Sandersovo vítězství v Nevadě je významnější, než se zdá

Petr Jedlička

Spolu se ziskem většiny státních volitelů se o víkendu podařilo nejlevicovějšímu z demokratických prezidentských kandidátů popřít hned několik stereotypů, které jeho kampaň provázejí.

Nevadské vítězství Bernieho Sanderse se očekávalo. Poslední průzkumy nenechávaly nikoho na pochybách. Třímilionová Nevada je navíc stát s převážně městskou populací, respektive s třemi čtvrtinami populace v jediném městě — v Las Vegas. A tamní primárky probíhají metodou volebních shromáždění, při níž rozhoduje angažovanost a aktivnost stoupenců, jimiž je Sandersův tábor proslulý.

Zprávy v neděli ohlašovaly, že Sanders v Nevadě „potvrdil roli favorita“, ale že rozhodovat budou až další státy, což je pravda: 29. února to bude pětimilionová Jižní Karolína, kde tvoří většinu voličů Demokratické strany Afroameričané a kde má svou baštu Joe Biden, a potom obří Kalifornie, Texas či Massachusetts, kde se hlasuje 3. března a kde má vstoupit do primárek naplno poslední těžká váha — newyorský miliardář Michael Bloomberg.

Přesto je zcela na místě, že sandersovci slaví nevadské vítězství jako „drtivé“, „masivní“ či „přelomové“. Skutečně běží o významnější úspěch, než se na první pohled zdá. A to z několika důvodů:

Zopakuje-li Bernie Sanders nevadský výsledek v Karolíně, může být příští týden rozhodnuto. Foto Matt Johnson, flickr.com

Za prvé, Sanders zvítězil sice očekávaně, ale s nečekaně velkým odstupem. Podle čísel dostupných v pondělí po sečtení osmaosmdesáti procent hlasů obdržel podporu od 47,1 procenta hlasujících. Na odevzdané hlasy získal podobný podíl voličstva jako v nevadských primárkách 2016 Hillary Clintonová. Ta ovšem měla jen jednoho protikandidáta.

Favorit průzkumů z minulých měsíců Joe Biden skončil v Nevadě druhý se slušnými jednadvaceti procenty. Rozdíl v podpoře mezi ním a Sandersem je však už neoddiskutovatelný.

Za druhé, žádný z potenciálních černých koňů letošních primárek v Nevadě nevynikl. Pete Buttigieg skončil navzdory vzpruze z Iowy a New Hampshire pod čtrnácti procenty. Jeho plán nainvestovat většinu peněz a sil do prvních států a v dalších se nést na vlně úvodního zájmu vyšel zjevně jen částečně. Co bude dělat dále, to je otázka. Nakolik funguje sama stylizace do třetí cesty mezi Sandersem a Bloombergem, ukáže zcela až 3. březen.

Amy Klobucharová, Elizabeth Warrenová i Tom Stayer dopadli v Nevadě ještě hůře než Buttigieg. Outsiderka Klobucharová přišla o naději, kterou jí dal nečekaně dobrý výsledek v New Hamsphire. Warrenová měla smůlu, protože velká část hlasujících se rozhodla už před středeční televizní debatou, v níž právě ona zazářila nejvíce. Stayer přišel v Nevadě takřka o všechno, i když ani před ní se ním moc nepočítalo.

Pro Sanderse je přitom propad všech jmenovaných dobrou zprávou — další kapkou do celkové váhy jeho vítězství. Nikdo teď o něm nemůže mluvit jinak než jako o nejsilnějším ze všech kandidátů, ať už si myslí třeba o jeho programu cokoliv.

Odbory, Latinos, konzervativci

Za třetí, pro Sanderse v Nevadě hlasovali hromadně i členové odborů, a to včetně všemocného nevadského svazu zaměstnanců v pohostinství a hotelových službách (Culinary Union), jehož vedení nemá se sandersovci dobré vztahy. Podle dat sebraných těsně po shromážděních podpořilo Sanderse 36 procent z hlasujících členů tohoto svazu. Stalo se tak i přesto, že Sandersův návrh zdravotní reformy připraví Culinary Union o preferenční smlouvu se zdravotními pojišťovnami.

Stratégové kampaně Bernieho Sanderse soustavně argumentují, že pro Sanderse budou nakonec hlasovat i ti Američané, které jeho program nějak krátkodobě zatíží, jelikož si přejí systémovou změnu. Výsledek v Nevadě tuto argumentaci posiluje.

Za čtvrté, Sanders v Nevadě dokázal, jak silnou má pozici mezi Latinoameričany. Podpořilo ho na 53 procent z hlasujících členů této komunity, pro úspěch demokratů zcela klíčové. Ještě donedávna se mělo za to, že hlasy menšin posbírají Biden a případně Warrenová, když jiní kandidáti cílící primárně na menšiny ukončily své kampaně už loni na podzim.

Bernieho teď čeká ještě podobný test ve vztahu k Afroameričanům, a to právě v Jižní Karolíně. Pokud uspěje, bude překonána další překážka na jeho cestě k úplnému vítězství.

A konečně za páté, Sanders získal v Nevadě největší podporu od všech věkových skupin s výjimkou Američanů nad 65 let, největší podporu od voličů, kteří se označují za středové, i největší podporu od hlasujících, kteří se prohlašují za spíše konzervativní.

Uváží-li se všechny zmíněné skutečnosti dohromady, lze spolehlivě uzavřít: Sandersovi stačí už pouze jedno dvě podobná vítězství a zcela rozbije představu, že je šampiónem pouze popletené mládeže a krajních levičáků. Ve velkých celoamerických průzkumech vede už druhý týden o nejméně sedm procent a pokud zopakuje nevadský výsledek v sobotu v Karolíně, může být příští týden po superúterý hotovo.

    Diskuse
    JK
    February 24, 2020 v 17.50
    A samí mladí kluci to jsou. Trump 74, Sanders 78, Bloomberg 78...

    Stejně nakonec Sanderse převácujou velké prachy. A je celkem lhostejné, jestli Bloombergovy hned v primárkách nebo Trumpovy ve "velkých" volbách.
    IH
    February 24, 2020 v 19.10
    Osobně si myslím, že (dokonce ani) v amerických volbách není role peněz rozhodující. Podobně je tomu, podle mne, rovněž s ekonomickou situací. Výhodu má krátké čtyři roky úřadující prezident, zvláště působí-li jako silná (silová) figura. Je jasné , že nejvyšší funkce jej "nabíjí" entusiasmem.

    Podle mého si voliči vybírají především podle své základní politické (stranické ) orientace a pak podle vlastního typu a svého gusta. Letos je Trump favoritem. Řekl bych však, že Sanders proti němu má větší šanci než Bloomberg (který by vzbudil větší "koaliční nadšení" mezi tradiční pravicí a dělníky).

    Co se týče věku, tak současný "gerontokratický" trend vskutku zaráží. Pamatuji, jak Reagana dělilo několik měsíců od nekandidování, neboť poprvé mohl být prezidentem zvolen pouze uchazeč mladší 70 let.
    JK
    February 24, 2020 v 22.31
    Ivo Horákovi
    Každý politolog i mediální odborník Vám řekne, že od slavné TV kampaně Kennedy vs. Nixon v r. 1960 presidentské volby v USA vyhrávají média.
    IH
    February 24, 2020 v 23.57
    Jindřichu Kalousovi
    Média jsou, zvláště v Americe, dlouhodobě velmi vlivná. Samozřejmě. Naštěstí nemívají vždy jediného favorita (nýbrž leckdy rovnou oba dva). Někdy mohou ovšem "šlapat vodu". Viděli jsme to např. v prezidentských volbách u nás: Schwarzenberg měl proti Zemanovi jasnou podporu médií ... a nebyla to jeho výhoda. Ostatně s Clintonovou a Trumpem tomu bylo do určité míry podobně.

    Kennedy versus Nixon, to byl celkem začátek televizní éry. Nakonec on vítěz té kampaně neměl na své straně jen vizuální kvality. Podstatné ovšem je, že dnes žijí voliči nemálo v "bublinách" a jsou silně předpojatí. Ovlivnit je jde hůř a hůř.

    Pokud proti Trumpovi "postoupí" Sanders, favoritem nebude, to jsem napsal. Myslím, že média úplně "nevyblázní". Ostatně jejich bezprostředním zájmem je duel napínavý do poslední chvíle. Pokud by Sanders bojoval vskutku směle, jen tak na lopatě ho rozhodně mít nebudou.
    JK
    February 25, 2020 v 0.20
    Ivo Horákovi
    No tak jestli to bude na plichtu, pak nastoupí ty peníze a velká bere... Nebo zafunguje nějaká ta černá labuť a pak nemá smysl předpovídat vůbec nic.
    JP
    February 25, 2020 v 12.16
    Autor článku ve svém vyjmenovávání všech skupin obyvatelstva Nevady které dalo svůj hlas kandidátovi Sandersovi ovšem opomněl jednu skupinu, která by mohla být ne tak docela nevýznamná.

    Objevily se totiž zprávy, že se hlasování demokratické strany houfně zúčastnili i příznivci republikánů (což je reálně možné, není tu efektivní kontrola stranické příslušnosti). A tito republikáni dávali své hlasy houfně - právě Sandersovi! Prostě z toho důvodu, že jsou přesvědčení, že v přímém souboji s Trumpem by to Sanders svým vyhraněným levičáctvím naprosto bezpečně prohrál.

    Takže nějaký příliš hlasitý jásot nad vítězstvím Sanderse by se mohl ukázat být příliš předčasným. Navíc je nutno vyčkat, jak se prosadí Bloomberg - který by mohl mít daleko větší šanci získat si umírněné levicové voliče. Případně vůbec středové voliče.
    JP
    February 25, 2020 v 12.26
    Pane Horáku, před třetím zvolením Ronalda Reagana americkým prezidentem nás ovšem neuchránil věkový limit (to by takový Sanders vůbec nemohl kandidovat); nýbrž dodatek americké ústavy, že nikdo nesmí být americkým prezidentem více než dvakrát. (A je nemálo pravděpodobné, že jenom a právě toto omezení nás zachrání sice ne před druhým, ale alespoň před třetím zvolením Donalda Trumpa.)
    February 25, 2020 v 18.44
    Ať žijí česká média!
    Zpráva, že prý pro Bernieho Sanderse v demokratických primárkách hlasují republikáni, protože věří, že bude pro Donalda Trumpa nejslabším soupeřem, jde dosti špatně dohromady s průzkumy, které ukazují, stejně jako před minulou volbou, do které elity Demokratické strany protlačily nečestně a nesportovně Hillary Clintonovou, že právě Sanders má proti Trumpovi vyhlídky nejlepší.

    Nepátral jsem po původu té zprávy, možná je to prostě jenom lež. Může to být naprosto lživá zpráva, kterou šíří někdo z přívrženců Bidena nebo Buttigiege anebo zaměstnanců Bloomberga, aby poškodil Bernieho Sanderse. Nebo také může vycházet ze skutečných rozhovorů se skutečnými republikány, kteří se zaregistrovali do demokratických primárek, ovšem lžou novinářům o tom, koho v těch primárkách volí a proč.

    Anebo je to pravda, a pak přívrženci Donalda Trumpa podporují s trumpovskou genialitou právě toho protikandidáta, který pro Trumpa představuje největší hrozbu. Jak na ten skvělý nápad přišli? Že by si o tom, jak Bernie Sanders nemá proti Trumpovi šanci, přečetli v českých médiích?
    JP
    February 26, 2020 v 13.14
    Pane Macháčku, Vaši otázku jsem zodpověděl už předem (stačilo jenom trochu pozorněji číst): Sanders může oslovit jenom radikální levici (a to na volební úspěch proti Trumpovi skoro s jistotou stačit nebude); zatímco takový Bloomberg může daleko spíše oslovit středového (tedy konec konců rozhodujícího) voliče.

    Podle mého názoru pokud některý z demokratických kandidátů vůbec může mít reálnou šanci porazit Trumpa, pak právě Bloomberg; ale v žádném případě Sanders.
    JK
    February 26, 2020 v 15.37
    Josefu Poláčkovi
    "Podle mého názoru pokud některý z demokratických kandidátů vůbec může mít reálnou šanci porazit Trumpa, pak právě Bloomberg; ale v žádném případě Sanders."

    Uvažujete úplně stejně jako parta těch, kdo v zákulisí Demokratické strany tahají za špagátky. Tento způsob uvažování je nejlepší zárukou toho, že Trump setrvá v Bílém domě další 4 roky (tedy jestli se dožije...).
    February 26, 2020 v 16.37
    Fakta proti spekulacím
    Podle průzkumů Emerson College je Sanders nejen favoritem demokratických primárek, ale také jediným demokratickým kandidátem, kterýmá šanci porazit Trumpa. Ale republikánům, kteří se registrují do demokratických primárek, to neříkejte.

    https://emersonpolling.reportablenews.com/pr/february-national-poll-sanders-takes-the-lead-for-democratic-nomination-bloomberg-on-the-rise
    February 26, 2020 v 16.45
    O co se Republikáni snaží
    The Hill píše kromě průzkumu Emerson College

    https://thehill.com/homenews/campaign/483642-poll-trump-edges-out-all-top-2020-democratic-candidates-except-sanders

    také o nadějích Republikánů ne že Sanderse Trump hladce porazí, ale že nominace Sanderse spojí Demokraty ve veřejném povědomí se socialismem, socialismus že je v USA neoblíbený, a proto že Demokraté ztratí v nejbližších volbách hodně míst v kongresu. Průzkumy v tomto smyslu platí a demokratické zástupce v kongresu za nejisté obvody jimi bombarduje Michael Bloomberg. Přímo někteří Republikáni ovšem varují, že podobné zisky v kongresu si v roce 2016 slibovali Demokraté od nominace a zvolení maniakálního hnusáka Trumpa, a moc jim to nevyšlo.

    https://thehill.com/homenews/campaign/484621-republicans-root-for-sanders-nomination-in-battle-for-house
    IH
    February 27, 2020 v 10.15
    Připomněl bych,
    že před čtyřmi lety byl výsledky primárek zděšen republikánský establishment... A jak dnes stojí za Trumpem...
    JP
    February 27, 2020 v 11.44
    Pane Kalousi, ono opravdu není tak rozhodující, jestli já uvažuji jako něčí "parta" - daleko spíše bude asi rozhodující jestli toto hodnocení situace odpovídá realitě.

    ------------------------------------

    Pan Macháček: to že momentální n á z o r y respondentů amerických výzkumů veřejného mínění preferují Sanderse, ještě naprosto nic neodpovídá o tom, jaká bude realita až dojde ke skutečnému hlasování. Navíc: v těchto anketách prakticky ještě vůbec nemohl figurovat Bloomberg, který do klání vstupuje až teď.

    V každém případě veškerá logika hovoří, že Sanders Trumpa porazit nemůže; neboť - opakuji znovu - Sanders prakticky nemá šanci oslovit středového voliče. A bez středového voliče je dnes prakticky nemožné vyhrát volby.

    Navíc je nutno si uvědomit: Sanders doposud mohl bodovat svými emocionálními ataky proti kapitalismu respektive establishmentu. Ale - pokud by se opravdu stal kandidátem demokratické strany na úřad prezidenta, pak by byl ze strany médií neustále více "grilován" ohledně reálných možností jeho vizí o "socialistických" Spojených státech, aniž by to rozhodilo celé veřejné finance respektive celou americkou ekonomiku. A je krajně pravděpodobné, že tady by se velmi rychle dostal do velkých argumentačních potíží.
    PK
    February 27, 2020 v 13.02
    Stále také zůstává nepříjemná pachuť
    z toho, jak před 4 lety po demokratických primárkách zhrzení levičáci a jejich guruové po celém světě (za všechny např. Žižek) nakonec podpořili Trumpa, jenom aby potrestali "demokratický establišment", a zabránili ve zvolení nenáviděné Clintonové.
    February 27, 2020 v 13.39
    Bloombergova kampaň
    Pane Poláčku, pokud vás za tak objevná tvrzení, jako že současné názory amerických voličů nemohou vypovídat o konečném výsledku voleb tolik jako váš názor, nebo že Michael Bloomberg „prakticky vůbec nemohl figurovat‟ v průzkumech, ve kterých očividně figuruje, Michael Bloomberg neplatí, doporučuji vám najít si lepší využití času.

    Já ztratím tochu svého času, patrně rovněý zbytečný, převypravováním dvou grafů publikovaných Emerson Colege:

    16–18 února 2020 ukazuje průzkum mezi voliči registrtovanými k demokratickým primárkám, ve kterém odpovědělo 573 osob, že s pravděpodobnou odchylkou ±4 % bodů vypadá podpora jednotlivých kandidátů takto:
    Sanders 29 % (v rámci odchylky 25–33 %)
    Biden 22 % (18–26 %, takže v rámci odchylky ještě dýchá Sandersovi na paty)
    Bloomberg 14 % (10–18 %, tedy podobně horko těžko za Bidenem jako Biden za Sandersem, na Sanderse bez šance)
    Warrenová 12 % (8–16 %, v rámci odchylky tedy skoro stejně jako Bloomberg, ale spolehlivě za Bidenem, o Sandersovi nemluvě)
    Buttigieg 8 % (4–12 %, tedy o málo slabší než Warrenová a s malou šancí dotáhnout i Bloomberga)
    Klobucharová 6 % (2–10 %, od Buttigiege níž už jsme v oblasti, kdy jsou si všichni v rámci odchylky téměř rovni; ještě by mohla dotáhnout Warrenovou, Bloomberga už těžko)
    Gabbardová 4 % (0–8 %, ztrácí tedy téměř beznadějně i na Warrenovou)
    Steyer 3 % (0–7 %)
    někdo jiný 4 % (0–8 %)

    Článek dále rozebírá, jak se preference vyvíjely, jak by se mohly vyvíjet do budoucna, a také jak jsou rozloženy v různých věkových kategoriích i v různých názorových skupinách, dokonce i podle rasy (mladí volí s velkou převahou Sanderse, stejně tak bílí, staří dávají přednost Bidenovi a Sanderse nechtějí vůbec, nebílí upřednostňují Bidena, ale Sanders je pro ně rozhodně přijatelnější než Bloomberg, Sanders vede s drtivou převahou mezi silně liberálními voliči, pro které je jakž takž přijatelná už jen Warrenová, a s docela velkou i mezi mírně liberálními, mezi nimiž nad Warrenovou těsně vede Biden a Bloomberg jim dýchá na paty; voliči „umírnění‟ a konzervativní upřednostňují Bidena, ale Sanders je pro ně stejně přijatelný jako Bloomberg a někteří by byli ještě ochotni uvažovat o Buttigiegovi). Váš postoj k Sandersovi, pane Poláčku, tedy vcelku odpovídá starým americkým voličům, ovšem zálibu v Bloombergovi s vámi a dalšími českými komentátory od Dolejše po Paličku tam za vodou nesdílí nikdo.

    Průzkumu možných prezidentských soubojů mezi americkými voliči 16–18 února 2020 se zúčastnilo 1250 respondentů a pravděpodobná odchylka vychází 2,7 % bodu. Vzhledem k té odchylce jsou všechny výsledky vcelku těsné, nejhůř to vypadá pro Bidena:

    Trump vs. Sanders 49:51 (jediné předpokládané vítězství Demokrata)
    Trump vs. Buttigieg 51:49
    Trump vs. Klobucharová 51:49
    Trump vs. Bloomberg 51:49
    Trump vs. Biden 52:48

    Proč v tom průzkumu, jak by kdo dopadl proti Trumpovi, chybí Warrenová, jsem odnikud nevyčetl. Píšou jen, že jsou výrazné rozdíly mezi volbou žen a volbou mužů, ženy dávají vždy přednost Demokratům, Sanders by mezi nimi dostal dokonce 56 %, ovšem mezi muži jen 45, ostatní demokratičtí kandidáti mohou od žen očekávat proti Trumpovi 55 % hlasů, kromě Bidena, který by dostal jen 54. I mezi muži, stejně jako mezi ženami, si Sanders vede z demokratických kandidátů nejlépe a Biden nejhůř, jen Bloomberg mezi muži propadá stejně jako Biden (42 % proti Trumpovým 58).
    IH
    February 27, 2020 v 16.27
    Souboj Trump vs. Bloomberg i Trump vs. Sanders se samozřejmě konat nemůže. Lze však celkem opodstatněně mínit, že by oba mohly skončit hodně podobně, tedy poměrně těsně, aspoň v procentech hlasů. Výhoda je, jak jsem psal, na straně stávajícího prezidenta, pročež je favorit.

    Vyhlídky obou jmenovaných demokratických kandidátů jsou málo rozdílné hlavně proto, že se bude (v USA tak jako jinde) rozhodovat především mezi konzervativním a liberálním elektorátem. V tomto zápase Sanders coby aspoň nominální socialista může poněkud tratit. Kompenzaci mu však mohou přinést hlasy nových levicových voličů, kteří si svého kandidáta určitě zaslouží.

    Spolehlivý recept na to, jak nyní dostat Trumpa z Bílého domu, neexistuje. Jeho opětovné zvolení by bylo špatnou zprávou. Souboj miliardářů Trumpa a Bloomberga by však pro demokracii, a to nejen v USA, rovněž znamenal trauma.
    JP
    February 28, 2020 v 9.50
    Pane Macháčku, mám pro sebe opravdu lepší využití času, nežli utrácet čas marnými polemikami s Vašimi fundamentalistickými přesvědčeními. Nechám proto Vás poslední vstup bez komentáře.
    + Další komentáře