A do toho vpadne mnich

Radovan Bartošek

Bohuslav Sobotka nemusel zrovna vyvěšovat tibetskou vlajku, stačilo, aby nepodepsal ostudné memorandum. Proč podepsal? Každý politik je utvářen lidmi, kterými se obklopuje.

Bohuslav Sobotka mohl dosáhnout jednoho z nejsnazších vítězství své politické kariéry. Stačilo by, kdyby se na poslední chvíli omluvil. Mohl jít k zubaři, Milan Chovanec mu mohl na toaletách úřadu vlády zlomit ruku, jeho děti mohly diplomaticky onemocnět. I jemu bychom případnou chřipku věřili. A rádi věřili. Jejím skvělým důsledkem by byla absence jednoho podpisu na společném prohlášením nejvyšších českých ústavních činitelů o tom, že se distancují od ministra Hermana a jeho schůzky s Tändzinem Gjamcchem. Městský liberál, na nějž údajně Sobotka míří, by se nažral, a modla vzájemného obchodu by zůstala bez škrábanců.

Leč, nestalo se. Ten papír toho říká víc, ale vlastně by se dal shrnout tak, že dalajláma do naší země nepřijel, nemáme s ním nic společného a budování kapitalismu si ani v nejzápadnější čínské provincii rozvracet nenecháme.

Nejde ani tak o to, že s Čínou obchodujeme — to dělá celý svět. My ale musíme být jako ti snaživí šprti, kteří se dobrovolně přihlásí o práci, kterou po nich nikdo nechtěl. O práci značně nevábnou. Nejenže lezeme rudém drakovi kamsi, my při tom potřebujeme být pěkně slizcí, abychom mohli pěkně klouzat.

U prezidenta to nikoho nepřekvapí, protože ten si na okázalém ohýbání hřbetu a cynickém pragmatismu postavil svou novější politickou kariéru. Jeho voliči tak nějak podvědomě očekávají, že se bude pochlebovat mocnějším silám této planety a ty na oplátku smetou ze svého stolu pár drobků a že přesně takhle by to mělo fungovat.

Jenže Sobotka se nám snaží několik let vyprávět jiný příběh, příběh sociálně citlivého, zásadového demokrata, skoro až masarykovce, který si je vědom mechanismů fungování světa, ale zároveň má v sobě hodnoty, za jejichž hranici nejde. Jeho podpis pod dokumentem je s tímto obrazem nekompatibilní.

Sobotka nemusel vyvěšovat tibetskou vlajku, mohl jen nepodepsat. Ostatně, ono vyvěšování tibetských vlajek a vítání Gjamccheho jako politika symbolizujícího buddhistický humanismus a lidská práva je trochu chucpe, protože vláda dalajlámů v Tibetu byla rozhodně vším, jen ne zápasem o světový mír, humanismus a emancipaci všech lidí. Ani současný exilový dalajláma se této ideologické tradici nevzdálil zdaleka tak, jak bychom si z jeho popkulturního obrazu mohli myslet.

Dalajlámova návštěva byla chucpe hned na několikrát. K té největší ostudě se však tentokrát připojil i Bohuslav Sobotka. Odpověď na otázku, proč slizké memorandum podepsal, se ukrývá v jeho vazbách. Foto Archiv redakce

Přesto je gesto našeho domácího „gangu čtyř“ zbytečné, hloupé a zmatečné. Žádné další čínské investice nepřitečou. Čínský sen už odezněl, nová pracovní místa nevznikla, nové trhy se nám neotevřely. Nic tím nezískáme, ale stejně musíme své hujerství křičet do světa — co kdyby někdo zapomněl.

Když si řekneme tohle všechno, nezbývá než se zeptat: „Proč?“ Proč podepsal prezident, už bylo řečeno. Pro Zemana je to součást jeho politického příběhu. Hamáček a Štěch, při vší úctě k nim, patrně nedisponují politickou kapacitou k tomu, aby byli schopni „nepodepsání“ reálně zvážit. Zbývá premiér Sobotka. Člověk s jiným příběhem a Jaroslavem Tvrdíkem a Radkem Pokorným za zády. A tady se rýsuje odpověď…

I když to tak na první pohled nevypadá, je každý politik i se svou politikou utvářen lidmi, kterými se obklopuje. Sobotka je ochoten naslouchat progresivnějším hlasům, ale od Tvrdíka se nikdy nevzdálil. Nikdy jsem nechápal proč. Tvrdík málem zruinoval ČSA. Na pokraj krachu přivedl ČSSD. Volby, ve kterých fungoval jako volební manažer, dopadly katastrofou. Přesto se vždycky dokázal jako ten fénix vyhrabat z popela svého posledního selhání a schován ve stínu, který vrhá byznys na politiku, dál škodit. Sobotka mu to totiž umožňuje.

Premiér proti stranickému křidýlku CEFC nikdy nevystoupil a často s ním ochotně spolupracoval. Nejnovější rezoluce čtyř ústavních činitelů je bohužel smutným plodem této spolupráce.

Otázkou je, jaký politický obraz bude chtít Sobotka o sobě a sociální demokracii utvářet dál. Ten dosavadní byl takový, že nepotřebujeme politiky, kteří si ze státu udělají další ze svých firem, ale státníky, kteří by se takovému trendu rozhodně postavili a dokázali národní i mezinárodní kapitál od politického rozhodování do co největší míry oddělit. A do toho najednou vpadne jeden mnich…

    Diskuse
    MH
    October 20, 2016 v 10.34
    Odpověď se přímo nabízí: po parlamentních volbách které s velkou pravděpodobností vyhraje ANO, Sobotku nejspíš čeká teplé místečko u kamarádů z CEFC.
    October 20, 2016 v 11.49
    Děkuji panu Bartoškovi
    Už jsem se bál, že jedinou reakcí na tuto událost v DR bude slizce pokrytecký článek Andrey Serqueirové.

    Babiš zareagoval velmi chytře a má našlápnuto na drtivé vítězství nad ČSSD. Získá i voliče fandící Sobotkovi, Dienstbierovi a spol.
    October 20, 2016 v 13.02
    Měl jsem podobné obavy jako pan Kubička
    Pokud se bude Bohuslav Sobotka bát Zemana a vlastní sociální demokracie, nemůže vyhrát volby - bohužel. Aspoň že DR zůstává alespoň částečně nezávislé na sebevražedné politice soc.dem.
    JP
    October 20, 2016 v 13.50
    Je to vlastně poprvé od podepsání onoho pověstného Moskevského protokolu v roce 1968 (kdy českoslovenští představitelé dokument o kapitulaci před okupační mocností dokázali deklarovat jako "internacionální pomoc"), že česká politika vyjádřila takovou míru servility a sebevzdání vůči cizí moci.

    Jediný rozdíl je v tom, že tehdejší reprezentanti země jednali pod nátlakem reálného obsazení země vojenskou mocí, proti které nebyl možný účinný odpor; zatímco ti současní se stejně hluboko sklonili "pouze" před mocí peněz.
    ??
    October 20, 2016 v 16.02
    " A do toho najednou vpadne jeden mnich…"
    Mnich, jehoz osobni jmeni se odhaduje na sto milionu dolaru. Typicky socialni demokrat soucasne doby ?
    October 20, 2016 v 18.42
    Rudé právo - Kojzar?
    Pane Kuchejdo, takhle psával v Rudém právu Kojzar.
    October 20, 2016 v 21.32
    Politická ekonomie spotřebitelských půjček?
    Z komentářů k současné návštěvě dalajlámy, které jsem četl, se mi nejvíc líbil ten Dušana Radovanoviče v A2larmu:
    http://a2larm.cz/2016/10/navsteva-dalajlamy-slavnosti-pokrytectvi-a-zbabelosti/

    Hned vedle něj Rudolf Fürst z Ústavu mezinárodních vztahů kupodivu prohlášení našich nejvyšších ústavních činitelů obhajuje — jen jsem z jeho textu úplně nepochopil čím přesně:
    http://a2larm.cz/2016/10/tibetske-podzimni-tance/

    Že stačí, aby Prahou prošel dalajláma, a zbabělec Zeman, opevněný na svém hradě za detekčními rámy, už se třese strachy před čínskou nelibostí, jako kdyby mu skupina Ztohoven vyměnila prezidentskou standartu za tibetskou vlajku, to mě nepřekvapuje. Ale proč se s ním musel pod Ovčáčkův hlubokosklon Číně podepsat i premiér Sobotka?

    Jak píše Dušan Radovanovič, Číně vděčíme asi tak za 1 % svého zahraničního obchodu. Tak co nam ti Číňani vlastně můžou? Nepůjčit pandu do Čapího hnízda?

    Jedno procento zahraničního obchodu je samozřejmě z hlediska státu bezvýznamné, významné může být pro konkrétní firmy a podnikatele, jejichž podnikání patří právě do toho jednoho procenta. To by mohl být nejspíše Petr Kellner, o tom jsem před časem slyšel, že cestuje do Číny, dokonce tam snad vozí naše politiky svým vlastním letadlem, jestli se nepletu. A podniká tam ve finančnictví, nemýlím-li se, což je odvětví, které si čínská vláda hlídá, takže páky na to, aby Kellnerovi podnikání zatrhla, pravděpodobně má.

    Jestliže strach našich předních politiků z čínské nelibosti je strachem Petra Kellnera, zbývá objasnit, odkud Petr Kellner bere na naše přední politiky vliv. Nemohl by Deník Referendum rozkrýt podnikání Petra Kellnera podobně, jako se již věnovali, a tuším že i nadále věnují, Saša Uhlová Zdeňku Bakalovi a Zuzana Vlasatá Andreji Babišovi?
    October 20, 2016 v 23.05
    Ekonomický zájem země je dost matoucí pojem
    Jak píše Honza Macháček, ten ekonomický zájem je důležitý jak pro koho. Čirá demagogie jsou ty desítky miliard investic, kterými šermuje Zeman. Když Číňané koupí firmu od jiného zahraničního vlastníka tak je to v nejlepším případě nula od nuly pojde.
    October 20, 2016 v 23.31
    Petr Kellner - PPF - dobrá otázka
    Proč se mu nikdo z DR nevěnuje? Vzájemné vazby Kellner - Klaus jsou známé, Kellner - Zeman - trochu známé, jsou i vazby Kellner - Sobotka? Pokud ne, tak proč to Sobotka, Štěch a Hamáček podepisovali? Pracují pro Zemana nebo mají opravdu slíbené peníze na volby pro soc. dem.? Myslí, že by jim čínské peníze mohly pomoci vyhrát volby? Že by byli opravdu tak naivní? A vedení sociální demokracie mlčí a bojí se chodit do Událostí - komentářů. Ćekají, až se na to zapomene? To by volby musely být za tři roky a ne za rok.
    Milan Šmíd upozornil na oficiální stanovisko MZV a tedy i vlády, které bylo zveřejněno den před "Společným prohlášením ..."::
    http://www.mzv.cz/jnp/cz/udalosti_a_media/prohlaseni_a_stanoviska/x2016_10_17_prohlaseni_mzv_clr.html

    Zní bezpochyby líp a důstojněji ---- nicméně všechno, co je v hradním prohlášení, je tam taky. A je to oficiální politika ČR (a všech dalších zemí).
    Jestli ostatní prezident Zeman požádal o podpis, těžko nějak moc vzdorovat, i když Sobotka musel vědět, jak mu to všichni od Fendrycha po Bartoška dají vyžrat.
    A jak se u toho bude hradní pán a jeho šašek bavit.

    Ale jít proti Zemanovi kvůli takové bagatelní záležitosti?
    JP
    October 21, 2016 v 12.22
    Pane Morbicere, a to si tedy myslíte že předseda české vlády je druhý Ovčáček, aby s přičinlivým vrtěním chvostem servilně podepsal každý cár papíru, který mu přeloží Zeman?
    JP
    October 21, 2016 v 13.29
    Ano, pane Macháčku, ten Radovinovič má skutečně pravdu v tom, že ty návštěvy dalajlámy velice zavánějí kýčem. To je zase druhá stránka věci.

    Vlastně lze téměř říci, že kdyby kolem toho Číňané vždycky nedělali takový kravál, tak by si dalajlámovy návštěvy povšiml sotva kdo víc nežli jen houfec jeho skalních příznivců.
    MP
    October 21, 2016 v 17.30
    Alešovi Morbicierovi
    Pan prezident žádného hradního šaška nemá a nepotřebuje. Je to sečtělý muž a ví, že doba, kdy musel hradní pán

    " ----kata míti,
    aby se lid bál,
    jen bláznovi dovoliti,
    aby se mu smál"

    -- taková doba, že je dávno překonaná a v moderní době se mu nesmí smát nikdo, leda by to sám vyžadoval. Jinými slovy, že musí on sám ve své osobnosti integrovat i roli šaška. Toho bohdá nebude, aby nějaký nemastný, neslaný, tedy vcelku nejedlý Ovčáček byl vtipnější prezidenta.
    MP
    October 21, 2016 v 17.39
    Mimochodem
    Nevím, co na tom MZV dělají.
    " ... principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jíž je Tibet součástí."

    Tak hezky se ta věta rozběhla -- vzájemný respekt ke svrchovanosti ČLR, který máme i i Čína, toť stylistika hodna mandarína Zaorálka, ale pak to " je Tibet součástí".

    Luboši, Luboši, to nevíš, že máš napsat "odvěkou a nedílnou součástí"?
    Pochybuji, že takové standardizované štěky píše sám ministr, pane Profante.
    "Odvěká a nedílná součást" je super. S tím se nedá nic pokazit... :))
    Ne, to si tedy nemyslím, pane Poláčku.

    Vždyť to sám píšete -- Číňané vyšilují (marně se snažím představit si, jak bychom my, Česká republika, asi tak ohrožovali územní jednotu Číny - to jako že by do Tibetu vtrhl Martin Stropnický s českou armádou za zády a vyrvali bychom tu těžce zkoušenou zemi z komunistického chřtánu?), českého velvyslance si v Pekingu zvou na kobereček a čínská velvyslankyně v Praze bloudí po Hradě a vydává jedno varovné prohlášení za druhým, Miloš vyšiluje, protože to byl on, Tvrdík a Krteček, kdo vztahy s Čínou posunul do nové roviny -- Zeman toto chce zde zanechat jako své dědictví, Číňani vyšilujou, že zruší účast na nějaké konferenci, kde se z nich měla vyrazit hromada peněz,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, no nechtěl byste mít od takového blázince pokoj?
    Já bych to podepsal z fleku.
    Bitva, které se sluší obětovat tři až čtyři sekundy, víc ne.
    ??
    October 22, 2016 v 10.13
    Jsem opravdu potesen, ze mohu projednou souhlasit s p. Simsou.
    Upozornovat na stomilionovy majetek v dolarech, u velkeho duchovniho vudce, je Kojzarovstina.

    http://www.blisty.cz/art/84115.html

    Jiz davno jsem presvedcen, ze Culik je novodoby Kojzar a jeho BL jsou obdobou RP. Bohuzel si toto nemysli patrne polovina redakce DR a rovnez Uhlova rodina k nemu velmi tihne, Snad z nostalgie, neb s Kojzarem si nemohli popovidat a chybi jim to.


    p.s. Ani u Havla by se nemelo pripominat, ze zemrel jako multimilionar.
    MP
    October 22, 2016 v 12.27
    Alešovi Morbicierovi
    Dokument, který podepisují čtyři nejvyšší ústavní představitelé státu, by měl ministr alespoň parafovat, než ho pustí ven.

    Pokud bych to nepředpokládal, pak bych implicité říkal, že Luboš Zaorálek není ministr zahraničí, ale bordelpapá z Loteránského náměstí. Netvrdím, že někteří jeho podřízení nečiní vše pro pravděpodobnost podobné domněnky, ale o Zaorálkovi bych si něco takového nikdy nemyslel.

    Ze stejného důvodu si nechci myslet, že to prohlášení je štěk. To bych pak z představitelů státu, jehož jsem občanem, dělal komické šantaly.
    JP
    October 22, 2016 v 13.18
    "Odvěkou a nedílnou součástí..."
    Pane Profante, to už by bylo možno rovnou použít dávno osvědčenou formulaci, pouze aktuálně modifikovanou: "S Čínou na věčné časy a nikdy jinak!"

    Anebo by se snad přece jenom lépe hodila taktéž velice známá a historicky populární formulace o "Tisícileté (čínské) říši"?...
    Nu, možná pane Profante.
    Na druhou stranu ta prohlášení pro čínské komunisty jsou pořád na jedno brdo (a v podstatě je to jen taková hra, ani dalajláma ani ČR samozřejmě čínskou územní celistvost neohrožují ani náhodou), takže bych se stylu práce CtrlC CtrlV vůbec nedivil...

    Jen si myslím, že to, jak mnozí komentátoři sepsuli Sobotku a další je přehnané.
    Miloš Zeman je někdy naprosto nepříčetný, viz. fingované hasičské cvičení nebo vydírání Hermana, na své nepříčetnosti navíc s tvrdohlavostí starého kozla často trvá ať to stojí, co to stojí (viz. Peroutka), nedá se obejít ani sesadit.............. jen vyprovokovat.
    A na to prohlášení tlačil Zeman.

    Zkrátka šlo mi jen o to, že investovat do souboje se Zemanem zrovna v tomto případě nemělo cenu. Vůbec se nedivím, že to všichni podepsali. Tady nešlo nic získat pouze ztratit. Míň nebo víc. Myslím, že se Sobotka rozhodl pro menší ztráty a ač je to teď velký hit a říká se, že se tímto předseda ČSSD navždy v očích těch nebo těch odepsal, rozhodovat budou jiné věci jindy.
    IH
    October 22, 2016 v 17.05
    To jsou kapky... nebo kapka, která může být poslední
    Vůbec bych se nedivil, kdyby kauza nátlaku (řečeno víc než decentně) prezidenta na ministra vlády byla bodem obratu: Každého růstu, nejen popularity, je do času a nyní se zdá, že tětiva Zemanova luku praskla.
    Případ je důležitý také pro ČSSD. Premiér Sobotka, člověk věcný, rozumný a zdrženlivý, bude muset zase jednou vystoupit dostatečně razantně, nechce-li, aby o něm platilo básníkovo "Kdo chvíli stál, už stojí opodál!"
    Přijetí dalajlámy jen ministrem kultury bylo jistým minimalismem, který si stoupenci radikálního vychýlení ručičky kompasu naší zahraniční politiky špatně vyložili. Návštěva tibetského duchovního vůdce tak může zapůsobit ozdravně, organismus společnosti poznává, že něco je v nepořádku. Řečeno jinak: Pohár trpělivosti by mohl přetéct 17. listopadu!
    October 22, 2016 v 17.32
    Kojzarovština
    to je, pane Kuchejdo, pokud je to užíváno jako jediný argument a zvláště pokud je to užíváno "třídně", tedy proti dalajlámovi a Václavu Havlovi ano, proti Putinovi a Kellnerovi ne. U těch vám to nevadí? Nebo ti jsou na správné třídní straně, tak u těch se to nepočítá?
    PK
    October 22, 2016 v 18.26
    Sobotka - nový Dubček?
    Je skutečně pozoruhodné, jak někteří i inteligentní lidé stále ještě počítají se Sobotkou a vkládají do něho jakousi naději a důvěru. Jako třeba pan Horák, který výše napsal:

    "Případ je důležitý také pro ČSSD. Premiér Sobotka, člověk věcný, rozumný a zdrženlivý, bude muset zase jednou vystoupit dostatečně razantně, nechce-li, aby o něm platilo básníkovo "Kdo chvíli stál, už stojí opodál!" "

    Velmi mi to připomíná situaci, kdy se ještě v srpnu 1969 volalo Dubčekovo jméno. A Dubček už přitom podepsal pendrekový zákon.

    Já na rozdíl od Vás, pane Horáku, naopak doufám, že Sobotka, a s ním celá ČSSD, nezavětří zase nový vítr, nebude se chtít svézt na vlně dalších revolučních událostí, zůstane hezky vzadu, a bude uvažovat už jenom tom, jak co nejnenápadněji zmizet z veřejného života. Jeho doba pominula, jeho příležitosti zůstaly nevyužity. Nemá už žádnou důvěru, neočekává se od něj už vůbec nic, není nositelem už vůbec žádných nadějí, a vůbec ničeho.

    Je to zkrátka takový nový Dubček.
    PK
    October 22, 2016 v 18.28
    Aneb, jak napsal klasik, pane Morbicere
    "Já sám jsem se jich optal, jestli to mám podepsat, a když řekli, abych to podepsal, tak jsem jich uposlechl. Přece se nebudu prát s nimi kvůli mýmu vlastnímu podpisu. Tím bych si rozhodně neposloužil. Pořádek musí bejt.”

    Asi tak, viďte. Tak jste to myslel.

    Tak se my čecháčkové prolháváme dějinami.
    PK
    October 22, 2016 v 18.49
    Výborně, Čechie se zase dostala do mezinárodních zpráv
    MP
    October 22, 2016 v 22.05
    Alešovi Morbicerovi
    Obdivuji Vaší jistotu o tom, co bude rozhodovat. Já do budoucnosti nevidím. Ale viděl jsem, kdo rozhodl ty nedávné volby -- voliči ČSSD, kteří zůstali doma. A viděl jsem, jak Václav Bělohradský prohrál senátní obvod, protože jeho kandidatura za ČSSD a postbursíkovce přišla jeho potenciálním voličům příliš absurdní.

    Řekl bych, že právě na tomhle prohraje ČSSD příští volby:
    Ano, tohle bylo svinsto, na tohle jsem se vykašlali, proti tomuhle jsme nic neudělali, zase za nás kandiudjí lidi profláknutý jak flešná pětka -- ale volte nás, protože my zastavíme nástup pravice.

    Investovat do souboje se Zemanem kvůli prkotině? Jakého souboje, stačilo nepodepsat.
    IH
    October 22, 2016 v 23.42
    Pane Kolaříku
    nemyslím si, že bych si s B. Sobotkou spojoval nějaké nepřiměřené naděje. Už proto ne, že mu přisuzuji příliš středovou politiku, která především rehabilituje zásadněji neproměněné socioekonomické poměry, na rozdíl od ČSSD coby nositelky radikální proměny. Nemluvě o tom, že základním pojetím politiky je premiér Sobotka v mých očích ekonomistou.
    Na druhou stranu se ptám, koho na jeho místo, resp. koho na místo ČSSD? Druhou tradiční stranou je KDU-ČSL, jejíž předseda a zástupci působí rovněž většinou zodpovědně. Tato strana má však, a na tom poslední volby nic nezmění, svých 6 až 8% hlasů a to je vše. Kdo tedy na místo ČSSD? Zaslouží si profitovat komunisti? Čím? Nebo ANO, které chytlo vítr do plachet sotva jej lídr proklamoval? Nebo nějaké budoucí NE?
    Podle mého by měl každý přemýšlivý a kritický člověk zvažovat politiku pokud možno bez velkých emocí. Tedy být spíše Sobotkou než Zemanem. Pak může mít jistotu, že nebude ukřivděný a ukřičený, politolog na baterky, "Čecháček" v pojetí Václava Černého nebo Vás.
    Co se týče Dubčeka, tak ani toho nehodnotím pouze negativně, byť v určité čase a situaci neobstál. Mám ovšem za to, že tehdejší zkouška byla přece jen diametrálně odlišná od dnešní, takže srovnání obou politiků bude, i bez ohledu na jejich podstatně odlišné letory a založení, nepříliš adekvátní. Navíc předčasné.
    IK
    October 23, 2016 v 8.33
    Neškodí vykouknout občas z té naší kotlinky
    PK
    October 23, 2016 v 9.35
    Děkujeme za odkaz na minessotské "Parlamentní listy"
    potvrzující, jaká je v USA svoboda slova.

    https://en.wikipedia.org/wiki/MintPress_News

    A zde tento článek místního novináře z Minnessota Post:

    "Several months ago, I was tipped to a skirmish on the edges of the local media universe. A liberal activist in St. Louis Park named Terry Burke, who's associated with a group known as Minnesota Committee in Solidarity with the Syrian People, was pointing fingers at an obscure, web­-only “news organization” called MintPress, accusing it of a persistent anti-­Israel, pro­-Syrian-dictator Bashar al­ Assad slant to its coverage, and challenging someone to find out where the organization’s money was coming from."

    https://www.minnpost.com/media/2015/11/mystery-mintpress-news
    PK
    October 23, 2016 v 9.38
    Paní KOUTSKA, rád si zajdu do Vaší pražské kavárny
    na kafe. Chystám se brzy do Prahy. Můžete prosím uvést adresu?
    October 23, 2016 v 10.29
    Konečným cílem ČLR ve vztahu
    k dalajlámovi je zlikvidovat nezávislost tibetského budhismu na čínském státu tím, že určí jeho nástupce, kterého budou mít pod kontrolou, v tom má ten článek pravdu a každý, kdo se o to zajímá, to ví.

    Pražské události ovšem ukázaly, že v tom, abychom se stali předvojem bezvýhradné podpory Číny v této věci v Evropě zatím brání přetrvávající pluralitnost naší společnosti. Zemanovi v tom, aby zmařil vystoupení dalajlámy na Hradčanech, zabránila nejprve Národní galerie, po té ministr vnitra, který neschválil na rychlo uspořádané hasičské cvičení.

    Ad Sobotka: následující vývoj ukázal, že konfliktu se Zemanem se vyhnout nejde jinak než absolutním podřízením se mu, protože prezident na smírných řešeních nemá zájem.

    Sobotku tak jako tak za rok v roli premiéra vystřídá Babiš, v roli předsedy ČSSD také někdo horší.
    IK
    October 23, 2016 v 10.36
    Těší mne Váš zájem, pane Kolaříku
    30.10. bude hrát Milan Dvořák písně ruského spisovatele a hudebníka , disidenta Alexandra Galiče, 6. a 13. 11. pořádáme večer swingu, jazzu a blues, 25.11. přijde o šedesátých letech hovořit Petr Uhl a tak dál...více na našem profilu https://www.facebook.com/ROHkavarna/
    A ten článeček o přístupu k dalajlámovi v minnesotských parlamentních mně připadá docela výstižný. Přečtěte si ho, je kratičký.
    PK
    October 23, 2016 v 10.54
    Článeček jsem přelétnul, paní Koutská
    Jsem celkem zběhlý v rychločtení. Pak jsem se podíval trochu blíže na to, co nám to tady vlastně doporučujete pod heslem "vykouknout občas z té naší kotlinky".

    Kliknul jsem si na "Home", a podíval se na nadpisy všech článků. Obrázek z toho vzniklý byl velmi jednoznačný. Takže pak už mě jenom zajímalo, co o tomto zdroji soudí jiní, kteří také žijí "mimo naši kotlinku", a mají nějaký přehled.

    Když budu velmi vlídný, je to řekněme zdroj rozhodně "alternativní", a též se dá určitě označit za "kontroverzní". To jsou velmi vlídná označení, viďte.

    Ale neřekl bych, že je oprávněné zrovna tento zdroj nabízet jako "vykouknutí z té naší kotlinky".
    IK
    October 23, 2016 v 11.06
    Vaši vlídnost vítám, pane Kolaříku
    a alternativní a kontroverzní zdroje také. Toho důkazem je i moje přítomnost zde.Těším se na nějaký tip od Vás.
    JP
    October 23, 2016 v 11.11
    Naděje na obrat?
    Pane Horáku, i já se obávám že naděje vkládané do nějakého "bodu obratu", jmenovitě ze strany soc. dem., mají sotva své oprávnění.

    Kdyby tady objektivní podmínky pro takovýto "bod obratu" byly dány - pak ten by už musel v právě minulých dnech proběhnout. Neboť ty poslední činy "prezidenta" Zemana, jeho politické vydírání - to už nebyla ani nestoudnost, to už byla vyložená podlost, naprosto neslučitelná s pozicí hlavy státu.

    Srovnejme si jenom: kdyby se něco takového přihodilo v Německu (jako že je naprosto nemyslitelné, že by tamější prezident takovýmto neomaleným způsobem někoho vydíral, a obzvláště v souvislosti s přeživším holacaustu) - ale i kdyby se přece jenom něco takového stalo, pak by o k a m ž i t ě v celé zemi došlo k politickému zemětřesení, a takovýto člověk by už příští den prostě prezidentem nebyl.

    Zatímco ve státě českém? Trochu protestů ze strany skupiny intelektuálů, ale Zeman celou záležitost nejenže - stejně tak jako své minulé sprostoty - bez problémů ustojí, ale s největší pravděpodobností bude svým věrným lidem zvolen i na příští funkční období!

    Znovu a znovu se ukazuje, jak je české politické (a vůbec společenské) prostředí ještě hluboce zaostalé za standardy západní Evropy, jak je zde stále ještě hrubost a křupanství zcela obecně přijímanou a tolerovanou normou. Zdá se, že opravdu není žádné naděje; a že až generace příští se snad dokáží osvobodit od tohoto panujícího hulvátství, které je podle všeho stále ještě přežívajícím dědictvím totality.
    PK
    October 23, 2016 v 11.11
    Jinak jsem opravdu velmi rád, že jsem se konečně dověděl,
    co se skrývá za mysteriozním označením "pražská kavárna". Doposud mi nikdo nebyl schopen dát adresu. Takže díky
    IK
    October 23, 2016 v 11.18
    Družstevní kavárna ROH, U božích bojovníků 3 Praha -Žižkov
    Už se těším na ty komentáře...:)
    PK
    October 23, 2016 v 11.30
    V této chvíli jste transparentnější než Váš zdroj, paní Koutská
    Neboť, jak píše novinář z Minessota Post, zakladatelka a majitelka té Vaší "alternativy" nereaguje na jakýkoliv pokus o kontakt, její telefon a adresy (nikoliv webové, normální) uvedené na webu jsou neplatné:

    Unfortunately, Ms. Muhawesh’s ​publicity seeking ​has its limits. Repeated attempts to contact her through e­mail, phone and in person produced nothing. Phone numbers on MintPress’s website are no longer functioning and the addresses (plural) listed as their offices in Plymouth haven’t been valid in well over a year. One, with a suite number that no one in adjacent businesses could locate, was actually listed as the office of a medical device company, which itself has long been out of business.
    MP
    October 23, 2016 v 11.31
    Pavlu Kolaříkovi
    Pražská kavárna je tam, kam ukáže Zeman svým rozeklanným mluvčáčkem. Pozná se podle dostatečné koncentrace sluníčkářů a jiných derivátů někdejších prohnilých intelektuálů.
    IH
    October 23, 2016 v 11.47
    O Číně i nepotřebě defétismu
    Není ostuda se učit. Myslím, že Číňané by právě toto měli vědět. Je zřejmé, že ekonomický a technologický pokrok, jehož Čína dosáhla a dosahuje, je do značné míry dílem její ochoty přejímat bez předsudků (i skrupulí), co se osvědčilo v dosavadním centru civilizace.
    Teď jde o to, aby tento pragmatismus vztáhlo autotritářské nominálně komunistické vedení i na politiku, neboť tolerance je nanejvýš pragmatický přístup. Naopak, přílišný "tlak na pilu a nepřimhouření oka", jak jej Čína uplatňuje např. v případě zahraničního přístupu k dalajlámovi, mohou vést, a dříve nebo později v některém případě i povedou, k vyslovené epidemii "schválností", kterým nezabrání vůbec nic a nikdo...

    Vývoj u nás, jak jej nastínil pan Kubička, je možný, dokonce třeba i pravděpodobný. Nejsem (nyní zvlášť) velkým optimistou, ani stoupencem povinnosti myslet (mluvit, psát) pozitivně. Na druhou stranu ani poněkud temné ...a bude hůř! nemám za tu správnou notu. Už proto, že žijeme ve světě, v němž mají předpovědi a obavy schopnost působit determinačně. Někdy zainteresovaným nezbývá než zaplatit žádoucí předjímání jako reklamu. Už proto bychom jím neměli pomáhat Babišovi, jindy Zemanovi a do třetice třeba i Chovancovi úplně zadarmo. Vždyť přece nevíme ani, co všechno se může dít už příští týden.
    PK
    October 23, 2016 v 12.21
    Ještě k Sobotkovi a ČSSD vůbec
    Souhlasím s panem Horákem, že v případě, že ČSSD čeká pád do propasti (který si podle mého názoru plně zaslouží), reálné alternativy nejsou ideální.

    Uvedu podobný příklad z nedávné minulosti: lidovci spáchali před několika lety velkou sviňárnu, když zvolili Klause prezidentem v parlamentu. (Pro mladší nutno dodat, že to byl tehdy ještě významným lidovcem i M. Kalousek.) To samo o sobě bylo hodně špatné. To, co mě po tom ale nejvíce deprimovalo, byly komentáře, které poukazovaly na "pragmatismus" lidovců, na to, že vlastně nemá smysl se touto bagatelní věcí (!) nějak moc zabývat - protože vlastně je to prý jedno, kdo je na Hradě, když stejně nemá moc pravomocí. Dnes to zní neuvěřitelně, ale skutečně v tomto duchu se to neslo.

    Spravedlivý trest ovšem přišel zanedlouho. Lidovci se v příštích volbách nedostali do parlamentu. A ne že by ti ostatní byli lepší. Nastoupila totiž "vláda rozpočtové odpovědnosti" ODS, TOP09 a VV. V opozici byli staří harcovníci z ČSSD a KSČM - taky žádní lumeni.

    Ale lidovci si ten trest opravdu zasloužili, a ze srdce jsem jim ho přál. Protože jedině tak mohlo u nich dojít k nějaké obrodě. K té taky došlo.

    Stejné je to nyní s ČSSD. Zaslouží si dopadnout přinejmenším jako ODS. Zaslouží si být malá, přehlížená, neatraktivní, bez jakéhokoliv vlivu na cokoliv. Jedině tak se má šanci se nějak obrodit.

    A že mezitím bude pevnou rukou vládnout Babiš, vesele se dále obohacovat na státu, a vychutnávat si svoje konflikty zájmů, o kterých už nikdo nebude vůbec mluvit? Samozřejmě. A co si jako Sobotka a spol. mysleli? Je to jejich vina. Musí se s tím srovnat ve svém svědomí, jestli nějaké mají.
    PK
    October 23, 2016 v 12.35
    A pan Morbicer by nám mohl připomenout,
    v jaké "zásadnější", "nebagatelní" záležitosti se kdy Sobotka Zemanovi postavil.

    Bylo to třeba, když Zeman tlačil svoji vládu SPOZ? Ah - ups. ČSSD hlasovala jednotně pro důvěru této vládě. A tady na DR to bylo oslavováno, jaký to byl vynikající strategický tah.

    Bylo to třeba, když Zeman jel za svými kágébáckými kumpány na Rhodos? (Připomeňme si, že pořadatel této akce je na sankčním seznamu USA.) Vydal snad se Zaorálkem, Hamáčkem a Štěchem nějaké prohlášení s přímým distancem od Zemanovy akce a ubezpečující naše spojence, že naše zahraniční politika a orientace se nemění?

    Myslím, že ne. A nevzpomínám si ani na žádný jiný přímý, otevřený střet Sobotky se Zemanem v žádné záležitosti - bagatelní či nebagatelní.
    IH
    October 23, 2016 v 12.58
    Nadějí na obrat jsem,
    pane Poláčku, rozhodně nemyslel nějaké kolektivní prohlédnutí politiků ČSSD. Vyjádřil jsem tak domněnku, že prezident Zeman, ač zdánlivě postupoval nyní již osvědčeným způsobem, může tentokrát narazit a že to nemusí být jen drobné podklesnutí, ale začátek něčeho víc než běžné kauzy bez důsledků. Řeknu: "Čas (personifikovaný Zemanem) trhl, zdá se mi, oponou, takže je možné čekat nové dějství. Tak tomu přece občas (málo předvídatelně) bývá.
    Ostatně Německo je dobrým příkladem. Společenská zemětřesení tam přece také nebyla a nejsou právě běžnou skutečností. Německo přitom není zemí, která tak nějak vždy byla politicky v dobové špičce a tak to prostě zůstalo. Naopak, ubíralo se někdy jednotně a sebejistě špatným směrem, procházelo těžkým společenským a civilizačním regresem. Kdy se vlastně v nové době stala tato země do jisté míry etalonem evropských hodnot? Kdy převládla asociace, proti níž je ovšem i odpor, Německa s celkem dobrým, následováníhodným státem? Stalo se to ovšem i na základě rostoucího hospodářství, ale také v důsledku dopadu některých, ne třeba bůhvíjak velkolepých kauz a vzepětí.
    Totéž se může do jisté míry dít i v Česku. Já to tak aspoň vidím: Hromadění krizových příznaků nemusí znamenat vzdalování se od pozitivních změn. Ba právě naopak.
    Tentokrát mi trochu křivdíte, pane Profante. Nevím, co bude rozhodovat a ani jsem to tak nenapsal. Jen vím, že do voleb je ještě dost času, takže se toho ještě mnoho stane. "Událost" dalajláma je exkluzivní a silně emoční, ale jakou sílu bude mít ještě za rok před volbama?

    Na druhou stranu jsem teď četl rozhovor s Lukášem Jelínkem, kde tvrdí, že toto ČSSD dlohodoběji poškodí ---- no, možná to fakt trochu podceňuji a zběsilá reakce pana Kolaříka a desítky jiných hysterických komentářů tomu také napovídá.
    V tom rozhovoru pan Jelínek, který má samozřejmě mnohem lepší přehled o poměrech přímo uvnitř ČSSD, také říká, že na ten čínský byznys je napojeno opravdu mnoho lidí z ČSSD. Nic konkrétního, ale i toto ledacos vysvětluje -- blíží se vnitrostranické volby a Sobotka potřebuje přátele, ne nepřátele. Dosud jsem měl za to, že je řeč o jednotlivcích, i když vlivných, ale zdá se, a Jelínek to musí vědět, že je tento proud kapku mocnější. (na druhou stranu jasně odmítá, že by ČSSD byla koupená čínskými komunisty, ani já tomu nevěřím........................ ale znáte to, víc než čtvrtmiliardový dluh (skoro) na krku..............-- ne, ani tak tomu nevěřím)
    --------------------------------------

    Bohuslav Sobotka je "zapadnik", o tom snad není pochyb, pane Kolaříku.
    A když to bylo důležité, tak to stvrdil.
    A ano, já vám to říkal, že tento způsob volby prezidenta -- malé pravomoci, silný mandát plus faktická neodvolatelnost -- se může v Česku ukázat nešťastným....................

    Ale asi máte pravdu. Symbolická důležitost toho z reálného pohledu bezvýznamného aktu je poměrně velká a neměla se podceňovat. Škoda že ve své slabosti Sobotka nenašel oporu v Hamáčkovi a Štěchovi, společně mohli Zemana přinutit, aby to vydal pouze sám .......

    Z mého pohledu už Sobotka coby předseda vlády udělal 3 hrubé chyby, tohle jsem nepočítal, ale dám na vás a od teď mu počítám 3,5 HCH.
    October 23, 2016 v 14.49
    K defétismu - panu Horákovi
    Ta skepse, kterou jsem vyjádřil, se týká českých politických stran a pravděpodobného výsledku příštích voleb do PS, ne vývoje české společnosti jako celku. Ta má i jiné instituce než politické strany, například vysoké školy, justici, média, veřejnou diskusi.
    MP
    October 23, 2016 v 15.40
    Alešovi Morbicerovi
    Ono do voleb zase tak daleko není. A času na obrat ubývá. "Prkotiny" rozhodují jako promarněné šance a vesměs si vybírají vysoký účet.

    V tomto případě nejprve podpis spolu se Zemanem, pak nutnost reagovat na skandálek kolem Bradyho a Hermanna. Sobotkova reakce byla přesně taková, jakou by člověk vůbec mohl od dobrého premiéra přát -- jenomže očekávatelně marná. A co dál? Po společném podpisu ztrácí nevyslyšený apel sílu, leda by to znamenalo souboj, kterému se podpisem vyhnul, vedený o jednu zákop hlouběji ve vlastním území.
    MP
    October 23, 2016 v 15.50
    jiřímu Kubičkovi
    Když čtu ten váš výčet, to už bych skoro sázel na ty politické strany :-)
    October 24, 2016 v 10.58
    Do voleb opravdu není - nemusí být daleko.
    Socani v krajských propadli, lidovci se v senátkách zvedli, takže je na stole klasický puč: lidovci hledají nového partnera.
    Volby byly 7-8 října, Herman přijal dalajlámu 18. října. Kdyby krajské volby opět opanovali socani, přijal by jej jako soukromá osoba. Socani ovšem oslabili, tak jej přijal jako ministr s veškerými poctami, ačkoliv "svatosvatě" předtím na vládě slíbil, že tomu tak nebude. Takže volby mohou být opravdu brzy, neboť současná konstalace "přízně" voličů lidovcům se nemusí později opakovat.
    Je s podivem, že Babiš ve svých plátcích často zdůrazňuje podrazy /když jeho strana nedostane například hejtmana - je vyšachována/, ale zjevný podraz ze strany Hermana je nyní vydáván za jeho hrdinství. Ale ono to vlastně s podivem není. I zde, na DR, se měří deseti metry, takže proč bych se měl Babišovi divit?
    Poctivé od všech zdejších autorů a diskutujících by bylo přiznat, že o nějakého daljlámu, či nějaký Tibet, vůbec, ale vůbec nejde!
    Že nějací Tibeťané nikoho nezajímají. Že to je jen klacek na v politickém boji.
    Vždyť takových Tibetů je ve světě nepočítaně. A kdyby o ně skutečně šlo, dávno by jim bylo pomoženo.
    Všechny ty vyvěšené vlajky Tibetu, ty pochody na Hrad v čele s Kalouskem, to je všechno jen špinavé pokrytectví, ve skutečnosti jen politický byznys.
    Že se jej zůčastňují křesťané, je zarážející. Jak se vyrovnají pak s tímto hříchem - Nepromluvíš křivého svědectví proti bližnímu svému?
    Ale abych se nevozil jen po křesťanech. Je to samozřejmě i hanbou a ostudou každého jinověrce, či ateisty, který má o Tibetu elementární poznatky.
    Těch, kteří z této pseudoaféry mají byznys, se výše psaný odsudek samozřejmě netýká. Pro sociopaty jsou temíny hanba a ostuda naprosto nepochopitelné.
    JP
    October 25, 2016 v 13.13
    Jen tak pro zajímavost: nedávno učinili psychologové objev, že čím kdo lže častěji, tím se mu lže snadněji. Tím více u něj padají jakékoli morální zábrany.

    A tak by bylo možno začít uvažovat o tom, zda určité osoby z prostředí prezidentské kanceláře nemají v uvedené činnosti už takovou zběhlost, že už jim vůbec nepřijde s nepohnutou tváří popírat skutečnosti, které jsou zcela evidentní. Jako třeba o přislíbení státního řádu, následnému odvolání tohoto přislíbení, jakož i o důvodech a příčinách v pozadí těchto kotrmelců.
    + Další komentáře