Hongkong — klid před bouří?

Olga Lomová

Současné protesty v někdejší britské kolonii rozhodně nejsou ranou z čistého nebe a zdá se, že nepolevují. Olga Lomová přibližuje kontext události, upozorňuje na omyly masmédií a cituje postřehy českých studentů, kteří v Hongkongu pobývají.

V Hongkongu již dva týdny probíhají studentské protesty požadující naplnění příslibu přímých voleb hongkongského guvernéra, který byl dán při převzetí Hongkongu Čínou v roce 1997. Volby, které by se měly odehrát v demokratickém duchu, jsou plánované na rok 2017. Čínská vláda však letos na jaře zveřejnila jejich pravidla, která jsou koncipována tak, že předem vylučují většinu možných kandidátů. Podle nich by kandidáti měli projít procesem předvýběru ve zvláštním úzkém volebním výboru, přičemž nakonec by neměli kandidovat víc než dva až tři. Předvýběr měl zaručit, že všichni schválení kandidáti budou po vůli zástupcům čínské vlády v Pekingu.

Po zveřejnění tohoto plánu hongkongská občanská sdružení na počátku letošního léta uspořádala neoficiální referendum, jehož se účastnilo zhruba 800 tisíc obyvatel města, a v němž se nakonec nadpoloviční většina dotázaných vyslovila pro uvolnění podmínek voleb a přímé volby z širšího okruhu kandidátů, než jak plánuje čínská vláda. Hongkongská vláda ovšem prohlásila referendum za neplatné.

Hongkongští protestující v centru města. Foto Pasu Au Yeung, flickr.com

Studentské protesty — původně plánované jako týdenní stávka — vypukly 22. září Dnešní šéf správy Hongkongu CY Leung se nejprve pokusil pokojné protesty studentů, v nichž se ke studentům postupně přidal bezpočet řadových obyvatel, rozehnat slzným plynem a pepřovými spreji. Jeho zásah však vyvolal ještě větší sympatie k protestujícím. Protesty se pak rozšířily o požadavek, aby CY Leung rezignoval.

Ve středu, kdy ČLR, včetně Hongkongu, slavila státní svátek, byl v Hongkongu klid. V noci na čtvrtek pak Leung sice odmítl rezignaci, zároveň ale dal najevo vágní příslib jednání s reprezentanty studentů prostřednictvím své zástupkyně, paní Carrie Lam. Datum setkání ani další podrobnosti však nebyly dohodnuty. Situace v Hongkongu se vzápětí začala vyostřovat. Podle očitých svědků, mezi nimi i českých studentů, kteří v Hongkongu momentálně studují, začala vláda mezi studenty posílat nekalé živly a pravděpodobně se chystá vyvolat nepokoje, a pak zasáhnout násilím.

Cituji z dopisu, který jsem dostala dnes: „Napětí se vyostřuje. Poklidně a velmi ukázněně demonstrující studenty brutálně napadají skupiny (údajně zaplacených) stoupenců Pekingu. Mnoho lidí bylo zraněno, jeden student upadl do bezvědomí a odvezla ho sanitka. Zatímco v neděli policie bez okolků použila na studenty slzný plyn a pepřový sprej, nyní prakticky jen pozoruje, jak se místní chuligáni pouštějí neurvale do studentů. Došlo z jejich strany i na sexuální obtěžování, které hlásily přítomné studentky. Několik zpravodajů bylo surově napadeno a verbálním útokům se nevyhnuli ani cizinci. Policie na místo dopravila jednotku pro boj s triádami a na zádech některých policistů jsou opět k vidění smotané varovné vlajky, které policie použila v neděli při rozhánění plynem. Evidentně se připravují na zásah. Emoce jsou velmi vypjaté a stačí, aby někde přeskočila větší jiskra, a stane se to, na co Peking a místní vláda čeká. Propukne násilí, které potom policie hlava nehlava zlikviduje silou (….) Včera před zraky studentů policie do budovy šéfa hongkongské administrativy stěhovala spousty beden s gumovými projektily zbraněmi a slzným plynem.“

Podobné zprávy hlásí také zpravodajové BBC. Naše zpravodajství prozatím zaspalo. Redaktorka ČT Barbora Šámalová se v živém vysílání vyjádřila, že situace je poklidná a nervozita je menší. Studenti proto píší do Čech a prosí o lepší informovanost a projev solidarity s hongkongskými spolužáky. „Rádi bychom v té věci něco udělali, protože nám to trhá srdce, když vidíme to ukázněné úsilí studentů a brutalitu, se kterou postupuje Peking a jeho stoupenci. Myslíme, že by informace tohoto druhu měly rozhodně v počtu převýšit zprávy z čínského investičního fóra, kterému se bohužel dostávalo více pozornosti, než současnému problému v Hongkongu.“

V pozadí je samozřejmě apel na politické představitele, naše i evropské, aby situaci sledovali se vší vážností a Číně dali najevo, že pokud má být respektovanou a zodpovědnou mocností světového významu, měla by se s respektem a zodpovědně chovat i ke svým vlastním občanům, včetně těch v Hongkongu.

    Diskuse
    October 5, 2014 v 12.33
    Mě by opravdu zajímalo, jak to ve skutečnosti je.
    V čí prospěch byli hnáni do ulic mladí lidé bez životních zkušeností? Tedy ti nejlépe manipulovatelní. Kdo stojí vzadu a mne si ruce?
    Autorka jednostranně informuje. Takže její výpověď má nulovou hodnotu. Četl jsem, že studenty se snaží z náměstí vytlačit místní občané, protože kvůli jejich blokádě nemohou do zaměstnání, nemohou do svých obchodů a provozoven. S protestem studentů se neztotožňují.
    Celá věc budí dojem, že si chce někdo kopnout do Číny. Přesto by bylo zajímavé dozvědět se nějaké skutečně hodnotné informace. Ví někdo, nebo jsme na vlně rádia Jerevan?
    October 6, 2014 v 12.46
    Pane Kolaříku,
    vy jste asi můj příspěvek nečetl. Chtěl jsem nějaké skutečně hodnotné informace. Ne tedy určitě to, co jste mi napsal.
    October 6, 2014 v 15.19
    Pokud jste jej četl, tak jste jej nepochopil. Zjevně. Boha do toho netahejte. U ateisty se s ním nezaštítíte.
    Nikdo opravdu nemá relevantní informace?
    VK
    October 6, 2014 v 19.40
    Opsáno od Martina Hekrdly

    "O čem se nedočteme: prohlášení Konfederace odborových svazů Hongkongu k pátečnímu útoku "pročínských skupin" - band organizovaných triádami (mafií z kontinentální Číny) - na demostranty Occupy Central.
    V prohlášení ze soboty 4. října 2014 se uvádí, že je třeba, aby dělnická třída usilovala o demokracii a zapojila se pokojným způsobem do hnutí občanské neposlušnosti. Odbory vyzývají "všechny občany Hongkongu a mezinárodní společenství", aby
    1) podpořili studenty, pracující a občany v hnutí Occupy,
    2) naléhali na šéfa administrativy Leunga Čchun-jinga, aby přestal používat či tolerovat násilí směřující k potlačení pokojných demonstrantů a zajistil svobodu shromažďování a projevu v Hongkongu,
    3) naléhali na policii, aby okamžitě vyšetřila násilníky, kteří organizovali útok na demonstranty, a podala vysvětlení veřejnosti,
    4) naléhali na Stálý výbor Národního lidového kongresu, aby odvolal návrh na vadný volební zákon a vláda Hongkongu znovu zahájila konzultace o politické reformě a realizaci skutečného všeobecného volebního práva.
    Zdroj: http://www.internationalviewpoint.org/spip.php?article3641

    ----------------------------------------------------------------------------------

    Studenti tentokrát nedemonstrují proti vládě státostrany a za kapitalismus, nýbrž proti vládě státostrany a proti vládě kapitalismu. Toho čínského, dickensovského a bez přívlastků, potažmo toho globálního, kterému ten čínský dělá veleužitečné kolečko a převodní páku. Které se v Hong-Kongu organicky stýkají.Ne nadarmo se hnutí nazvalo Occupy central.
    October 7, 2014 v 10.18
    Díky za konkretnější informace.
    Mě tam nesedí ten 17i letý vůdce studentů. A to, jak vehementně se za studentské bouře berou naši pravičáci. Jim uvěřit boj za demokracii je pro mě těžké. Tedy - qui prodest? Tohle si musíme neustále opakovat.
    TT
    October 7, 2014 v 12.52
    Objížďka na cestě do pekel
    Čína dokázala na poli boje s chudobou neuvěřitelné a obdivuhodné věci. To je neodiskutovatelné.

    Bohužel její cesta není řešením. Tvrdý kapitalismus, autoritativní vláda, masivní porušovaní lidských práv, likvidace přírody ve velkém, šílené biologické experimenty s GMO.
    Stávky a demonstrace jsou v Číně na denním pořádku. Opravdu nic, čeho by se měl kdo zastávat. Proč to činí někteří lidé na levici, je mi fakt záhadou.

    Když někteří jinak moudří levičáci obdivovali Sovětský svaz před 2. světovou válkou, dalo se to pochopit nedostatkem informací. Ale to o Číně dneška neplatí. Navíc současná čínská autoritářská vláda nemá se socialismem naprosto nic společného...
    October 7, 2014 v 14.41
    Qui prodest?
    Ptát se Qui prodest je zpravidla důležité, ale zrovna tady... nevím. Vždyť ti demonstranti mají jediný požadavek (pomineme-li to volání po odchodu CY Leunga, což už je asi pasé) -- aby pekingské vedení nerozhodovalo, kdo se může zúčastnil voleb v roce 2017 a kdo ne... Volají po normálních volbách, jež byly -- mimochodem -- Hongkongu slíbeny.

    A ptát se komu slouží, že se někdo domáhá slíbených svobodných voleb.... no.... snad nějak v důsledku. Ale kdybychom třeba rozklíčovali, že hnutí Occupy Wall Street nějak symbolicky prospělo dlouhodobému zájmu pekingských plánovačů na oslabení postavení příslušného odvětví americké ekonomiky, pomohlo by to nějak objasnění problému? Nebo charakteru toho hnutí? Mi přijde, že spíše naopak...
    October 7, 2014 v 17.14
    Neptejte se tedy qui prodest?,
    ptejte se qui bono?
    Odložte pušky, vylezte ze zákopů, a pojďte diskutovat. Jestli někdo zpochybní protest a poučen historií hledá za ušlechtilými hesly někoho v pozadí, jež slízne smetanu, nemusí se hned jednat o neinformovaného, Sovětský svaz obdivujícího levičáka.
    Domnívám se, že v dnešní době, plné manipulací, je opatrnost na místě. A dělat si úsudek jen z informací jedné strany, jakkoliv lahodících mému uchu, je značně prostoduché.
    Pokud informace máte pouze z jedné strany, neměli by jste lidi, kteří se jimi hned neopájejí, odsuzovat. Stačilo napsat, že více nevíte. Takto vás historie může nachytat na švestkách.
    Mě by zajímala například ta pravidla, která by vylučovala dopředu jiné, než pročínské kandidáty. Jejich znění. Máte je někdo k dispozici? Bylo by to užitečnější než pokusy o sarkasmus.
    October 7, 2014 v 18.25
    jasné, z mé strany to nebylo myšleno nějak útočně.

    Plné znění těch pravidel naleznete třeba tady:
    http://is.gd/1ymWv2

    Demonstrující v reportážích odsuzovali zvláště gumová kritéria "lásky k vlasti" a nutnost prokázat schopnost "ochránit stabilitu Hongkongu v současnosti i v budoucnu".

    The People’s Daily pak v editoriálu 25. srpna přímo uvedl, že k volbám nebude připuštěn “nobody who is antagonistic to the central government” .
    October 7, 2014 v 18.58
    Nejsou takováto "gumová kriteria" běžně používaná v asijských zemích, Japonsko a Jižní Koreu nevyjímaje? A jedná se o nepřátelství vůči konkretní vládě, nebo vládě jako zástupce systému?
    October 8, 2014 v 1.15
    Myslím, že ne
    Japonsko má kritérium věkové a finanční (kauce v přepočtu milion až dva miliony korun, podle postu), žádný předvýběr nějakou komisí podle jiných kritérií tam, pokud vím, neprobíhá. Korejský volební systém popravdě neznám, ale vzhledem k tomu, že tamním v parlamentu zasedá i strana prosazující demilitarizaci severní hranice, usuzuji, že ani režim v Soulu protivníky z politické soutěže nevylučuje.

    Vietnam či Myanmarský svaz taková kritéria v legislativě mají (v obou případech jsme je tu před třemi čtyřmi lety docela podrobně rozebíraly, sám jsem to editoval, bude to někde v archivu). Ale ty jste asi nemyslel.

    A ohledně té druhé otázky - byla myšlena vláda jako zástupce systému.
    October 8, 2014 v 10.32
    Já jsem to asi špatně formuloval s těmi "gumovými kriterii". Jednalo se mi spíše o styl retoriky, která zní Evropanům často až neskutečně. Bývá pak zneužívána v politické propagandě, ovšem vždy jen těch "Říší zla", i když se prakticky používá ve všech těchto asijských zemích.
    October 8, 2014 v 10.42
    Abychom pouze účelově nekrtizovali jednu asijskou zemi za to, že zavádí pravidla, která nám u jiných asijských zemí nevadí. Viz Talibán a Saudové. Jedny bombardovat a druhé hýčkat.
    October 9, 2014 v 0.19
    Chápu. Já tu věc beru spíše z pohledu těch protestujících... důvodnosti jejich obav, oprávněnosti požadavků apod. ... a tam je to podle mne jasné. Stejně jako by bylo u Afghánců či Saúdů, samozřejmě
    + Další komentáře