JP
    December 22, 2016 v 14.02
    Pane Profante, Váš poslední příspěvek by redakce vlastně měla raději smazat - kdyby se to nějak k Chovancovi doneslo, on je opravdu schopný všechny ty nešťastné Vietnamce zavřít...
    JN
    December 23, 2016 v 2.48
    Errata
    1.) Netrpím, pane Tožičko, xenofobní nenávistí.

    2.) Nepřeceňuji psychopatické chování teroristů. Nevím, jak se dá psychopatické chování teroristů přecenit, možná jste ale měl spíše na mysli malý počet psychopatických teroristů v poměru k počtu příchozích migrantů. Ano, v tom s Vámi souhlasím, také si myslím, že na počet migrantů je ten počet teroristických útoků i počet obětí relativně celkem malý (nevím, kolika útokům se podařilo předejít). Myslím si ale, že ta zatím relativně příznivá situace se do budoucna, s příchodem druhé a třetí generace migrantů, které se nepodaří integrovat, spíše zhorší.

    3.) Nepřijímám "jako pokorný králík" patologie systému. Důkazem jsou například mé nepokorné odpovědi Vám i mé vymezování se proti patologiím systému, které dle mého názoru v některých případech prosazuje Deník Referendum.

    4.) Nepodporuji žádné "kryptofašistické cesty".

    5.) S panem Ševčíkem se v některých věcech shodnu a v mnoha jiných neshodnu. Stejně tak i s Vámi se v některých věcech shodnu a v mnoha jiných neshodnu. Zdá se tedy, že i Vy jste mým věrným souputníkem, často mi totiž poskytujete mnoho ponaučení a na to, jaký bude charakter Vašich odpovědí, se mohu opravdu spolehnout.

    Přišel jsem na to, že i nesouhlas se dá vyjádřit klidnou a slušnou formou a bez ambice měnit názor druhého člověka, či ho pro jeho odlišný názor ostouzet. Přišel jsem na to, že mít různé názory je docela normální věc a nutně to neznamená, že člověk, který se mnou nesouhlasí, nemá dobrou vůli. Jistě se mi takový přístup v mnoha případech nedaří a mnohdy se nechám strhnout k soupeření.
    JN
    December 23, 2016 v 2.53
    "Neumíte ani počítat," říká pan Tožička.
    Je to trojčlenka (v tomto případě přímá úměra), a to byl na základní škole vždycky takový tvrdý oříšek k rozlousknutí. Jadérko toho oříšku je vlastně takové srdíčko (fašistické srdíčko – "heart"), ale je mylné se domnívat, že když na ten tvrdý ("hard") ořech ("nuss") vezmete kladivo na čarodějnice (čarodějnice je člověk, který nesdílí Váš názor), že se Vám podaří to "fašistické srdéčko" (člověka, který nesdílí Váš názor) tím kladivem překovat na kovaného "humanistu", neboli člověka názorově shodného s Vámi, pane Tožičko.

    -------------------------------

    (((Trojčlenka: Známe tři údaje (počet obyvatel ČR – 10 miliónů, počet obyvatel Ukrajiny – v r. 2013 to bylo 45,5 miliónů, počet obětí dopravních nehod v ČR – v r. 2007 to bylo 1123 lidí) a máme vypočítat čtvrtý údaj (hypotetický počet obětí dopravních nehod vztažený k počtu obyvatelstva, neboli – kolik lidí by zahynulo v ČR při dopravních nehodách, pokud by ČR měla stejně obyvatel jako Ukrajina, přičemž bychom samozřejmě záměrně opomenuli veškeré ostatní faktory důležité pro takovéto srovnání.)))

    Ukrajina má v tomto příkladu 4,55 krát více obyvatel než ČR (4,55 krát 10 rovná se 45,5). Vynásobíme tedy tímto číslem 4,55 i počet obětí dopravních nehod 1123, to se rovná 5 109,65 a zaokrouhlíme na celé číslo 5 110. Toto číslo nám udává hypotetický počet obětí dopravních nehod, pokud by ČR měla stejný počet obyvatel jako Ukrajina. Tento hypotetický počet obětí dopravních nehod vztažený k počtu obyvatel pak porovnáme se skutečným počtem obětí války na Ukrajině za jeden rok (přesná čísla nejsou dostupná, uvažujeme asi o 5 500 obětech války za jeden rok). Rozdíl čísel 5 500 a 5 110 je 390. (To není o mnoho více než počet obětí sestřeleného malajsijského dopravního letadla. Pokud by toto, doufejme že nešťastnou náhodou sestřelené letadlo, sestřeleno nebylo, byla by ta čísla téměř stejná.)
    "Silniční doprava v ČR je tedy téměř stejně nebezpečná, jako válka na Ukrajině. Strach z války je tedy strachem bez racionálního základu, je to iracionální hysterie." (Je to myšleno ironicky – zneužité hloupé srovnání v tomto příkladu má podpořit – samozřejmě pouze na ukázku - toto mé ideologické tvrzení o malé nebezpečnosti válek.)

    ---------------------------------------------

    Ať Vás tedy, pane Tožičko, vánoční atmosféra inspiruje k louskání oříšků (Popelka na to nešla s kladivem) a ať v nich nacházíte samé vzácné poklady.

    Hezké a třeba i veselé Vánoce, vše nejlepší a hlavně hodně migrantů do nového roku Vám přeje Váš fašistický nepřítel ve Vaší mysli.
    IH
    December 23, 2016 v 19.39
    Pane Nusharte,
    Vaše srovnání ztrát na Ukrajině s počty obětí automobilových nehod mělo zjevně poukázat na to, že akt teroru v Berlíně by nás měl děsit a měli bychom na něj hledět podobně jako na konflikt na východě, tedy jako na potenciálně eskalující, a nikoli jako na "krvavou daň" za svobodnou a rychlou individuální dopravu.
    Setkávám se občas s Ukrajinci žijícími u nás a vesměs jim nevadí, když s nimi mluvím rusky (neb ukrajinsky neumím). Většinou se také necítí zhrozeni ze ztrát na východním pomezí své vlasti. A z historie bychom mohli připomenout, na co všechno si lidé museli zvyknout a na co si také zvykli.
    Ve světle onoho sprostého kriminálního (byť kamuflovaného) vraždění v Berlíně je zjevně třeba přijímat nová opatření. Ale neméně - "nevyšilovat" a nešířit konfrontační nálady. Extrémisté potřebují úspěch opačně polarizovaných extrémistů "jako prase drbání". Že jim vyhovují vlažné reakce typu "mouchy snězte si mě", to je veliký omyl voličstva. (Respektive instinkt, který mu většinou dobře neposlouží.) Jestliže chce sázet na tvrdost, mělo by si nejdřív uvědomit, kam by se v tomto směru muselo až zajít!

    P.S. Když jste se už, pane Nusharte, výše zabýval tou trojčlenkou, spočítejte si také, kolika čtverečným kilometrům ČR odpovídá ztráta řekněme jen Krymu v rámci Ukrajiny.

    Upřímně Vám Přeju krásné vánoce (i když nevím, zda stále do Telče).
    JN
    December 24, 2016 v 3.05
    Pane Horáku,
    srovnáním ztrát na Ukrajině s počtem obětí automobilových nehod jsem v žádném případě nechtěl poukázat na to, že teror v Berlíně by nás měl děsit (naopak jsem v tom předcházejícím příspěvku napsal "..., že na počet migrantů je ten počet teroristických útoků i počet obětí relativně celkem malý...").

    Tím srovnáním jsem chtěl říci, že takováto srovnávání počtu obětí teroristických útoků (přestože je ten počet relativně malý) s počtem obětí automobilových nehod (jak to často propagátoři nekontrolované migrace - nikoliv však obhájci uprchlíků - dělají) mi v těchto souvislostech připadá velmi nevhodné. Žádného člověka, který má obavy z terorismu či z migrace totiž takováto srovnání uklidnit nemohou a pro lidi, kteří jsou zvyklí kriticky uvažovat a nepodléhají ihned emocím je to zase ukázkově ideologický argument a výsměch kritickému uvažování. Vůči pozůstalým po obětech teroristických útoků je to pak poněkud neslušné.
    JN
    December 24, 2016 v 3.16
    Děkuji, pane Horáku, za Vaše přání k Vánocům.
    Také Vám přeji hezké Vánoce a všechno dobré v novém roce.

    Velmi si vážím Vašeho nekonfliktního způsobu vyjadřování a byl bych rád, kdyby se tímto směrem zdejší diskuse ubíraly.
    JS
    December 24, 2016 v 16.35
    panu Nushartovi
    Chtěl jsem vám napsat něco podobného, ale pan Tožička mě předběhl a zcela s ním souhlasím.

    Jak je u vás zvykem, napsal jste strašáka (straw man argument), jehož relevance je naprosto nejasná. A pak se rozčilujete, že vám ostatní nerozumí (případně dál rozvíjíte irelevantní argument), a přitom nejste sám ochoten jasně vysvětlit vaší názorovou pozici. S takovým přístupem s vámi není možné diskutovat.

    Kdybyste rovnou napsal to, co panu Horákovi, mohl jste si ušetřit asi 10 odstavců (ale jsou to vaše ruce..).

    Samozřejmě, srovnání obětí ve válce a dopravních nehod je nesmyslné, protože válka má i další dopady (rozpad ekonomického a právního systému, celkový nárůst mezilidské brutality).
    JN
    January 5, 2017 v 21.53
    Počet obětí
    komunistického režimu v Československu je v porovnání s počtem obětí dopravních nehod směšný.

    Mezi lety 1948 až 1989 bylo z politických důvodů popraveno 248 osob, ve vězeňských zařízeních zemřelo asi 4500 osob, při pokusu o přechod hranic bylo zastřeleno 145 lidí, elektrickými dráty bylo usmrceno 96 lidí, utonulo 11 lidí, 50 lidí bylo nalezeno utonulých v pohraničních řekách, ale není jisté, zda utonulo při pokusu o přechod hranice, nebo z jiných příčin. 16 lidí spáchalo sebevraždu z obav před zatčením, v důsledku sestřelení, srážky s vojenským letounem nebo následkem havárie zahynulo 5 pilotů létajících zařízení, v automobilech havarovaných o pohraniční zátarasy zemřelo 5 lidí, minami v ženijním zátarasu byli usmrcení 2 lidé, na selhání organismu po zatčení zemřel 1 člověk, služebními psy byl roztrhán 1 člověk. Činností pohraničníků při služebních zásazích, konaných v jiné souvislosti než při pohraniční strážní službě zemřelo dalších 24 lidí.

    ----------------------

    Při dopravních nehodách v letech 1961 až 1989 ročně na silnicích umíralo 600 až 1500 lidí.

    ----------------------

    Závěr: Komunistický režim v Československu byl vlastně docela OK :-)
    JN
    January 6, 2017 v 0.15
    Problém není se strachem, problém je s Facebookem
    Pokud je autorka z tohoto stylu komunikace, ke kterému ta sociální síť své uživatele vede, poněkud v rozpacích (já bych byl asi také), ať ji jednoduše nepoužívá. Dosud jsem nepřišel na to, k čemu je Facebook vlastně dobrý, budu vděčen komukoliv, kdo mi to vysvětlí.

    Nevyčítal bych lidem strach, který se dostaví po teroristickém útoku, spíše bych jim vyčítal povrchní individuálně-masovou komunikaci, ke které se sociálními sítěmi nechají přesvědčit.
    + Další komentáře