Wagnerovci zahájili v Rusku manévr, který může vést až k převratu

Petr Jedlička

Proslulá žoldnéřská skupina vystoupila proti armádnímu vedení a chce si vynutit změny. Obsadila Rostov a Voroněž, hrozí tažením na Moskvu. Vladimir Putin mluví o zradě. Důsledky události mohou být dalekosáhlé, nejen pro válku na Ukrajině.

Vladimir Putin (vlevo) a Jevgenij Prigožin. Foto Gavrjil Grigorov, Sergej Ilnitskyj, AFP

Žoldnéřská armáda Jevgenije Prigožina známá jako Wagnerova skupina spustila v noci na sobotu nevídanou operaci: stáhla část jednotek z Ukrajiny a jejího okolí a obsadila vojenská velitelství v Rostově nad Donem a ve Voroněži. Pohrozila také „pochodem za spravedlnost“ na Moskvu a dle zpráv ze sobotního odpoledne skutečně konvoj jejich vozidel k Moskvě míří.

Cílem manévru je slovy Prigožina konfrontace s nejvyššími představiteli armádního velení — náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem a ministrem obrany Sergejem Šojguem — a následná výměna vedení. Právě vedení ministerstva obrany je podle vysvětlujícího Prigožinova projevu odpovědné — spolu s oligarchy — za „vylhanou a zbabranou“ válku, jejímž hlavním motivem byla vojenská sláva pro Šojgua a zisky pro ruské boháče.

Ruský prezident Vladimir Putin zareagoval ranním projevem, v němž označil wagnerovský manévr za zradu a „dýku do zad“ a slíbil potrestat viníky. Pozorovatelé uvádějí, že bude hodně záležet na jednotkách v oblasti mezi Voroněží a Moskvou (vzdálenost asi 500 kilometrů), jak se zachovají. Wagnerovský konvoj byl u Voroněže již ostřelován, podle všeho však jede dále.

Poloha Rostova na Donu, Voroněže a Moskvy v evropské části Ruska. Grafika Britanica/DR

V Moskvě a okolí byl vyhlášen režim protiteroristické operace. U dálnice na Voroněž se hloubí okopy. V ulicích je plno ozbrojenců. Objevují se ale i zprávy, že vojáci mimo hlavní město se staví k Wagnerovcům netečně.

Prigožin zdůraznil, že mu nejde o svržení hlavy státu — že se jen bouří proti trestuhodnému armádnímu velení. Zároveň však uvedl, že všech jeho pětadvacet tisíc mužů účastnících se manévru je připraveno zemřít, stejně jako dalších pětadvacet tisíc v záloze.

Prigožin, jehož lidé dobyli pro Rusko v minulém půlroce střední Donbas, oblast okolo Bachmutu a nakonec i samo město, armádní velení dlouhodobě kritizoval za nekompetenci a liknavost. Málokdo ovšem předpokládal, že přejde v době ukrajinské protiofenzivy do otevřené revolty na ruském území. Magnát sám během soboty uvedl, že akcí reaguje mimojiné na napadení wagnerovských jednotek ruskou pravidelnou armádou z posledních dnů.

Dopady manévru na válku na Ukrajině zatím těžko odhadnout, ostatně jako i důsledky ve vlastním Rusku. Všichni pozorovatelé se ale shodují, že mohou být značné. O vývoji budeme informovat.

Diskuse
PK
June 24, 2023 v 13.03

Právě se objevila zpráva, že se k Rostovu blíží kadyrovci, aby s prigožinovci svedli bitvu o město.

No, tak se zásobme popcornem, a sledujme.

Dá se pane Jedličko zjistit něco víc o té bezprostřední příčině? Prigožin tvrdí, že jeho armádu napadla ruská raketomety a zabila spoustu vojáků, nicméně na videu nic neukázal.

PK
June 24, 2023 v 14.05

Já myslím, že pan Václavů to bude vědět, a přijde se svými informacemi, které se v mainstreamových médiích nedočteme.

June 24, 2023 v 14.24

Pane Morbicere, zatím vím také jen o tom Prigožinově tvrzení o útoku

June 24, 2023 v 21.01
Wagnerova opera?

Wagnerovci se zastavili před Moskvou a vracejí se, ale kam vlastně? Pět tisíc mužů nemělo šanci Moskvu dobýt, takže připravené show?

IH
June 24, 2023 v 22.47

Pět tisíc bojovníků, podnikajících speciální operaci v Moskvě, to by přece pro režim byla úplná katastrofa. Ochota krvavě se s nimi utkat nebyla v příslušných kruzích zjevně valná, ale Putin nebyl (zatím) ani shledán pasé. Našlo se východisko, svědčící o tamějším vyvinutém smyslu pro specifický realismus, které vlivným aktérům v jejich nouzi bezprostředně uleví. Zda dojde posléze k dalšímu podstatnému vývoji, to se teprve ukáže.

Naprosto bizarní představení, jaké se asi nemůže odehrát jinde než v Rusku.