Všude samý nepolitik

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek reaguje na text Jana Kellera v Právu, ve kterém se Keller pozastavoval nad tím, že by se podle Jelínka ke konfliktu na Ukrajině měli vyjadřovat pouze lidé s přístupem k diplomatickým depeším. Jelínek usvědčuje Kellera z omylu.

Nazlobil jsem Jana Kellera. V Právu 25. března naznačil, že snad zpochybňuji nárok občanů na vyjádření vlastního názoru či na protesty, když nemají přístup k detailním informacím o důležitých tématech, například o dění na Ukrajině.

Keller doslova napsal: „Součástí politiky sociální demokracie je snaha otevřít se více občanské společnosti. Beru tuto snahu naprosto vážně, a proto mám problém pochopit opakované tvrzení Lukáš Jelínka, podle kterého by se například ke konfliktu na Ukrajině měli vyjadřovat pouze lidé, kteří mají přístup k diplomatickým depeším.

Ve skutečnosti jsem 14. března v Právu napsal: „Aby se příznivci ČSSD časem nerozprchli jinam, musí vnímat, že oranžový tým nezpychl, že se jim věnuje, že zná jejich potřeby, i když zrovna premiér a ministři létají napříč planetou. A také že není pytlem blech — což je zdání, které vzbudily odlišné reakce sociálních demokratů na dění na Ukrajině. Kolik jen stanovisek založených na dojmech, pocitech a emocích jsme mohli zaznamenat, aniž by jejich autoři znali kontext, čerstvá fakta či diplomatické depeše. Jenže ČSSD už není opoziční, nýbrž vládní stranou a Česká republika je součástí Evropské unie.

A 21. března jsem k tomu dodal: „Obzor řady českých politiků nepřesahuje náš malý dvorek, schovaný za středoevropskými kopci. Při komentování zahraniční politiky si vystačí s dojmy a pocity, zevrubné informace, natož diplomatické depeše nepotřebují. Spousta z nich by si v angličtině, němčině či francouzštině stejně nepočetla. Když už se ale přece jen musí vyjádřit ke stěžejním mezinárodním událostem, k někomu se přidají. Jedni jsou fascinováni Washingtonem, druzí Moskvou. Nikoli mezinárodní právo, nýbrž chování mocností je pro ně vodítkem. A též ideologie, která se vám dostane pod kůži raz dva a nejde se od ní odstřihnout.

Jak vidno, Jan Keller se hluboce mýlí. Nejsem přísný na občany a občanské aktivisty, nýbrž na politiky. Sám co chvíli podškrábnu nějakou tu petici, včetně někdejší „protiradarové“, aniž bych byl podrobně zasvěcen. Jako občanovi mi tento luxus plně náleží. Od ústavních činitelů a uchazečů o ústavní funkce bych ale očekával pečlivější jednání.

Marná sláva, občanská společnost, respektive ta její výseč, jež se neuchází o převzetí politické odpovědnosti, v uplynulých měsících přinejmenším o dva své členy přišla. Prvním je Andrej Babiš. Ačkoli ještě týden před vstupem do vlády tvrdil, „my jsme stále hnutí nespokojených občanů, my nejsme politická strana, jsme nespokojení občané, kteří slíbili něco změnit“, sotva ho kdo bral vážně. Předseda hnutí, jež ve volbách bylo druhé na pásce, a dnes by je — i zásluhou disharmonicky znějící ČSSD — vyhrálo, zkrátka politikem je.

Jan Keller má vlohy být úspěným politikem, ale coby politik musí umět formulovat ne otázky, nýbrž odpovědi. Repro z vysílání ČT

Čerstvým politikem je i Jan Keller. Stranickou legitimaci sice nevlastní, avšak vede kandidátku ČSSD a stává se jednou z jejích nejvýraznějších tváří. A je to tak správně, personální průvan Lidový dům potřebuje. Předpokládejme, že Jan Keller chodí na volební štáby i další stranická grémia, na nichž se hovoří o strategii sociální demokracie a formují se její pohledy na aktuální problémy. Protože právě tam by měl lobbovat za své názory.

Neexistuje ústavní právo, které by voliči garantovalo, že na něj bude každá partaj mluvit jedním hlasem. Je to ale zájem stran samotných, aby své sympatizanty nemátly. Na pozadí vztahu ČSSD k Ukrajině ostatně už 17.března napsal Alexandr Mitrofanov v Právu výstižně: „Strana, která je v zásadních věcech tak silně rozkročena, nemůže být pro nové voliče přitažlivá. Protože nelze být trošku těhotná.

U oranžových to je nejspíš jinak. Na jedné straně máme premiéra, ministra zahraničí a usnesení Poslanecké sněmovny, jež za přispění drtivé většiny poslanců ČSSD dalo podporu vládě, na straně druhé pak část soc.dem. eurokandidátů.

S Kellerem, který přemítá, „nakolik hrozí, že válka obchodní se stane jen předstupněm války skutečné“ (Právo 27. března) si notuje čtyřka kandidátní listiny Miroslav Poche, jenž navíc říká: „Evropa není připravena vojensky, politicky ani ekonomicky na otevřenou konfrontaci s Ruskem. V žádném případě to není v našem zájmu.“ Nevím, možná má pravdu, asi by nás to stálo mnohé. Při poslechu této sorty politiků jsem každopádně rád, že se píše rok 2014, nikoliv 1938.

Nic ale není ztraceno. Jan Keller má vlohy následovat Babiše a být úspěšným politikem - již jen to, že nesedí v koutě a vrhá se do střetů jej šlechtí. Na jednom by však zapracovat měl. Coby politik si už nevystačí s kritikou a ironizováním druhých, což mu tak dobře jde v publicistické tvorbě. Coby politik musí umět formulovat ne otázky, nýbrž odpovědi. A těch zatím nabízí jako šafránu.

    Diskuse
    Jak se má člověk, který nemůže vysedávat několik hodin denně u internetu, seznamovat s "kontextem, čerstvými fakty či diplomatickými depešemi", když česká média usilovně vytvářejí černobílé obrazy toho, co se ve světě děje? Je tomu v Právu, až na výjimky (např. Jan Keller), jinak?
    ??
    April 3, 2014 v 20.04
    Při poslechu této sorty politiků jsem každopádně rád, že se píše rok 2014, nikoliv 1938.
    "Evropa není připravena vojensky, politicky ani ekonomicky na otevřenou konfrontaci s Ruskem. V žádném případě to není v našem zájmu.“

    Mozna by p. Jelinkovi prospelo vytahnout na chvili paty z akademie a porozhlednout se ve svete vojenske techniky. Rekl byc, ze zhruba od druhe poloviny sedesatych let uz nikdy nikdo nebyl pripraven na otevrenou konfrontaci s jadernou mocnosti. S vyjimkou sebevrazednych maniaku a Palaty s Halikem.
    ??
    April 4, 2014 v 9.36
    Prosta vymena dvou slov a vypovidaci hodnota zustala stejna p. Kolarik.
    "Kdybyste napsal "USA je jaderná mocnost a Obama je nebezpečný šílenec připravený zmáčknout atomový knoflík, a proto se ho bojím, "

    V pripade Syrie byl Obama ochoten bombardovat bez ohledu na dukazy. neni to jistym priznakem silenstvi ? Mozna jste o tom neslysel, ale i v historii USA je rada valecnych akci na zaklade vymyslene zaminky. Jaka je Vase skutecna motivace, pokud zde sirite propagandu nejmilitantnejsich americkych pravicaku ?
    MF
    April 4, 2014 v 11.51
    Problém asi bude v tom, že pan Jelínek se neumí vyjařovat přesně a jednoznačně.
    Jak třeba chápet tento výrok:
    "„Evropa není připravena vojensky, politicky ani ekonomicky na otevřenou konfrontaci s Ruskem. V žádném případě to není v našem zájmu.“ Nevím, možná má pravdu, asi by nás to stálo mnohé. Při poslechu této sorty politiků jsem každopádně rád, že se píše rok 2014, nikoliv 1938."

    Znamená to, že pan Jelínek by do války šel?
    S 30 českými tanky? A Albatrosy L-159?
    ??
    April 4, 2014 v 20.43
    Ano pise se rok 2014 coz nekomu porad nedochazi.
    Kdyz umirali posledni vojaci v Prusko-Rakouske valce, tezko si nekdo z nich dovedl predstavit Hirosimu. Nas deli od Hirosimy zhruba stejna doba jako ony vojaky. Jenze na opacnou stranu. Dovedeme si predstavit jake zbrane se nachazeji ve vojenskych arzenalech mocnosti dneska? Dnes se nebavime o vitezstvi nebo porazce. Dnes se bavime o existenci nebo neexistenci lidstva a planety pokud dojde k primemu stretu. Vsechny ty "bojovniky" co se nadsene vrhaji do valky s Ruskem bych protahl zakopy prvni svetove valky. Byla to takova selanka.Jen dalekonosna dela, kulomety a trochu tech otravnych plynu inu jak rikam idyla. Bohuzel neni zaruka ze "oslava jejiho stoleteho vyroci" zahajena vojenskym utokem na Rusko bude stejna idyla.




    MF
    April 4, 2014 v 22.10
    Přesně
    Ty válečné řeči mi až příliš připomínají atmosféru popsanou v románech Remargua. Gymnasiální professor, nadšeně básnící o vítězné válce. Přitom válka pro něj jsou jen vlající prapory a pochod ve slavnostních uniformách. A ne ti vojáci v zákopech, kteří chtějí cokoli jiného, než válku.
    My, kteří jsme byli v ČSLA na vojně, si alespoň umíme trochu představit, co by to byla válka. Já jsem zažil jako voják na poslední chvíli zastavenou invazi do Polska a pak po pár letech mobilizaci jihočeské divize.
    Generace Jelínků ale na vojně vůbec nebyla. Oni vidí jen ty vlající prapory.
    Pavel Kolařík asi také nebyl na vojně...
    LJ
    April 7, 2014 v 16.19
    Upřesnění
    Nechci zdejším diskutérům bourat bábovičky, ovšem nepsal jsem o Ukrajině a Rusku, nýbrž o poslání politika formulovat nikoli otázky, ale odpovědi...