Co je špatně na pořadu Máte slovo a moderování Michaely Jílkové

Jaroslav Bican

Z Rady České televize zazněl požadavek na zrušení pořadu Máte slovo, který moderuje Michaela Jílková. Ta se hájí tím, že dává prostor občanům. Má veřejnoprávní televize vysílat formát, který je postaven na emocích a vyvolávání konfliktu?

Člen Rady České televize Zdeněk Šarapatka požaduje zrušení pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou. Ten podle něho porušuje zákon o České televizi, nehodí se do veřejnoprávního vysílání a jeho úroveň se neliší od někdejšího Kotle, který svého času vysílala televize Nova. Podle Michaely Jílkové je absurdní, aby jediný pořad, kde občané mohou osobně hovořit s odpovědnými, neměla vysílat veřejnoprávní televize.

Jílková se schovává za to, že se jedná o jediný svobodný pořad, kde může každý občan vystoupit se svým názorem k danému problému. „Kladu si otázku, zda nejde o jeden z pokusů, jak cenzurovat svobodné vyjadřování občanů-koncesionářů ČT,“ uvedla Jílková pro Lidovky.cz. Moderátorka si bere občany jako rukojmí, odkazuje se na ně a snaží se svůj pořad obhájit skrze to, že v něm dostávají prostor. Jeho hlavní problém ale nespočívá v tom, že se v něm dostávají ke slovu běžní občané. Jde o to, za jakých podmínek se tak děje.

Pořad Máte slovo je konstruován jako aréna (ano, nemýlíte se, tak se jmenoval pořad, který Michaela Jílková moderovala v minulosti, není náhoda, že toto slovo vystihuje a naprosto sedne i na ten aktuální, který dnes Jílková uvádí). Střetávají se zde dvě soupeřící strany. Tři proti třem, jak už napovídají proti sobě postavené stolečky, celkový dojem dotváří červená a modrá dekorace za zády hostů, aby i méně zorientovaným či v průběhu pořadu dorazivším divákům bylo jasné, kdo na čí straně stojí.

Michaela Jílková vystupuje v roli kárající paní učitelky, která bedlivě hlídá, aby všichni ve studiu dodržovali daná pravidla, přesto se to občas vymkne a výsledkem jsou různá extempore, které kamera snímá a divák v přímém přenosu vidí. Repro DR 

Také publikum ve studiu se skládá ze dvou skupin zastávajících odlišné názory. Takže místo publika z „lidu“, z řad občanů, se ve skutečnosti jedná o příznivce či „fanoušky“ hlavních hostů. Ve studiu tak proti sobě stanou tři a tři gladiátoři, kdy každý z nich má v hledišti svoji spřízněnou klaku.

Michaela Jílková tento zápas řídí, umně jitří emoce, koriguje energii a vypjatou atmosféru ve studiu, ale zároveň je udržuje na dostatečně vysoké úrovni, asi aby se divák náhodou nezačal nudit a dostal svoji dávku vzrušení spolu s křikem a skákáním si do řeči a rovněž si mohl zanadávat a zafandit.

Příliš vyhrocené emoce a až na maximum vyhecovaná nálada, připomínající jeden velký a zahřátý kotel (opět není náhoda, že i druhé slovo, které je příznačné pro popis toho, co se v pořadu Máte slovo odehrává, je shodné s názvem další relace, kterou Michaela Jílková blahé paměti moderovala) se občas zvrhnou a natlakovaný hrnec bouchne.

Moderátorka se sice snaží mít zápas soupeřících stran pod kontrolou. Vystupuje v roli kárající paní učitelky, která bedlivě hlídá, aby všichni ve studiu dodržovali daná pravidla, přesto se to občas vymkne a výsledkem jsou různá extempore, které kamera snímá a divák v přímém přenosu vidí. Ať už se jedná o hosty v publiku, které v průběhu vysílání musí vyvádět ochranka, případně odchází sami, či třeba scénku, kdy Jílková zapíná mikinu zpěváka Brichty, aby nebyl viděl vulgární a paušalizující obrázek na jeho tričku a další a další.

Michaela Jílková se sice prezentuje jako někdo, kdo tyto požáry hasí, ale právě ona je svým moderováním a tím, jak je celý pořad postaven, vyvolává a povzbuzuje. Není shoda okolností, že se různé bizarní momenty objevují zde a ne jinde.

Co je veřejnoprávního na vyvolávání konfliktu?

Jílková se na pořadu podílí i výběrem hostů, kdy základem je proti sobě postavit ty s opačným a co nejvíce od sebe vzdáleným názorem. Hlavně, aby se ve studiu neobjevil někdo, kdo se svým pohledem na věc stojí někde mezi. A i když se tak stane, je třeba ho zařadit do jednoho ze zápasících táborů, protože bez konfliktu by to nešlo, na něm je tento pořad založen.

V takovém formátu jsou samozřejmě vítáni všemožní křiklouni a podivíni. Když se rozvášní a dají najevo své emoce, vytvoří prostor pro moderátorku, která je klidní, výsledkem je dynamika, na které pořad stojí. Michaela Jílková to vydává za hlas lidu a prostor, který dává občanům, aby vyjádřili své názory. Ve skutečnosti je to klam.

Je možné s tímto formátem bojovat, snažit se v rámci něho říct to podstatné, vytvořit protiváhu názorům, které jsou demagogické a nenávistné, vnášet do něj argumenty a vést skutečnou diskuzi. Problém je, že v dílech, kde se to podařilo, a dalo se na ně relativně dívat, se tak děje navzdory tomuto pořadu a jeho základním parametrům. Proto úvaha, zda Máte slovo skutečně patří do vysílání veřejnoprávní televize, je namístě.

Je třeba se ptát, v čem základní charakteristiky tohoto pořadu — emoce, vyhrocenost, snaha stavět vždy proti sobě dva tábory a povzbuzovat je, aby šly do sebe, tedy vyvolávání konfliktu, a celková ukřičenost — naplňují veřejný zájem, neboli to hlavní, co má být alfou a omegou veřejnoprávní televize.

Pokud si na uvedenou otázku nedokážeme odpovědět, je opravdu lepší, aby Máte slovo s Michaelou Jílkovou z České televize zmizelo. Ona a typ pořadu, který je s ní už mnoho let spojen, se samozřejmě neztratí. Je však důvod, proč mu dávat prostor ve veřejnoprávní televizi?

    Diskuse
    ??
    February 12, 2016 v 20.35
    Nostalgicka touha p. Bicana po cenzure.
    Mozna ma pan Bican se vsemi temi argumenty pravdu. Ale s ohledem na nacasovani si dovolim myslet, ze startovacim vystrelem akce p. Sarapatky i Bicana bylo vyhoreni "slunickaru" v poslednim poradu p. Jilkove. Prece nenechame porad, ve kterem mohou lide zive videt schopnost ci neschopnost tech co maji moc a to bez cenzury. Zda se ze se siri heslo demokracii si rozvracet nedame. Proto nam za koncesionarske dane budou servirovany jen porady, ktere budou v souladu s linii strany a vlady. Nadhernou ukazkou je porad CRo "Pro a proti". V nem se zpravidla sejdou jeden pro a druhy take pro ale o trochu mene. Demokracie a pluralita spociva v tom, ze proti muze byt posluchac, kdyz uz si to plati.
    February 12, 2016 v 22.15
    Pane Kuchejdo, myslím, že jste to vystihl
    Na pořadech paní Jílkové se mi líbí, jak se tady zlepšuje schopnost diskutovat. Srovnejte Máte slovo s dřívějším Kotlem! Jistě, úroveň kolísá a někdy člověku nezbývá než žasnout, ale je to jeden z mála pořadů, kde se dá slyšet, co si lidé opravdu myslí. Poté co zrušili Hyde Park, dívám se v televizi vlastně už jen na tu Jílkovou a někdy na Moravce. Ano, některé tam vyslovené názory nejsou politicky korektní - jenže dneska se za politicky nekorektní označuje skoro všechno. Korektnost je taková plíživá nová cenzura.
    Nesouhlasím, aby byl pořad Máte slovo zrušen. Takových pořadů, kde se skutečně diskutuje a je možné si vyslechnout autentické názory, by mělo být ve veřejnoprávní televizi mnohem víc a ne je rušit.
    ??
    February 13, 2016 v 16.20
    " jenže dneska se za politicky nekorektní označuje skoro všechno"
    Za politicky nekorektni (tj. fasisticke, nenavistne, xenofobni, buranske, urovne IV cenove skupiny atd...) je dnes oznacovano hlavne to co se nelibi (dovoluji si napsat) samozvanym elitam. Z velke casti jsou to hafani stekajici za Sorosovy penize.
    Zajimave je to, ze se vzhledem k intenzite Sorosovy angazovanosti v podpore migrace objevil na siti i nazor, ze s ohledem na jeho zivotni osud (prezil holocaust) muze v jeho pripade byt motivem pomsta (Evrope a hlavne Nemecku) za holocaust.

    p.s. Doufam, ze se nenajde soudny clovek a to ani slunickar, ktery by si dovolil oznacit Sorose jako etalon ctnosti.
    February 16, 2016 v 0.16
    Blaženě Švandové
    O politické korektnosti ve svém textu vůbec nepíšu. Jako důvody, proč zvážit zrušení tohoto pořadu uvádím něco jiného.

    "Je třeba se ptát, v čem základní charakteristiky tohoto pořadu – emoce, vyhrocenost, snaha stavět vždy proti sobě dva tábory a povzbuzovat je, aby šly do sebe, tedy vyvolávání konfliktu, a celková ukřičenost – naplňují veřejný zájem, neboli to hlavní, co má být alfou a omegou veřejnoprávní televize."
    February 16, 2016 v 0.22
    Pavlovi Kuchejdovi
    Zdeněk Šarapatka se svojí stížností přišel ještě před tím, než vámi zmíněný díl Máte slovo byl natočen. http://www.lidovky.cz/porad-mate-slovo-porusuje-zakon-patri-na-komercni-televizi-rika-clen-rady-ct-1vv-/zpravy-domov.aspx?c=A160209_132314_ln_domov_sk
    MP
    February 16, 2016 v 16.19
    Jaroslavu Bicanovi
    Nebuďte krutý. Představte si, že by se táž kritéria uplatnila i na jiné pořady ČT. Kolik by jich zbylo?