Sládek může jen závidět

Lukáš Jelínek

Symbolika Zemanovy letošní oslavy 17. listopadu je zřejmá: našel si nové přátele. Zvolil si nejjednodušší cestu a ocitá se na samém okraji politického spektra.

Rozebírat každé Zemanovo mrknutí je stejně zbytečné jako plýtvání potleskem či pískotem, když se rozdávají nálepky, kdo tu je a kdo není fašista. Nevkus trestný není. Když si někdo jako program vytyčí hulvátství a najde si voliče, je to smutné, ale budiž.

V úterý jsme však na Albertově byli svědky vážnější šlamastyky. Poté, co mluvčí Ovčáček ujistil veřejnost, že se jeho šéf nechystá za Konvičkovými radikály, to prý jen oni změnili místo své akce, jsme byli svědky mrazivého představení. Na pódiu pod skromností překypujícím heslem Ať žije Zeman! vedle sebe stáli prezident republiky, vůdce Bloku proti islámu, předseda poslanců Úsvitu-NK plus lídr Strany práv občanů (SPO).

Antiislamisté se již s Úsvitem domluvili na společném postupu v krajských volbách. Přiberou-li do party i SPO, ještě uvidíme. Ovšem hlava státu defilující spolu s krajní pravicí, to se v Evropě hned tak nevidí. Vždyť proti Konvičkovi s Úsvitem je i Orbánův maďarský FIDESZ slabý čajíček. A že by maďarský prezident demonstroval s Jobbikem není známo.

Nechlácholme se tím, že Zeman neutrousil na adresu spoluúčinkujících jediné pochvalné slovo. Neomlouvejme jej tím, že se přece mohli připojit i zástupci jiných partají. Součástí politiky jsou symboly, rituály, fetiše. Miloš Zeman to ví, je přece ostřílený politik. A symbolika jeho letošní oslavy 17.listopadu je zřejmá: našel si nové přátele, našel si — po SPO, jež je už za zenitem — novou ambiciózní politickou družinu, která má stejné programové priority jako on.

Co na tom, že se tím s ní ocitá na okraji politického spektra. Holt stmelování společnosti, které kdysi sliboval, začal právě u hnědáků. Do politiky se vracející doyen radikální pravice Miroslav Sládek, jehož si Zeman v devadesátých letech podával na každém kroku, může jen tiše závidět. I když také on by se rád přidal a přinejmenším na internetu hýří aktivitou.

Součástí politiky jsou symboly, rituály, fetiše. Symbolika Zemanovy letošní oslavy 17.listopadu je zřejmá: našel si nové přátele. Repro DR

Ne omluvou, ale vysvětlením prezidentova postupu je jeho vášnivý odpor k islámu. Do karet mu hrají smrt rozsévající teroristé i uprchlická vlna, jež se šíří z arabského světa. Tato kombinace vytváří v české veřejnosti pokřivené vnímání vzdálených končin a jejich obyvatel. Zeman má v ruce silné politické téma. V takové situaci, tedy když má výrazného nepřítele, si odjakživa ví rady. Před dvaceti lety šil do Klausových konzervativců, ještě předloni měl za terč Nečasovu vládu. S jejím pádem Zeman vybledl, ztratil totiž protivníka. Dnes už je ovšem opět v sedle.

Nedivme se, když za rok bude mít na Albertově po boku nikoli prezidenty Gaucka a Kisku jako ještě vloni, ale třeba Marine Le Penovou a Geerta Wilderse.

Přímo zvolený prezident legitimizující extrémní politické síly může být důvodem, abychom od něj odvrátili hlavy a přestali o něm mluvit. Jenže co když potáhne nahoru volební výsledek Konvičky a spol.? Anebo co když se bude příště ucházet o Hrad coby kandidát Úsvitu?

Ohánět by se nyní měly zejména špičky velkých a tradičních stran. Sociálně demokratický premiér Bohuslav Sobotka s lidoveckým vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem to naštěstí již dělají. Lidé by měli vědět a vidět, že podstatou politiky není hlásání siláckých sloganů a provolávání slávy Nejvyššímu, ale řešení problémů a mravenčí práce pro voliče. Znalci starých pravd tuší, že i kdyby Zeman příště zpíval hymnu s Tomášem Vandasem a do komparsu přibrali i onoho nešťastného Sládka, chleba tím nezlevní. Jen přibude nenávisti.

    Diskuse
    Ano, "vážnější šlamastyka" je adekvátní označení.

    Nejvyšší český ústavní činitel v den státního svátku veřejně podpořil politické síly s protiústavním programem.

    Já se v žádném případě nemůžu označit za pro-uprchlického.
    Myslím, že je islám zmítán těžkou vnitřní krizí, a příchod jednoho nebo více milionů muslimů do Evropy ročně mně nepřipadá jako dobrý nápad. Velmi bych uvítal ukončení války v Sýrii, Iráku a Afghánistánu, lepší kontrolu migrace na Schengenských hranicích atd.

    Ale to neznamená, že lze přistoupit na protiústavní argumentaci konvičkovců. Natož na jejich návrhy "řešení".
    Velká část uprchlíků jsou skutečně zoufalí lidé. Svědectví těch, kteří jim pomáhají, mluví jasně.
    Je čas udělat hodně důležitých a potřebných věcí.
    Ne ho ztrácet demokracii nepřátelskými akcemi alá AŤ žije Zeman!.

    Zkrátka,
    podporovat protiústavní politické síly, to si ještě nedovolil žádný čs. demokratický prezident.
    Poslanci a senátoři by tomuhle měli věnovat pozornost, bych řekl.
    Tak jsem se teď dočetl, že si na totéž stěžovali europoslanci za KDU-ČSL a TOP09

    http://svobodneforum.cz/europoslanci-zeman-verejne-podporil-fasizujici-hnuti/

    na což prezidentův mluvčí Ovčáček prohlásil, že se "snaží získat laciné mediální body".

    A zcela bez souvislosti s tématem dodal: "Zdá se, že zmíněným europoslancům by se velmi líbilo, kdyby akci na Albertově narušili lidé z Pražského Majdanu, kteří se tak rádi svlékají do půli těla, jako na tiskové konferenci vlády. Je bezesporu prokázáno, že aktivista blízký této skupině byl mezi studenty. Celý dopis navíc diskvalifikuje pan europoslanec Jaromír Štětina, známý podporovatel neonacistického praporu Azov."

    Česká politika je vskutku neuvěřitelná...
    MP
    November 19, 2015 v 21.32
    P. Morbicere,
    "příchod milionů muslimů do EU ročně" není ničí nápad, rozhodně tedy nikoho v té EU. To je třeba si uvědomovat. Samozřejmě že by bylo skvělé, kdyby k nám žádní uprchlíci neprchali - leč neděje se tak a současný neradostný stav bude trvat bohužel přinejmenším ještě nějakou chvíli, než se - jak správně píšete - aspoň minimálně nezklidní situace na Předním východě (a jinde).

    Čili myslím, že není dobré pořád naznačovat, že si Merkelová nebo kdo jen tak z plezíru sem ty lidi pozvala a pod. Když už ale k této krizi došlo, tak máme dvě možnosti: zachovat se lidsky, slušně, seriózně, demokraticky, křesťansky atd., zkrátka v souladu s našimi nejlepšími tradicemi, anebo se naopak zachovat jako hulváti a svině. A přispět tím k oné strašlivé perspektivě "války civilizací či náboženství..." Je třeba se rozhodnout.