Pokrytci klimatické nouze

Radek Kubala

Kanadská vláda vyhlásila stav klimatické nouze a jen o den později posvětila klíčový ropovod Trans Moutain. Británie ve stavu klimatické nouze schválila rozšíření letiště Heathrow. Svět ovládají pokrytci.

Kdyby se udělovala cena za nejvíce pokrytecký čin roku, získal by ji už s předstihem kanadský premiér Justin Trudeau. Jeho strategii profilovat se na jevišti jako klimatický lídr, aby v zákulisí otevíral dveře fosilnímu průmyslu, jsme na stránkách Deníku Referendum již několikrát odhalili. Jeho poslední kousek ze začátku týdne však bude jednou možná zaznamenán v knize o tom, proč jsme jako společnost tváří v tvář klimatické krizi selhali.

Ještě v pondělí předstupoval kanadský premiér před novináře jako hlava vlády, která vyhlásila stav klimatické nouze s tím, že se musíme rázně postavit na stranu ochrany planety. Už o den později dala jeho vláda zelenou stavbě ropovodu Trans Mountain, který bude kanadskou vládu stát pět a půl miliardy dolarů.

Vpředu klimatická nouze, vzadu fosilní byznys. Ilustrace DonkeyHotey, flickr.com

Proč má projekt platit kanadská vláda? Odpověď je obsažena v rok starém rozhodnutí, jímž se vláda rozhodla zachránit celý projekt tím, že ho za tři a půl miliardy odkoupila. Vysvětlení z úst kanadského premiéra je — prostě trudeauovské.

„Musíme vytvořit bohatství, abychom mohli investovat do budoucnosti. Každý dolar, který stavbou ropovodu získáme, použijeme na podporu energetické transformace,“ kasal se král pokrytců na tiskové konferenci v Ottawě. Zní to krásně, kdyby právě chybějící infrastruktura ropovodů nebyla důvodem, proč kanadský ropný průmysl v posledních letech skomírá.

Z kanadské Alberty, kde se těží ropa tím nejšpinavějším možným způsobem z dehtových písků, se pomalu stahují fosilní korporace, například před čtyřmi lety Shell. Ropovod Trans Mountain je projektem, který může těžbu ropy v Albertě opět postavit na nohy a místní obyvatele včetně těch původních, jimž těžba často zasahuje i do jejich posvátných území, na další roky uzavřít do znečištění a zničeného životního prostředí.

Trudeau přitom není jediný, kdo se ve stavu klimatické nouze chová pokrytecky. Britská vláda podobně jen den poté, co schválila stejnou deklaraci, otevřela dveře rozšíření letiště Heathrow u Londýna. Proti stavbě nové runwaye už roky protestovaly nejen environmentální organizace, ale i britští squateři, kteří nedaleko letiště vytvořili autonomní komunitu.

Tyto příklady ukazují, že bychom se neměli v rámci hnutí za klimatickou spravedlnost nechat uchlácholit prohlášeními politiků. Přihlašování států ke klimatické nouzi, které je čím dál víc v módě, je třeba naopak doprovázet požadavky na jasný plán dekarbonizace a proměny společnosti směrem ke spravedlnosti a demokraticky vlastněným obnovitelným zdrojům.

Pokrytectví je potřeba rozkrývat, jako to dnes dělají environmentální organizace v Kanadě a jak se to chystají udělat britští Extinction Rebellion. Jinak nám hrozí, že se klimatická nouze stane prázdným pojmem, skrze který si budou politici získávat před veřejností příznivé PR, aby za dveřmi podávali ruce fosilním korporacím.

    Diskuse
    JP
    June 21, 2019 v 12.15
    To celé řečeno jednou větou: "Musíme zničit životní prostředí, abychom za utržené peníze mohli začít životní prostředí zachraňovat!"
    AM
    June 24, 2019 v 11.26
    Justin Trudeau
    Je to tak.
    Justin Trudeau je jeden z nejhorších.

    Na plakátech ekologická tvář, ale v zákulisí se jede fosilní byznys a točí miliardy.

    Kanada, USA a Rusko se na bohatství Arktidy - hlavně fosilní paliva a ryby -- jenom třesou...

    Dobře je to popsáno v poněkud bizarním rozhovoru s docentem Elsterem, toho času větším zvířetem v IASC:

    https://www.info.cz/svet/tani-ledovcu-otevira-nove-moznosti-pro-arktidu-cast-lidstva-ceka-stehovani-na-sever-41929.html
    JH
    June 25, 2019 v 9.32
    A teď je jenom otázka,
    zda se stěhovat radši do Ruska, nebo do Kanady.
    JK
    June 25, 2019 v 11.50
    Jaroslavu Hajekovi
    Na Sibiř si brousí zuby Čína.

    Špatná volba nebude ani Grónsko, severní Skandinávie, Skotsko, Island, Faerské ostrovy a Špicberky nebo třeba Patagonie a Ohňová země. Akorát bych si moc nevsadil na trvanlivost Golfského proudu. Jestli se nám ho podaří zastavit, tak to nebude moc ideální ani na severu Evropy...

    A taky bych jako cíl možného stěhování zvažoval třeba nadmořské výšky nad 3000 metrů...
    IH
    June 25, 2019 v 14.47
    Když je vedro, tak se lidé hrnou k vodě a do jeskyň, to je fakt. (Frontu na Eisriesenwelt bych dnes nechtěl ani vidět). Něco jiného je však na sever se odstěhovat. Jak píše jinde Ondřej Vaculík, lidé by v referendu nejspíš odhlasovali stále teplé počasí bez deště.

    Zájemcům o seveřanství doporučuji Ellesmerův ostrov. Je dvaapůlkrát větší než ČR a zatím tam žije asi 200 stálých obyvatel. Na indonéské Jávě se jich tísní 5x tolik na jediném (průměrném) čtverečním kilometru, ale nezdá se, že by snili o přesídlení na daleký sever.
    JK
    June 25, 2019 v 19.40
    Ivo Horákovi
    :-D
    Ellesmerův ostrov, osada Alert, 82°29′56.48″ N, 62°21′8.78″ W, dnešní teplota ve 13 hodin místního času: +1,2°C, včerejší maximum +7,7°C.

    Kdyby mi bylo 30, asi bych vážně zvažoval to Skotsko... Má to jeden háček, v tomto životě už mi 30 nebude.

    Dcera si vzala Katalánce. Když zvažovali, kde se usadit, jestli v Čechii nebo ve Španělsku, jedno z kritérií (nikoli hlavní) bylo i klima a jeho vývoj. Zvolili Vysočinu a zatím nelitují. ;-) (Předpověď počasí pro vnitrozemí Španělska na tento týden: až 46°C.)